Τετάρτη 12 Απριλίου 2017

Τι διαβάζουμε φέτος τη Μεγάλη Εβδομάδα




Ήρθε η Πασχαλιά, βάψτε κόκκινα αυγά! (εκδ. Πατάκης)
Θέλεις να μάθεις τα πάντα για τη Μεγάλη Εβδοαμάδα και το Πάσχα; Στο βιβλίο που κρατάς στα χέρια σου θα βρεις ήθη και έθιμα του λαού μας, αλλά και πολλά παιχνίδια, κατασκευές, ποιήματα και συνταγές για τις γιορτινές αυτές ημέρες.


Τα έθιμα του Πάσχα είναι πολλά και διαφέρουν από τόπο σε τόπο. Από τα λαζαράκια το Σάββατο του Λαζάρου μέχρι το κάψιμο του Ιούδα, όλα τα έθιμα έχουν έναν κεντρικό άξονα που αποτελεί και τη βασική διδασκαλία της θρησκείας μας, την Ανάσταση του Χριστού! Όλα αυτά δοξολογούν και πανηγυρίζουν τη νίκη του Χριστού επί του θανάτου!

Η Ανάσταση του Χριστού (εκδ. Παπαδόπουλος)
Τα Πάθη και η Ανάσταση του Χριστού, δοσμένα σαν παραμύθι με απλά, κατανοητά στιχάκια και ευχάριστες, φωτεινές εικόνες που έχουν σαν στόχο να γνωρίσουν στο παιδί τη μορφή και το έργο τού Χριστού.



Όταν έφτασαν στον τόπο προσευχής,
θέλησε να ' ναι μόνος ο Χριστός και κανένας μαθητής.
Ήξερε πως η ώρα τού μαρτυρίου πλησιάζει
κι ένιωθε την ψυχή του να μουδιάζει.
...
Κι εκεί ψηλά στον Γολγοθά
ο Χριστός μαρτύρησε
ώσπου τα μάτια έκλεισε
κι ο κόσμος αναρίγησε.

Ένα Πάσχα και μισό! (εκδ. Ψυχογιός)
Εκείνο το Πάσχα άρχισε να χιονίζει. Χωρίς να κάνει κρύο. Πρώτη φορά είδε τόσο χιόνι το νησί. Οι λαμπάδς μεταμορφώθηκαν σε παγωτό βανίλια' πρώτη φορά ευχαριστήθηκαν τόσο παγωτό τα παιδιά. Τα πασχαλινά κουλουράκια έγιναν τα μισά κουραμπιέδες και τα μισά μελομακάρονα' πρώτη φορά ενθουσιάστηκαν τόσο οι μαμάδες. Και οι πασχαλιές μεταμορφώθηκαν σε μοβ έλατα και οι παπαρούνες σε κατακόκκινα γκι.
Κι όλα αυτά τα χρωστούσαν στην άτακτη μαγισσούλα, τη Λαλαμπρίνα. Γιατί χάρη σε εκείνη ήταν ένα Πάσχα που θύμισε και λιγάκι Χροστούγεννα! Ένα Πάσχα και μισό!



Η μάγισσα Κουκού Κικιριρί Νυχτεριδολιλί ή απλά Λιλί ήταν πολύ θυμωμένη. Δεν της έφτανε που πλησίαζε το Πάσχα κι είχε ένα σωρό πράγματα να κάνει στο εξοχικό της σπίτι, στη Σλαμίνα, αλλά της φορτώθηκε κι η ανιψιά της, η Λαλαμπρίνα, η πιο άτακτη μαγισσούλα του κόσμου.

Ήρθε η Πασχαλιά, βάψτε κόκκινα αυγά!
Βαγγέλης Ηιλιόπουλος - Βασιλική Νίκα
Θανάσης Δήμου (εικονογράφηση)

Η Ανάσταση του Χριστού
Φίλιππος Μανδηλαράς
Ναταλία Καπατσούλια (εικονογράφηση)
Σειρά: Η πρώτη μου Βίβλος

Ένα Πάσχα και μισό!
Ρένα Ρώσση - Ζαΐρη
Ναταλία Καπατσούλια (εικονογράφηση)
Σειρά: Φραουλίτσα 5-6 ετών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου