Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019

Πώς θα προστατέψεις το παιδί σου από τις αλλεργίες της γύρης

Κι όμως η ανοιξιάτικη επίσκεψη ενός παιδιού στο πάρκο ή στην εξοχή, όπως αυτό στην εικόνα που δημοσιεύουμε, μπορεί να εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για ορισμένα πιτσιρίκια. Πρόκειται για παιδιά που για λόγους που δεν έχουν αποκωδικοποιηθεί, με το που έρχονται σε επαφή με τη γύρη των φυτών παρουσιάζουν φαγούρα στη μύτη, κοκκινίζουν και γεμίζουν δάκρυα τα μάτια τους, βήχουν, φτερνίζοται και τρέχει η μύτη τους, παθαίνουν αναφυλαξία κ.ο.κ.

Γνωρίζοντας ότι η γύρη των δένδρων και φυτών είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη μόνο κατά τους μήνες της μεγάλης ανθοφορίας τους, δηλαδή Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο, και γενικότερα οι αλλεργίες από τη γύρη μπορούν να αντιμετωπιστούν, ο γονιός δεν έχει παρά να φροντίσει ώστε να εκτίθεται το παιδί του όσο το δυνατόν λιγότερο σε καταστάσεις δυνητικά απειλητικές για την υγεία του.

Δεδομένου ότι είναι σχεδόν αδύνατο το παιδί με αλλεργικό άσθμα ή ρινίτιδα να αποφύγει τελείως τη γύρη, κύριο μέλημα του γονιού πρέπει να είναι να περιορίσει την έκθεσή του στη γύρη. Πιο συγκεκριμένα:

Αποφύγετε τις άσκοπες βόλτες με το παιδί στην εξοχή και κυρίως κοντά σε δένδρα και φυτά, όπως η ελιά, που ευθύνεται για τις πιο έντονες αλλεργικές αντιδράσεις, την εποχή της ανθοφορίας της, μεταξύ Απριλίου και Μαΐου.

Προτιμήστε τις βόλτες σε παραθαλάσσιες περιοχές, όπου τα επίπεδα της γύρης είναι πιο χαμηλά.

Κλείστε τα παράθυρα του αυτοκινήτου κατά τις μετακινήσεις.

Φροντίστε να αερίζετε τα δωμάτια του σπιτιού σας νωρίς το πρωί, δεδομένου ότι η απελευθέρωση των κόκκων της γύρης αρχίζει με τη θέρμανση της ατμόσφαιρας.

Αν μένετε σε εξοχική περιοχή, φροντίστε όταν επιστρέφετε στο σπίτι να αλλάζετε αμέσως τα εξωτερικά ρούχα και παπούτσια.

Κάντε μπάνιο στο παιδί μετά τη βόλτα και το παιχνίδι στην ύπαιθρο.

Παράλληλα, φροντίστε να διατηρείτε την ατμόσφαιρα του σπιτιού δροσερή και ξηρή, Χρησιμοποιείστε υποαλλεργικά παπλώματα, μαξιλάρια, κ.ο.κ. Απομακρύνετε ακάρεα της σκόνης, τα οποία ευθύνονται για το αλλεργικό άσθμα και τη ρινίτιδα και χρησιμοποιήστε έναν αφυγραντήρα για την υγρασία, που επίσης επιβαρύνει μια αλλεργική κατάσταση.

Έτσι ή αλλιώς να έχετε πάντα στη διάθεσή σας τα ειδικά σκευάσματα (αντιισταμινικά φάρμακα και κορτιζονούχα ρινικά σπρέι και οφθαλμιούχα κολλύρια κ.ο.κ.) που σας έχει συστήσει ο αλλεργιολόγος σας για την περίπτωση του παιδιού σας για να αποφύγετε δυσάρεστες εκπλήξεις. Με την αρωγή του ειδικού γιατρού θα βρείτε τι άλλο πρέπει να κάνετε (αιματολογικά, δερματικά κι άλλα τεστ στο παιδί κ.ο.κ.) προκειμένου να οροθετήσετε και να αντιμετωπίσετε καλύτερα το πρόβλημα των αλλεργιών στο παιδί σας.

Πηγή: Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου