Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2016

Το επάγγελμα των γονέων δεν φαίνεται να συμβάλλει στην εμφάνιση καρκίνου στα παιδιά

Την άμεση διασύνδεση της εργασίας που κάνουν οι γονείς με την πιθανή εμφάνισης κάποιας κακοήθειας στα παιδιά μελέτησε αναλυτικά μια ομάδα επιστημόνων του United Kingdom Children Cancer Study Group (UKCCSG) που βρίσκεται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι επιστήμονες συμπεριέλαβαν στη μελέτη αυτή τα αναλυτικά στοιχεία σχεδόν 4.000 παιδιών που παρουσίασαν καρκίνο και πάνω από 7.600 παιδιών τα οποία δεν νόσησαν ποτέ με καρκίνο.

Η ανάλυση καταχώρισε τα επαγγέλματα των γονέων αυτών των παιδιών σε 31 ομάδες και εξέτασε τη σχέση των επαγγελμάτων που είχαν οι γονείς όταν τα παιδιά παρουσίασαν καρκίνο καθώς και λίγο πριν και λίγο μετά τη σύλληψη. Παράλληλα οι καρκίνοι των παιδιών ομαδοποιήθηκαν σε μεγάλες κατηγορίες, όπως οι οξείες λεμφοβλαστικές λευχαιμίες, οι εγκεφαλικοί όγκοι και άλλες μορφές καρκίνου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ανάλυσης αυτής, δεν υπήρχε στις περισσότερες των περιπτώσεων ένδειξη ότι η εμφάνιση της νόσου στο παιδί ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με το επάγγελμα του γονέα. Συγκεκριμένα, δεν βρέθηκε σχέση μεταξύ της εμφάνισης καρκίνου στο παιδί και την έκθεση του γονιού, λόγω επαγγέλματος του, σε ιονίζουσα ακτινοβολία, ηλεκτρομαγνητικά πεδία, εντομοκτόνα και άλλες χημικές ουσίες, κατά την περίοδο πριν ή μετά τη σύλληψη.

Ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος για να παρουσιάσει ένα παιδί λευχαιμία αυξανόταν λίγο αν ο πατέρας του παιδιού, εργαζόταν σε εξατμίσεις των αυτοκινήτων. Ο λόγος για τη μικρή αυτή αύξηση του κινδύνου δεν είναι ακόμα γνωστός στους επιστήμονες, οι οποίοι πιθανολογούν ότι μπορεί να είναι η εισπνοή βενζενίου, μιας χημικής ουσίας η οποία μπορεί να προκαλεί αλλοιώσεις στο σπέρμα του άνδρα πριν τη σύλληψη, με αποτέλεσμα να δημιουργείται προδιάθεση στο παιδί για να αναπτύξει λευχαιμία.

Επιπλέον, είναι γνωστό ότι το βενζένιο, σε υψηλές συγκεντρώσεις σε χώρους εργασίας, έχει συσχετισθεί με την πρόκληση λευχαιμίας. Ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι παλαιότερα το βενζένιο χρησιμοποιούνταν ως διαλύτης στις μπογιές και αποτελούσε αιτία πρόκλησης λευχαιμίας στους ελαιοχρωματιστές.

Όπως ανέφεραν οι επιστήμονες, η επαναληπτική εξέταση όλων αυτών των στοιχείων είναι πολύ σημαντική, ενώ τόνισαν ότι θα πρέπει να εξεταστεί κατά πόσο υπάρχει σχέση μεταξύ καρκίνου των παιδιών και της έκθεσης των ανδρών στην οδική κυκλοφορία και της συνεπαγόμενης έκθεσής τους στις εξατμίσεις των αυτοκινήτων.

Παρόλα αυτά, σημείωσαν ότι θα πρέπει να γίνουν περαιτέρω μελέτες για να διαπιστωθεί ο λόγος εμφάνισης του παιδικού καρκίνου, καθώς τελικά το επάγγελμα του γονέα, εκτός των περιπτώσεων με τις εξατμίσεις, δεν φαίνεται να συμβάλλει σε αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου