Παρασκευή 18 Αυγούστου 2017

Η Μαλάλα έγινε δεκτή στην Οξφόρδη -3 χρόνια μετά το Νόμπελ και 5 από τα δολοφονικά πυρά του Ταλιμπάν

Η εικοσάχρονη Πακιστανή ακτιβίστρια αρίστευσε στις εξετάσεις και πλέον θα φοιτήσει σε ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου.

Όπως είναι γνωστό, από την Οξφόρδη έχουν αποφοιτήσει σπουδαίοι συγγραφείς, καλλιτέχνες και αρχηγοί κρατών, μεταξύ των οποίων και η πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν, Μπεναζίρ Μπούτο. Στο φημισμένο πανεπιστήμιο θα σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες, Φιλοσοφία και Οικονομικά.

Έχουν περάσει μόλις πέντε χρόνια από τη μέρα που ένας Ταλιμπάν πυροβόλησε τη Μαλάλα στο κεφάλι με πρόθεση να τη δολοφονήσει τιμωρώντας την έτσι για την καμπάνια της εναντίον τους και τη μάχη της για το δικαίωμα των γυναικών στην εκπαίδευση.

Η Μαλάλα, σε ηλικία 11 ετών ξεκίνησε να γράφει (χρησιμοποιώντας ψευδώνυμο) σε μπλογκ, όπου περιέγραφε τη ζωή της στην πόλη Mingora, στο βορειοδυτικό Πακιστάν, μετά την κατάληψη της εξουσίας στην περιοχή από τους Ταλιμπάν, που απαγόρευσαν στα κορίτσια να πηγαίνουν στο σχολείο και εξέφραζε τις απόψεις της σχετικά με το δικαίωμα των κοριτσιών στη μόρφωση. Τα επόμενα χρόνια έδωσε συνεντεύξεις σε διάφορα μέσα, τόσο της χώρας της όσο και άλλων χωρών, στις οποίες υποστήριζε το δικαίωμα των κοριτσιών να πηγαίνουν στο σχολείο. Στο μεταξύ έγινε γνωστή η ταυτότητά της.

Το πρωί της 9ης Οκτωβρίου 2012 ένας άντρας πυροβόλησε στο κεφάλι τη Μαλάλα Γιουσαφζάι ενώ βρισκόταν μέσα στο σχολικό λεωφορείο, τραυματίζοντάς την πολύ σοβαρά. Τις μέρες μετά την επίθεση νοσηλεύθηκε σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο στο Πακιστάν και στη συνέχεια, όταν βελτιώθηκε η κατάστασή της, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Queen Elizabeth του Μπέρμιγχαμ, στην Αγγλία. Η απόπειρα δολοφονίας προκάλεσε μια έκρηξη συμπαράστασης προς την 15χρονη τότε μαθήτρια, τόσο στο Πακιστάν όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το 2013 της απονεμήθηκε το Βραβείο Ζαχάρωφ και ήταν υποψήφια για το Νόμπελ Ειρήνης.

Το 2014 τελικά της απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης για τον αγώνα της για το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση.

Η νεαρή αριστούχος από το Πακιστάν η οποία θα σπουδάσει πλέον στο φημισμένο βρετανικό πανεπιστήμιο, δεν έκρυψε τη χαρά της όπως φαίνεται κι από την ανάρτησή της Twitter:

«Είμαι τόσο ενθουσιασμένη που θα πάω στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης! Συγχαρητήρια σε όλους τους φοιτητές που προσπάθησαν σκληρά την χρονιά που πέρασε. Τις καλύτερες ευχές μου σε όλους για την υπόλοιπη ζωή τους». 

Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου