Τετάρτη, 16 Μαΐου 2018

Η καφεΐνη κατά την κύηση επιδρά στο βάρος του παιδιού

Οι γυναίκες που καταναλώνουν 200 mg καφεΐνης την ημέρα κατά τη διάρκεια της κύησης διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο απόκτησης παιδιού με περιττά κιλά, σύμφωνα με διεθνή μελέτη.

Ερευνητές της Ακαδημίας Sahlgrenska της Σουηδίας σε συνεργασία με ειδικούς από το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας αξιολόγησαν στοιχεία για πάνω από 50.000 μητέρες και παρατήρησαν ότι οι γυναίκες που προσλάμβαναν πάνω από 200 mg καφεΐνης την ημέρα ήταν πιθανότερο να έχουν παιδιά τα οποία ήταν υπέρβαρα σε προσχολική και σχολική ηλικία.

Συγκεκριμένα όταν τα παιδιά ήταν πέντε ετών το ποσοστό αυτών που ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα ήταν 5% μεγαλύτερο στην ομάδα των γυναικών που είχαν αυξημένη κατανάλωση καφεΐνης, συγκριτικά με τις μητέρες που κατανάλωναν λιγότερη ποσότητα.

Οι επιστήμονες είχαν εξετάσει στοιχεία για το σωματικό βάρος των παιδιών έως και την ηλικία των οκτώ ετών και στόχος της μελέτης ήταν να εφιστήσει την προσοχή των γυναικών στην κατανάλωση καφεΐνης κατά την κύηση.

«Η καφεΐνη είναι μια ουσία που μπορεί η γυναίκα να περιορίσει ή και να αποφύγει όταν είναι έγκυος», εξηγεί η επίκουρη καθηγήτρια Μαιευτικής και Γυναικολογίας στην Ακαδημία Sahlgrenska, Βερενα Σενγκπιελ.

Και συμπληρώνει ότι, καφεΐνη εκτός από τον καφέ και το τσάι, σε υψηλή συγκέντρωση περιλαμβάνουν και άλλα ροφήματα, όπως τα ενεργειακά ποτά, καθώς και στη σοκολάτα.

Η καφεΐνη, γνωστόν είναι το συχνά χρησιμοποιούμενο διεγερτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η αποβολή της καφεΐνης παρατείνεται και διαπερνά γρήγορα όλες τις βιολογικές μεμβράνες, συμπεριλαμβανομένων των φραγμάτων αίματος-εγκεφάλου και πλακούντα, με αποτέλεσμα την έκθεση του εμβρύου σε αυτήν.

Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου