Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017

Οι απαραίτητες εξετάσεις πριν χτυπήσει το κουδούνι

Οι παρακάτω εξετάσεις αποτελούν ένα αρκετά ολοκληρωμένο τσεκ απ, δεν είναι όμως απαραίτητες όλες σε όλα τα παιδιά, ούτε πρέπει να γίνονται κάθε χρόνο. 

Στην πραγματικότητα, για ένα υγιές παιδί κάποιες πολύ συγκεκριμένες εξετάσεις είναι αρκετές και ο παιδίατρός σας είναι αυτός που θα σας κατευθύνει στην περίπτωση που χρειάζεται να κάνετε κάποιες πιο εξειδικευμένες, π.χ. σε καρδιολόγο στην περίπτωση που το παιδί σας ασχολείται εντατικά με τον αθλητισμό ή σε ΩΡΛ στην περίπτωση που διαπιστώσει κάποιο πιθανό πρόβλημα με την ακοή του παιδιού. 

Οι πιο απαραίτητες προληπτικές εξετάσεις 

Στον παιδίατρο
Στην τακτική εξέταση ο παιδίατρος θα ελέγξει το βάρος και το ύψος του παιδιού, θα το ακροαστεί και θα πάρει την πίεσή του. Θα ελέγξει επίσης τη σωματική και μυοσκελετική του ανάπτυξη.
Tip: Πριν πάτε στον παιδίατρο για την προληπτική εξέταση ρίξτε μια ματιά στο βιβλιάριο υγείας του παιδιού για να ελέγξετε αν εκκρεμεί κάποιο εμβόλιο ή επαναληπτική δόση. Σε αυτή την περίπτωση μπορείτε να τα συνδυάσετε. 

Στον ΩΡΛ
Η επίσκεψη στον ωτορινολαρυγγολόγο είναι πολύ σημαντική ειδικά για τα μικρότερα παιδιά καθώς η έγκαιρη διάγνωση διαταραχών της ακοής εξασφαλίζει στο παιδί άριστη θεραπευτική παρέμβαση. Η βαρηκοΐα επηρεάζει την ανάπτυξη της ομιλίας και της γλώσσας των νηπίων και μικρών παιδιών και τη μορφωτική ανάπτυξη μεγαλύτερων παιδιών. Γι' αυτό και να ανακαλύψετε νωρίς κάποιο πρόβλημα ακοής είναι πολύ σημαντικό για να μπορέσει το παιδί να αναπτύξει τις επικοινωνιακές και μαθησιακές δυνατότητές του. Επίσης μην την παραλείψετε αν το παιδί έχει την τάση να παθαίνει από μικρό ωτίτιδες. 
Tip: Η εξέταση μπορεί να γίνει και από τον παιδίατρό σας εφόσον το παιδί δεν έχει προβλήματα ακοής ή ιστορικό ωτίτιδας. 

Στον οφθαλμίατρο
Η πρώτη εξέταση των ματιών του μωρού γίνεται στο μαιευτήριο και εφόσον δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα παρακολουθεί την όρασή του ο παιδίατρος. Ωστόσο μια επίσκεψη στον οφθαλμίατρο πριν ξεκινήσει το παιδί το σχολείο είναι απαραίτητη προκειμένου να εντοπιστούν έγκαιρα διαθλαστικές διαταραχές της όρασης, όπως για παράδειγμα μυωπία ή αστιγματισμός οι οποίες αν δεν αντιμετωπιστούν μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την εικόνα του παιδιού μέσα στην τάξη και τη μαθησιακή του εξέλιξη. 
Tip: Αν υποψιάζεστε ότι το παιδί παρουσιάζει κάποιο πρόβλημα όρασης είναι σημαντικό να επισκεφθείτε τον οφθαλμίατρο ανεξάρτητα από το πλαίσιο των προληπτικών εξετάσεων. 

Στον οδοντίατρο
Η πρώτη επίσκεψη στον παιδοδοντίατρο μπορεί να γίνει μόλις ξεκινήσει η οδοντοφυία του παιδιού. Είναι σημαντική εξέταση τόσο ιατρικά όσο και ψυχολογικά, ώστε να ξεκινήσει το παιδί μια καλή σχέση με τον οδοντογιατρό, ώστε και στα επόμενα χρόνια να συνεχιστεί η παρακολούθηση και η πρόληψη. Ακόμη κι αν δεν υπάρχει πρόβλημα τερηδόνας ή πόνου στα δόντια, η επίσκεψη μια φορά το χρόνο στον οδοντίατρο είναι απαραίτητη για όλα τα επόμενα χρόνια της ζωής του παιδιού. 

Στον καρδιολόγο
Ο καρδιολογικός έλεγχος γίνεται με ηλεκτροκαρδιογράφημα και υπερηχοκαρδιολογική απεικόνιση από παιδοκαρδιολόγο. Πρόκειται για μια εξέταση που δεν κάνουν όλα τα παιδιά εφόσον δεν υπάρχει πρόβλημα υγείας και δεν το έχει συστήσει ο παιδίατρος. Ο έλεγχος αυτός είναι πιο σημαντικός στα υγιή παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας που συμμετέχουν εντατικά (πάνω από 3 ώρες την εβδομάδα) σε αθλητικές δραστηριότητες όπως το ποδόσφαιρο, η κολύμβηση, ο στίβος, η ρυθμική κ.ά.

Πηγή: capital

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου