Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017

Γιόγκα: Σημαντική βοήθεια για τα παιδιά με καρκίνο

Σημαντικά οφέλη για την ποιότητα ζωής των παιδιών που πάσχουν από καρκίνο, αλλά και των γονιών τους, μπορεί να έχει ένα πρόγραμμα γιόγκα, το οποίο μπορεί να διεξάγεται ακόμη και παράλληλα με τη χημειοθεραπεία.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Rehabilitation Oncology έδειξε ότι η “γιόγκα για τους ασθενείς με παιδιατρικό καρκίνο στη διάρκεια της ενεργής θεραπείας βοηθά στη βελτίωση της ευεξίας, τόσο των ίδιων παιδιών, όσο και των γονιών τους”, σημείωσε η Δρ Andrea Orsey από το Ιατρικό Κέντρο Παίδων του Κονέκτικατ.

Σε δύο προκατακτικές μελέτες, η Δρ Orsey και οι συνεργάτες της αξιολόγησαν το πόσο εφικτή και το πόσο αποτελεσματική ήταν μία παρέμβαση με γιόγκα για τα παιδιά με καρκίνο και τις οικογένειές τους. Η γιόγκα προβάλλεται πλέον σαν μια αποτελεσματική, συμπληρωματική θεραπεία για τους ενήλικες με καρκίνο- λίγες μελέτες έχουν αξιολογήσει όμως τα οφέλη της για τα παιδιά που υποβάλλονται σε θεραπεία με καρκίνο.

Σε μια αρχική μελέτη, 20 παιδιά και έφηβοι με καρκίνο και οι γονείς τους εξέφρασαν ενδιαφέρον για να κάνουν γιόγκα στη διάρκεια της θεραπείας τους. 

Με διάφορα εμπόδια ενός τέτοιου προγράμματος κατά νου, όπως τις ανησυχίες τους για τις παρενέργειες, τον πόνο και τη δυσφορία και διάφορους σωματικούς περιορισμούς, οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα πρόγραμμα γιόγκα, για αθενείς με παιδιατρικό καρκίνο, που παρουσιαζόταν από πιστοποιημένους δασκάλους γιόγκα. Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε με τρόπο, ώστε να μπορεί να εκτελεστεί σε μια ποικιλία από συνθήκες και να μπορεί να προσαρμοστεί στη σωματική κατάσταση των παιδιών.

Σε μια πιλοτική αξιολόγηση του προγράμματος, συμπερίληφθησαν δέκα παιδιά με καρκίνο και τα μέλη της οικογένειάς τους. Παρόλο που η μελέτη είχε περιορισμούς, λόγω του μικρού μεγέθους του δείγματος, οδήγησε σε σημαντικές βελτιώσεις στην ποιότητα ζωής των παιδιών και των γονέων που έλαβαν μέρος- μεταξύ άλλων βελτίωσε την κοινωνική δραστηριοποίηση και τη συναισθηματική τους κατάσταση.

Τόσο οι γονείς όσο και τα παιδιά εξέφρασαν μεγάλο βαθμό ικανοποίησης με το πρόγραμμα της γιόγκα και δήλωσαν ότι θα το σύστηναν και σε άλλους. Μία μητέρα ανέφερε χαρακτηριστικά: “Της έδωσε περισσότερη ενέργεια και την έκανε πιο αισιόδοξη”.

Σε επόμενο στάδιο, οι ερευνητές θα επιχειρήσουν να συγχρονίσουν τις θεραπείες yoga με τις ιατρικές απαιτήσεις της χημειοθεραπείας.

Πηγή:  stogiatro.gr via cretalive

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου