Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017

Ερχεται μια κάμερα... zizanio

Η αντίστροφη μέτρηση για τη μεγάλη γιορτή της νεανικής οπτικοακουστικής δημιουργίας ξεκίνησε και η Camera Zizanio προσκαλεί παιδιά και νέους έως 20 ετών να καταθέσουν τις δικές τους ταινίες μικρού μήκους. Η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής δημιουργίας Camera Zizanio ξεκίνησε το 2001 ως πρωτοβουλία του «Νεανικού πλάνου» στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους. 

Αυτά τα 17 χρόνια, εκατοντάδες παιδιά και εκπαιδευτές από την Ελλάδα, την Ευρώπη αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο συναντώνται κάθε χρόνο στον Πύργο της Ηλείας για να παρουσιάσουν τις δικές τους ταινίες. Εργα που δημιούργησαν οι ίδιοι είτε μέσα από κινηματογραφικά εργαστήρια, είτε ατομικά. Επίσης τους δίνεται η ευκαιρία να ανταλλάξουν ιδέες, να συνεργαστούν και να αναπτύξουν κοινή δράση. Εφέτος η συνάντηση αυτή, όπως την αποκαλούν οι διοργανωτές, θα πραγματοποιηθεί από τις 2 ως τις 9 Δεκεμβρίου. 

Οπως αναφέρει στο «Βήμα» ο κ. Νίκος Θεοδοσίου, καλλιτεχνικός διευθυντής της Camera Zizanio, όταν ξεκίνησε το φεστιβάλ οι ελληνικές συμμετοχές ήταν μετρημένες και έτσι «άνοιξαν» τη διοργάνωση δεχόμενοι συμμετοχές από την Ευρώπη. «Από την πρώτη χρονιά παρατηρήσαμε πολύ μεγάλη προσφορά από την Ευρώπη. Οχι μόνο να μας στείλουν ταινίες αλλά και να ταξιδέψουν ως τον Πύργο με δικά τους έξοδα. Τότε αντιληφθήκαμε ότι δεν υπάρχει κάτι άλλο αντίστοιχο στην Ευρώπη» λέει χαρακτηριστικά, «ήμασταν πρωτοπόροι χωρίς να το ξέρουμε».

Μόνο πέρυσι κατατέθηκαν συνολικά 1.500 αιτήσεις παιδιών από την Ελλάδα, την Ευρώπη αλλά και από την Αμερική, τον Καναδά, τον Ιράκ και το Ιράν. «Από πέρυσι επεκταθήκαμε και σε χώρες εκτός Ευρώπης επειδή είχαμε πολλές συμμετοχές από το εξωτερικό. Θέλουμε η όλη διοργάνωση να παραμείνει μια συνάντηση. Να έρχονται δηλαδή τα παιδιά, να επικοινωνούν και να ανταλλάσσουν ιδέες, αλλά δεν ξέρω κατά πόσο είναι αυτό εφικτό με τις συμμετοχές από το εξωτερικό» σημειώνει ο κ. Θεοδοσίου.

Η εφετινή συνάντηση είναι ξεχωριστή για τους διοργανωτές καθώς συμπίπτει με την επέτειο των 20 χρόνων του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους. Οι διοργανωτές έχουν ετοιμάσει ένα ξεχωριστό πρόγραμμα που θα συνοδευτεί με πλήθος εορταστικών εκδηλώσεων στον Πύργο, την Αμαλιάδα και άλλες πόλεις της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Αιτήσεις και προϋποθέσεις συμμετοχής

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν τις ταινίες τους στην 17η Camera Zizanio. Για το ελληνικό τμήμα αιτήσεις θα γίνονται δεκτές ως τις 10 Οκτωβρίου 2017. Δεκτές γίνονται ταινίες μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ, animation ή πειραματικές, που έχουν δημιουργηθεί από παιδιά και νέους έως 20 ετών, είτε ατομικά είτε μέσα από εργαστήρια και κινηματογραφικές ομάδες. Η διάρκειά τους δεν πρέπει να ξεπερνά τα 10 λεπτά. Οι αιτήσεις συμμετοχής γίνονται μόνο ηλεκτρονικά μέσα από την ιστοσελίδα http://camerazizanio.net.

Οσοι δημιουργοί επιλεγούν για τα διαγωνιστικά τμήματα - τα οποία είναι τρία: το ελληνικό, το ευρωπαϊκό και το διεθνές - θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να προσκληθούν στο Φεστιβάλ και να ζήσουν τη μοναδική ατμόσφαιρά του μαζί με πολλούς νέους από την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο.

Επίσης θα παρακολουθήσουν τις προβολές των επαγγελματικών ταινιών του Φεστιβάλ Ολυμπίας, θα συναντήσουν σημαντικούς έλληνες και ξένους δημιουργούς του κινηματογράφου, θα συμμετάσχουν σε κινηματογραφικά εργαστήρια και σεμινάρια, μουσικές εκδηλώσεις, χορούς και άλλες εκδηλώσεις. Και θα έχουν τη δυνατότηα να κερδίσουν ένα από τα βραβεία της Camera Zizanio.

Η Camera Zizanio όπως και το Φεστιβάλ Ολυμπίας, τελούν υπό την αιγίδα των υπουργείων Παιδείας Ερευνας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού. 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε μέσω e-mail στο camerazizanio@gmail.com ή να καλέσετε στο 210 8664470.

Κωνσταντάτου Ελένη
Πηγή: Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου