Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2017

Ιδέες για τη διδασκαλία των χρημάτων σε μεγάλα παιδιά και εφήβους με αναπηρία.

Κάντε ένα συνδυασμό δραστηριοτήτων μέσα στην τάξη (ασκήσεις σε φυλλάδια, επιτραπέζια παιχνίδια, παιχνίδια υπόδυσης ρόλων) και δραστηριοτήτων έξω από την τάξη, στην κοινότητα, σε πραγματικές καταστάσεις. 

Δραστηριότητες μέσα στην τάξη

Δημιουργήστε ένα βιβλιοπωλείο, ένα μανάβικο, ένα εστιατόριο, οτιδήποτε αρέσει στο παιδί και παίξτε εναλλάξ τον πελάτη και τον ταμία, αγοράζοντας και πουλώντας πράγματα με σημειωμένες επάνω τις τιμές τους (ή τιμές που αναγράφονται σε τιμοκατάλογο). 

Δημιουργήστε τα δικά σας επιτραπέζια παιχνίδια με αγορά αντικειμένων, πρόστιμα, εισιτήρια κτλ στο περιβάλλον μιας πόλης και πιστά αντίγραφα των χαρτονομισμάτων και κερμάτων. 

Διδάξτε στα παιδιά τι σημαίνουν σημαντικές εκφράσεις που αφορούν τα χρήματα πχ τιμή, ρέστα, έκπτωση, μόνο μετρητά, απόδειξη, κατάθεση, έξοδα, συνολικό ποσό, ταμίας, κουπόνι. Φροντίστε να τους δίνετε την ευκαιρία να τα συναντούν και στην πραγματική ζωή και όχι μόνο στο περιβάλλον της τάξης πχ με μια βόλτα για ψώνια σε κάποιο κατάστημα. 

Η χρήση πραγματικών χρημάτων ή πιστών αντιγράφων τους (φωτοτυπίες) είναι αναγκαία. Τα ψεύτικα και άσχετα χαρτονομίσματα/ νομίσματα μπορεί να βοηθούν το παιδί να κατανοήσει μόνο το πότε και πώς χρησιμοποιούνται τα χρήματα, αλλά σε μελλοντικό στάδιο μπορεί να το μπερδέψουν ακόμα περισσότερο. 

Έξω από την τάξη

Δώστε στα παιδιά σας πραγματικά χρήματα κατά τις εξόδους σας και βοηθήστε τα να τα χρησιμοποιήσουν σωστά. Για παράδειγμα, μπορείτε να πάτε σε ένα εστιατόριο/ζαχαροπλαστείο/ταχυφαγείο έχοντας δώσει στο παιδί ένα ποσό και βοηθήστε το να υπολογίσει τι μπορεί να αγοράσει, αν θα έχει ρέστα κτλ. Ίσως ένα μικρό κομπιουτεράκι να είναι αναγκαίο σε αυτές τις εξορμήσεις για να μπορεί το παιδί να υπολογίζει μόνο του πόσο κάνουν. Δείξτε του πώς μπορεί να το χρησιμοποιεί για τους υπολογισμούς του. 

Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική παιδαγωγός - νηπιαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου