Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2019

5η Διασχολική Συνάντηση Χορωδιών και Νεανικών Μουσικών Σχημάτων

To Αρσάκειο Λύκειο Θεσσαλονίκης της Φ.Ε. οργανώνει την 5η Διασχολική Συνάντηση Χορωδιών και Νεανικών Μουσικών Σχημάτων, με τη σύμπραξη του Αρσακείου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης, των Ομίλων Απογευματινών Δραστηριοτήτων Γυμνασίου-Λυκείου και του Συλλόγου Αποφοίτων των Αρσακείων Σχολείων Θεσσαλονίκης.

Η 5η Διασχολική Συνάντηση Χορωδιών και Μουσικών Σχημάτων θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 01 Μαρτίου 2019, 18.00 – 21.30, στο Θέατρο των Αρσακείων Σχολείων Θεσσαλονίκης.

Η εκδήλωση έχει, όπως και οι τέσσερις προηγούμενες διοργανώσεις μας, την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων [Φ20.2/ 131056 /Δ2, 1-8-2018] και απευθύνεται στις χορωδίες και τα μουσικά σχήματα των Γυμνασίων και Λυκείων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλονίκης, αλλά και των νομών Κιλκίς, Πιερίας, Πέλλας, Ημαθίας, Σερρών και Χαλκιδικής.

Το κάθε σύνολο (χορωδία ή μουσικό σχήμα) θα ερμηνεύσει έργα συνολικής διάρκειας 10΄- 15΄. Το πρόγραμμα των χορωδιών και των μουσικών σχημάτων θα είναι ελεύθερης επιλογής, ελλήνων ή ξένων συνθετών και ποικίλων μουσικών ειδών αλλά θα περιλαμβάνει και ένα τουλάχιστον τραγούδι σε στίχους του Μάνου Ελευθερίου, καθώς πρόθεσή μας είναι να τιμήσουμε στη φετινή διοργάνωση τον ποιητή, πεζογράφο και στιχουργό που έφυγε από τη ζωή το καλοκαίρι που μας πέρασε.

Γεννημένος το 1938 στη Σύρο, βραβευμένος για το συγγραφικό του έργο, άνθρωπος σεμνός και στοχαστικός, αποτελεί πηγή έμπνευσης και ουσιαστικής παιδείας για μικρούς και μεγάλους. Η Επιτροπή Διοργάνωσης της 5ης Διασχολικής Συνάντησης του Αρσακείου αποφάσισε και φέτος, μετά την επιτυχημένη επιλογή της 4ης Συνάντησης, να επικεντρώσει στη σύνδεση της μουσικής με τον ποιητικό λόγο, ώστε να αναδειχθεί η συγγένεια κι η αλληλεπίδραση των δύο αυτών μορφών τέχνης. Ο τραγουδισμένος από όλους ποιητικός λόγος του Μάνου Ελευθερίου, η ευαισθησία, το βάθος κι η ευστοχία των στίχων του, κατεξοχήν υπηρετούν τον σκοπό αυτό, πλουτίζοντας με λέξεις και ιδέες τις μελωδίες.

Στη φετινή Συνάντηση θα συμμετάσχουν οι χορωδίες:
Παιδική Χορωδία «Μελωδοί Χαράς» της Ιεράς Μητρόπολης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Θεσσαλονίκης
Χορωδία 4ου Γυμνασίου Σταυρούπολης
Χορωδία Γυμνασίου-Λυκείου Καλλικράτειας Χαλκιδικής
Μουσικό Σχήμα 7ου Γενικού Λυκείου Θεσσαλονίκης
Λαϊκή Χορωδία των Χρωμάτων του Δήμου Νεάπολης – Συκεών και ο Ανδρέας Καρακότας
Χορωδία Αρσακείου Νηπιαγωγείου
Χορωδία Αρσακείου Γυμνασίου-Λυκείου και Αποφοίτων
Στο κλείσιμο της εκδήλωσης όλες οι χορωδίες Γυμνασίων και Λυκείων με τη σύμπραξη της Λαϊκής Χορωδίας των Χρωμάτων και του Ανδρέα Καρακότα θα ερμηνεύσουν το τραγούδι Οι ελεύθεροι κι ωραίοι, σε ποίηση Μάνου Ελευθερίου και μουσική Σταύρου Κουγιουμτζή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου