Αν και ο Άγιος Βασίλης είναι μια μυθική φιγούρα, η δημιουργία του βασίζεται εν μέρει σ’ έναν σπουδαίο Χριστιανό ονόματι Άγιο Νικόλαο, ο οποίος έζησε τον 4ο αι. μ.Χ. Γεννήθηκε από Χριστιανούς γονείς που του άφησαν την περιουσία τους όταν πέθαναν, την οποία μοίρασε στους φτωχούς. Έγινε ιερέας σε νεαρή ηλικία και ήταν γνωστός για τη συμπόνια και τη γενναιοδωρία του. Είχε τη φήμη ότι έδινε δώρα ανώνυμα και ότι πέταγε τσάντες με χρήματα στα σπίτια των ανθρώπων (μερικές φορές από τις καμινάδες) κατά τη διάρκεια της νύχτας για να μην τον παίρνουν είδηση.
Ο Άγιος Νικόλαος πέθανε στις 6 Δεκεμβρίου μεταξύ 340-350 μ.Χ, και η μέρα του θανάτου του έγινε ετήσια γιορτή στην οποία τα παιδιά θα έφερναν τροφή για το Νικόλαο και άχυρο για το γάιδαρό του. Λεγόταν ότι ο Άγιος θα κατέβαινε από τον ουρανό κατά τη διάρκεια της νύχτας και θα αντικαθιστούσε τις προσφορές με παιχνίδια – αλλά μόνο για τα καλά παιδιά. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές εκδοχές του μύθου του Αγίου Νικολάου αλλά όλες αποτελούν την έμπνευση για τον χαρούμενο, στα κόκκινα ντυμένο δωρητή παιχνιδιών που γνωρίζουμε ως Άγιο Βασίλη.
Αρκετοί Χριστιανοί γονείς αναρωτιούνται αν θα πρέπει ή όχι να αφήσουν τα παιδιά τους να πιστεύουν στο μύθο του Άγιου Βασίλη. Από τη μια κάνει τα Χριστούγεννα διασκεδαστικά και μαγικά, αφήνοντας υπέροχες αναμνήσεις καθώς περνούν τα χρόνια. Από την άλλη η επικέντρωση των Χριστουγέννων θα έπρεπε να αφορά τον Ιησού Χριστό και όσα μας έχει προσφέρει. Επομένως, είναι η ιστορία του Άγιου Βασίλη μια αθώα προσθήκη στους εορτασμούς ή είναι ένα θέμα που θα έπρεπε να αποφεύγεται;
Χρειάζεται εσείς οι γονείς να χρησιμοποιήσετε τη δική σας κρίση για να αποφασίσετε. Παρακάτω παρατίθενται κάποια στοιχεία που καλό είναι να λάβετε υπόψη:
Τα παιδιά που πιστεύουν ότι τα δώρα που δέχονται το πρωί των Χριστουγέννων προέρχονται από έναν μαγικό άνθρωπο με ανεξάντλητους πόρους ενδέχεται να μην εκτιμούν ό,τι τους έχει δοθεί και τις θυσίες που έχουν προβεί οι γονείς για να τα προσφέρουν. Ο υλισμός μπορεί να επισκιάσει την εορταστική περίοδο, το πνεύμα της προσφοράς, της αγάπης και της λατρείας του Αγίου. Επίσης, παιδιά των οποίων οι γονείς δεν έχουν οικονομική άνεση μπορεί να νιώσουν ότι τους έχει ξεχάσει ο Άγιος Βασίλης ή χειρότερα ότι έχουν κριθεί ως «κακά» παιδιά.
Κάποια παιδιά ειλικρινά νιώθουν εξαπατημένα και προδομένα από τους γονείς τους όταν ανακαλύπτουν ότι ο Άγιος Βασίλης δεν είναι αληθινός. Τα παιδιά εμπιστεύονται τους γονείς τους να τους πουν την αλήθεια και είναι δική μας ευθύνη να μην τα διαψεύσουμε. Διαφορετικά, δεν θα μας εμπιστευθούν σε πιο σημαντικά πράγματα που θα τους λέμε, όπως την αλήθεια για το Χριστό, τον οποίο επίσης δεν μπορούν να δουν ως φυσική παρουσία.
Επίσης, υπάρχει ο κίνδυνος το παιδί σας, που έχει μάθει να πιστεύει στον Άγιο Βασίλη, να χλευαστεί από συνομήλικα παιδιά όταν θα εισέλθει στο σχολείο και να μάθει με το χειρότερο τρόπο τη μη ύπαρξη αυτού του αγαπημένου προσώπου.
Αυτό δε σημαίνει ότι θα πρέπει να αφήνουμε εντελώς τον Άγιο Βασίλη έξω από τα Χριστούγεννα. Τα παιδιά μπορούν να παίξουν το «παιχνίδι με τον Άγιο», να αφήσουν κουλουράκια και γάλα, να κάνουν λίστες με δώρα, πιο πολύ για να αναβιώσουν το πνεύμα της προσφοράς, της αγάπης και να ακονίσουν τη φαντασία τους.
Τέλος, θα πρέπει να περιμένετε τα παιδιά να σας δώσουν σημάδια ότι είναι έτοιμα να εγκαταλείψουν την πίστη στην ύπαρξη του Άγιου Βασίλη. Όταν τα παιδιά θα αρχίσουν να υποψιάζονται ότι ο Άγιος Βασίλης μπορεί να μην είναι αληθινός, θα αρχίσουν να κάνουν ερωτήσεις και τότε είναι σημαντικό να τους δώσετε λογικές απαντήσεις για ό,τι φαντάζει περίεργο στα ίδια.
Και μην ξεχνάτε: ο Άγιος Βασίλης μπορεί να μην είναι υπαρκτός, είναι όμως υπαρκτή η διάθεση για αγάπη και προσφορά, μια διάθεση που αναβλύζει ακόμα μεγαλύτερη για τους περισσότερους ανθρώπους αυτές τις άγιες μέρες. Αυτή λοιπόν είναι η μαγεία των Χριστουγέννων! Ανεξάρτητα από το αν ο Άγιος Βασίλης είναι αληθινός ή όχι, οι καρδιές των ανθρώπων έχουν αγγιχτεί για πάντα.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Strobel L (2014): The Case for Christmas: Α Journalist Investigates the Identity of the Child in the Manger. Zondervan.
Ελίνα Τσιούλη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου