Κυριακή 7 Μαΐου 2017

Μαθητές έφτιαξαν σεισμογράφους και βραβεύθηκαν

Τις μαθητικές ομάδες που διακρίθηκαν στον εκπαιδευτικό διαγωνισμό «Φτιάξε τον δικό σου σεισμογράφο» βράβευσε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ), σε εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Τηλεσκόπιο Δωρίδη στο Θησείο.

Επρόκειτο για ένα πρόγραμμα για μαθητές γυμνασίου και λυκείου, που διοργάνωσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου, σε συνεργασία με την Ελληνογερμανική Αγωγή. Ομάδες μαθητών, σε συνεργασία με τους καθηγητές τους, κατασκεύασαν έναν αυτοσχέδιο σεισμογράφο και κατέγραψαν την όλη διαδικασία σε μία παρουσίαση, που συνοδευόταν από φωτογραφικό και άλλο οπτικοακουστικό υλικό.

Υπεύθυνος του προγράμματος ήταν ο δρ. Γεράσιμος Χουλιάρας, Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικoύ Ινστιτούτου Αθηνών. Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ «Τα σχολεία μελετούν τους σεισμούς».

Στον διαγωνισμό συμμετείχαν 25 σχολικές ομάδες με συνολικά 147 μαθητές και 39 εκπαιδευτικούς από γυμνάσια και λύκεια όλης της χώρας.

Μετά από αξιολόγηση διακρίθηκαν οι εξής ομάδες, οι οποίες και βραβεύθηκαν: Γυμνάσιο-Λυκειακές Τάξεις Αλοννήσου, 1ο Γυμνάσιο Κέρκυρας, 2ο ΓΕΛ Σπάρτης, 1ο Γυμνάσιο Τρίπολης, 5o Γυμνάσιο Ηρακλείου Αττικής, 1ο ΕΠΑΛ Διδυμοτείχου, Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο Ευόσμου, Γυμνάσιο Αντιρρίου, 1ο ΕΠΑΛ Κομοτηνής, Ειδικό Λύκειο Κωφών και Βαρήκοων Πανοράματος, Μουσικό Σχολείο Χανίων.

Ακόμη, στην εκδήλωση βραβεύθηκαν και εκπαιδευτικοί από άλλα τέσσερα σχολεία: Γυμνάσιο Ραφήνας, ΕΚΦΕ Νέας Φιλαδέλφειας και ΕΚΦΕ Ιωαννίνων, Εκπαιδευτική Ομάδα Τάλως Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Αθηνών.

Εξάλλου, στο πλαίσιο του προγράμματος «Τα σχολεία μελετούν τους σεισμούς», με συντονίστρια χώρα την Ελλάδα (Αστεροσκοπείο Αθηνών) και με τη συμμετοχή ακόμα τεσσάρων κρατών της Νοτιοανατολικής Μεσογείου (Ιταλία, Βουλγαρία, Τουρκία και Κύπρος), τοποθετήθηκαν και λειτούργησαν οκτώ σεισμόμετρα-σεισμογράφοι σε ελληνικά σχολεία της: Τρία της Αθήνας (Παλλήνη, Θησείο, Νέα Σμύρνη), του Αργοστολίου, της Άρτας, της Εύβοιας, της Ηγουμενίτσας, της Θεσσαλονίκης και της Σπάρτης. Επίσης, τοποθετήθηκαν άλλοι δέκα σεισμογράφοι στα σχολεία των άλλων συμμετεχουσών χωρών.

Το διετές πρόγραμμα, το οποίο ξεκίνησε το 2015, έχει ως σκοπό τη μελέτη του σεισμού ως φυσικού φαινομένου σε πραγματικό χρόνο. Οι σεισμογράφοι που είναι εγκατεστημένοι στα σχολεία είναι συνδεδεμένοι με έναν υπολογιστή, στον οποίο στέλνουν δεδομένα κατά την ύπαρξη σεισμικής δραστηριότητας. Με βάση αυτά τα δεδομένα, οι μαθητές, με τη βοήθεια των δασκάλων, συλλέγουν, αναλύουν και επεξεργάζονται σημαντικές παραμέτρους της σεισμικής δόνησης, όπως τον τόπο και τον χρόνο στον οποίο έγινε ο σεισμός, τον υπολογισμό του μεγέθους του και τον εντοπισμό του επικέντρου του.

Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου