Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017

ΕΟΠΥΥ: Ηλεκτρονικά η απόδοση δαπάνης ειδικής αγωγής μετά τις 25 Ιανουαρίου

Η απόδοση της δαπάνης για θεραπείες ειδικής αγωγής και αγορά οπτικών ειδών, θα γίνεται στους ασφαλισμένους σύμφωνα µε την ισχύουσα διαδικασία, εφόσον τα σχετικά παραπεμπτικά και γνωματεύσεις που βρίσκονται σε ισχύ, έχουν εκτελεστεί έως και την 25η Ιανουαρίου διευκρινίζει ο ΕΟΠΥΥ.

Η διοίκηση του Οργανισμού επισημαίνει ότι οι εκτελέσεις γνωματεύσεων που θα πραγματοποιηθούν στη συνέχεια, καθώς και η υποβολή των δαπανών αυτών, θα διενεργείται µόνο µέσω του συστήματος ηλεκτρονικών υποβολών από συμβεβλημένους παρόχους και όχι από τους ασφαλισμένους.

Έτσι, οι περιφερειακές διευθύνσεις δεν θα παραλαμβάνουν αιτήσεις ασφαλισμένων για αποζημίωση των ανωτέρω θεραπειών, εφόσον η εκτέλεση των γνωματεύσεων έχει πραγματοποιηθεί από 27 Ιανουαρίου και μετά. Ο Οργανισμός υπενθυμίζει ότι η υποβολή των αιτημάτων των δικαιούχων του πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ γίνεται στα υποκαταστήματα αυτού και μόνον για παροχές που πραγματοποιήθηκαν το έτος 2016.

Ο ΕΟΠΥΥ έχει ανακοινώσει την κατάργηση της προπληρωμής για την προμήθεια προϊόντων και υπηρεσιών και την απευθείας αποζημίωση του παρόχου από τον Οργανισμό.

Διαμαρτυρία Συλλόγων των φορέων Ειδικής Αγωγής

Σύλλογοι των φορέων Ειδικής Αγωγής έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας, εκφράζοντας την αντίθεσή τους με τις συμβάσεις που καλεί ο Οργανισμός να υπογράψουν. Έκαναν λόγο για «υποβάθμιση των θεραπευτικών παρεμβάσεων», ζητώντας να αρχίσει μια ουσιαστική διαπραγμάτευση και να οριστεί παράταση του ισχύοντος καθεστώτος κάλυψης δαπανών «Ειδικής Αγωγής» για τους ασφαλισμένους, ελάχιστης διάρκειας τριμήνου.

Ο Οργανισμός, από την πλευρά του, επιμένει στη σύναψη συμβάσεων για να «ρυθμιστεί το τοπίο» και να «ελεγχθεί η σχετική δαπάνη», αναφέροντας μάλιστα ότι σήμερα η ετήσια δαπάνη για παροχές ειδικής αγωγής, ανέρχεται στα 106 εκατ. ευρώ, (από τα οποία 82 εκατ. για λογοθεραπεία), νούμερο «ανεπίτρεπτο», όπως τονίζουν, στελέχη του Οργανισμού, όταν αντίστοιχα η δαπάνη για τις ιατρικές εξετάσεις είναι 111 εκατ. ευρώ. Σημειώνουν ότι «δεν είναι αυτές οι πραγματικές ανάγκες», υπάρχει έρευνα σε εξέλιξη και με βάση τα αποτελέσματα, θα καθοριστεί και ο προϋπολογισμός.

Όπως αναφέρουν στελέχη του ΕΟΠΥΥ, με τη συμβασιοποίηση των παρόχων επαναπροσδιορίζεται η σχέση του Οργανισμού μαζί τους με όρους δικαιοσύνης και διαφάνειας και τίθενται οι προϋποθέσεις για υγιή επιχειρηματικότητα.

Πηγή: Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου