Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2018

Το καλύτερο δώρο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς; Η παρουσία σας!

Οι τεράστιοι φουσκωτοί Άγιοι Βασίληδες είναι οι προάγγελοι ακόμα μιας χριστουγεννιάτικης σεζόν που μέσω στοχευμένου μάρκετιγκ προσπαθεί να αιχμαλωτίσει το παιδί σας και εσάς! Πώς μπορούν οι γονείς των παιδιών με ΔΕΠΥ να ανταγωνιστούν του πολύχρωμους λαμπερούς καταλόγους, τις βιτρίνες και τις διαφημίσεις που διακόπτουν τις παιδικές σειρές; Δείτε μερικές ιδέες για το πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε όλο αυτό το δράμα των διακοπών και τελικά να περάσετε σαν οικογένεια περισσότερο χρόνο μαζί, ξοδεύοντας λιγότερα χρήματα. 

1) Συμπεριλάβετε τα παιδιά στις προετοιμασίες. Η μαγεία των διακοπών γίνεται μεγαλύτερη – και δεν εξαφανίζεται- όταν τα παιδιά βοηθάνε. Επιπλέον, η συμμετοχή σε προετοιμασίες πολλών βημάτων βελτιώνει τις εκτελεστικές λειτουργίες των παιδιών, ιδίως αν συζητάτε τις ιδέες σας μαζί τους και τα ρωτάτε την άποψή τους

2) Περιορίστε τον αριθμό των δώρων που δίνετε. Τα πολλά (γενικώς) μπερδεύουν τα παιδιά και τα πολλά δώρα τελικά καταλήγουν σε απογοήτευση. Όταν ο αρχικός ενθουσιασμός ξεθωριάσει, θα αρχίσουν να αναζητούν περισσότερη ντοπαμίνη. Επιπλέον, λιγότερα δώρα σημαίνει και μικρότερο όγκο πραγμάτων που προκαλούν ακαταστασία στα δωμάτιά τους. Και τέλος, πολλά παιδιά χωρίς να έχουν την πρόθεση και ακούσια μπερδεύουν τα δώρα με την αγάπη. Και αυτός δεν είναι καλός δρόμος για να φτάσει κανείς στην ενηλικίωση. 

3) Ορίστε έναν οικογενειακό προϋπολογισμό για δώρα και μείνετε πιστοί σε αυτόν όσο δύσκολο και αν σας φαίνεται. Με αυτό τον τρόπο διδάσκετε στα παιδιά σας τα όρια και τον σεβασμό τους. Επίσης, τα διδάσκετε την αμοιβαία εμπιστοσύνη. Αν το όριο ξεπεραστεί για να πάρει ένα κουλ δώρο έξω από τα όσα ορίζει ο προϋπολογισμός, αυτό διδάσκει στο παιδί ότι δεν μπορεί να εμπιστεύεται τον λόγο ενός ατόμου. 

4) Βοηθήστε το παιδί σας να βγάλει χρήματα προκειμένου να αγοράσει δώρα για τους φίλους του και τους συγγενείς του. Οι απλές δουλειές του σπιτιού όπως πχ το στρώσιμο του κρεβατιού, το μάζεμα του τραπεζιού, το συμμάζεμα των παιχνιδιών δεν μπορούν να αποτελέσουν τρόπο για να βγάλει το παιδί χρήματα. Είναι μέρος της καθημερινής μας ζωής και θα πρέπει να γίνονται από όλους. Το κόψιμο όμως του γκαζόν, το πλύσιμο του αμαξιού, το βάψιμο ενός δωματίου μπορούν να αποτελέσουν εργασίες που θα ανταμείβονται με ένα μικρό ποσό. 

5) Ναι, το παιδί σας πρέπει να κάνει δώρα στα άλλα μέλη της οικογένειας. Η προσφορά δώρων είναι μέρος του πολιτισμού μας και δείχνει ότι εκτιμούμε και είμαστε ευγνώμονες για τα άτομα που έχουμε στη ζωή μας. Τα δώρα δεν χρειάζεται να είναι μεγάλα ή σημαντικά. Μπορεί να είναι κάτι που φτιάχνει το ίδιο το παιδί. Άλλωστε, η σκέψη είναι που μετράει. Άλλωστε τα χειροποίητα δώρα διδάσκουν τη δημιουργικότητα και την ευφυία. 

6) Κάντε την ευγνωμοσύνη κεντρικό στοιχείο των γιορτών. Αυτό δεν σημαίνει απλά να λέτε «ευχαριστώ», αλλά και να προσφέρετε χρόνο, εθελοντική εργασία, υλικά αγαθά ή χρήματα σε φορείς και σε φιλανθρωπικά ιδρύματα. Επιλέξτε με σύνεση και μέτρο, φροντίζοντας να μην φορτώσετε συναισθηματικά πολύ τα παιδιά σας. 

Η ανταλλαγή δώρων διδάσκει στα παιδιά να είναι γενναιόδωρα, να δείχνουν την αγάπη και την ευγνωμοσύνη τους στους άλλους ανθρώπους, να ξεπερνούν τον εγωισμό τους, να προγραμματίζουν και να διαχειρίζονται σωστά τα χρήματά τους. Και τα καλύτερα μαθήματα έρχονται συνήθως από το παράδειγμα που θέτουν οι ίδιοι οι γονείς με τις πράξεις τους. 

Απόδοση του άρθρου “The Ultimate Holiday Present? Your Presence.”

Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός - νηπιαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου