Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017

Δωρεάν μαθήματα εκπαιδευτικής ρομποτικής στο δήμο Αθηναίων

Μαθήματα για μικρούς «μηχανικούς», «επιστήμονες», αλλά και «καλλιτέχνες» animation θα παραδώσει από τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου ο Οργανισμός Πολιτισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων σε παιδιά ηλικίας 7 έως 12 ετών. Στο επίκεντρο θα βρεθούν, προγράμματα εκπαιδευτικής ρομποτικής που συναρπάζουν παιδιά όλων των ηλικιών. 

Στόχος των οργανωτών, είναι να εμπλουτίσουν τις επιλογές των παιδιών για δημιουργική μάθηση στον ελεύθερο τους χρόνο, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να ασχοληθούν με τη ρομποτική και το animation στα Πολιτιστικά του Κέντρα μέσα από τα δωρεάν προγράμματα «Μαθήματα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής» και «Εργαστήρια Κινουμένων Σχεδίων».

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ, Κωνσταντίνος Μπιτζάνης «ο οργανισμός έχει την αποστολή να κάνει τον πολιτισμό και τον αθλητισμό προσβάσιμους σε όλους τους Αθηναίους. Στο πλαίσιο αυτό επανεξετάσαμε το τι προσέφεραν τα πολιτιστικά κέντρα του δήμου σε διάφορες γειτονιές κι είδαμε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να εμπλουτιστούν. Έτσι, ξεκινήσαμε από τα παιδιά κι εντάξαμε δυο αντικείμενα που θεωρούμε ότι είναι στην κορυφή των αναγκών που έχουν σήμερα τα παιδιά. Πρώτον να εξοικειωθούν με τα θέματα της ρομποτικής που έχει μπει ποικιλοτρόπως στην ζωή μας. Τα μαθήματα θα γίνουν σε συνεργασία με την Stem Education και μας ετοίμασαν δυο επιμέρους προγράμματα. 

Το δεύτερο αντικείμενο είναι το εργαστήρι κινούμενων σχεδίων. Δεν ικανοποιούν μόνο τους μικρούς που θα παίξουν και θα μάθουν, αλλά το animation αποτελεί ένα πεδίο επαγγελματικής δραστηριότητας νέων που αναζητούν δουλειά».

Πώς και πότε θα λειτουργήσουν τα προγράμματα
Το πρόγραμμα εκπαιδευτικής ρομποτικής θα πραγματοποιηθεί από εξειδικευμένους εκπαιδευτές του STEM education (Οργανισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Επιστήμης, Τεχνολογίας & Μαθηματικών) και θα είναι διάρκειας 90 λεπτών την εβδομάδα για 28 εβδομάδες.

Τα παιδιά εμπλέκονται σε μία πρακτική, ενεργητική, ομαδική εργασία διερευνητικού και πειραματικού χαρακτήρα (πρώιμοι επιστήμονες), η οποία εξελίσσεται με διαφορετικό πρόγραμμα προσαρμοσμένο στην ηλικία των παιδιών. Συγκεκριμένα:

Νέοι μηχανικοί: Το πρόγραμμα είναι σχεδιασμένο για τους μαθητές της α', β' και γ' δημοτικού και τους δίνει τη δυνατότητα να μεταμορφωθούν σε μικρούς επιστήμονες. Τα παιδιά, έχοντας ως στόχο να δώσουν τη λύση σε κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα, μαθαίνουν να συνεργάζονται και να αξιοποιούν τις δεξιότητές τους. Κατασκευάζοντας απλά, αλλά και περίπλοκα μοντέλα, οι μικροί μηχανικοί μαθαίνουν πειραματικά τη χρησιμότητα των «απλών μηχανών» και εξοικειώνονται με τη λειτουργία μηχανισμών, που συναντούν στο περιβάλλον τους καθημερινά.

Εισαγωγή στην Εκπαιδευτική Ρομποτική: Οι μαθητές της δ', ε' και στ' δημοτικού, μέσω της ομαδικής δραστηριότητας γύρω από την κατασκευή ενός ρομποτικού μοντέλου που αλληλεπιδρά με τον αληθινό κόσμο σε πραγματικό χρόνο, βιώνουν μια συναρπαστική και ψυχαγωγική εμπειρία που δεν θέλουν να τελειώσει!

Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα στο Πολιτιστικό Κέντρο Νορντάου (τηλ. 210 6433128) και κάθε Τετάρτη στο Πολιτιστικό Κέντρο Γκράβας (τηλ 210-2011151), με μέγιστο αριθμό συμμετεχόντων ανά τμήμα τα 16 παιδιά.

Όσο για τα παιδικά εργαστήρια κινουμένων σχεδίων (animation) τα παιδιά θα έχουν θέμα «κινούμενες χριστουγεννιάτικες ευχές». Με την καθοδήγηση έμπειρου εκπαιδευτικού, οι μικροί δημιουργοί θα οπτικοποιήσουν και θα επενδύσουν με ήχο μια χριστουγεννιάτικη ευχή σε μορφή βίντεο.

Τα εργαστήρια, διάρκειας 8 εβδομάδων (2 ώρες /εβδομάδα), θα πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα στο Πολιτιστικό Κέντρο Σεπολίων (τηλ 210 5130854) και κάθε Τετάρτη στο Πολιτιστικό Κέντρο Κάτω Πετραλώνων(τηλ 210 3422642), με μέγιστο αριθμό συμμετεχόντων ανά τμήμα τα 15 παιδιά.
«Τα μαθήματα σχεδιάζεται να επεκταθούν και σε άλλα κέντρα δημιουργικής μάθησης «εφόσον υπάρχει η ανταπόκριση που προσδοκούμε και προχωρήσουν όλα καλά. Μέχρι στιγμής χαίρει θερμής υποδοχής από τους ενδιαφερόμενους που ανταποκρίθηκαν άμεσα» υπογραμμίζει ο κ. Μπιτζάνης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου