Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2018

Χρόνιες νόσοι στα παιδιά αυξάνουν τον κίνδυνο αγχώδους διαταραχής

Αν ένα παιδί πάσχει από χρόνια νόσο, όπως άσθμα, είναι πιο πιθανό να εμφανίσει αγχώδη διαταραχή ή άλλα προβλήματα ψυχικής υγείας.

Το παραπάνω έδειξε έρευνα, σύμφωνα με την οποία οι αγχώδεις διαταραχές ήταν πιο συνήθεις- όπως άγχος αποχωρισμού, γενικευμένο άγχος και φοβίες, σε παιδιά με χρόνιες νόσους όπως άσθμα, τροφικές αλλεργίες, επιληψία, διαβήτη ή νεανική αρθρίτιδα.

Για την έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο BMJ Open, ερευνητές του University of Waterloo εξέτασαν παιδιά μεταξύ 6 και 16 ετών.

Σύμφωνα με τις απαντήσεις των γονέων, το 58% των παιδιών ήταν θετικό σε τουλάχιστον μια ψυχική διαταραχή.

Έξι μήνες μετά τη διάγνωση, ο αριθμός των παιδιών που είχε σημάδια ψυχικής διαταραχής μειώθηκε ελαφρά στο 42%.

Ο Mark Ferro, Καθηγητής στο Waterloo, δήλωσε ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι ο κίνδυνος για ψυχική διαταραχή είναι σχετικά ίδιος στα παιδιά με διαφορετικές παθήσεις. Πρόσθεσε ότι άσχετα από την πάθηση, τα παιδιά με σωματικά και ψυχικά προβλήματα υγείας έχουν σημαντική πτώση της ποιότητας ζωής εντός των πρώτων 6 μηνών μετά τη διάγνωση, δείχνοντας ανάγκη για έγκαιρη παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η ηλικία και το φύλο δεν είχαν επίδραση στα αποτελέσματα. Υποομάδα παιδιών έδωσε πληροφορίες για την ψυχική της υγεία.

Πηγές: BMJ Open. via iatronet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου