Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016

Παιχνίδια για άρρωστα παιδιά

Ιδιαίτερα συγκινητική είναι η ανταπόκριση πολλών Βολιωτών κάθε ηλικίας στο κάλεσμα αλληλεγγύης του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Βόλου, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Σύλλογο Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης, προκειμένου να συγκεντρωθούν επιτραπέζια παιχνίδια για παιδιά που υποβάλλονται σε θεραπεία στη μονάδα Τεχνητού Νεφρού Παίδων, η οποία λειτουργεί στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Ο απολογισμός αγάπης και αλληλεγγύης είναι περισσότερα από 150 επιτραπέζια, τα οποία θα σταλούν αύριο στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να φτάσουν στους τελικούς αποδέκτες, μικρά παιδιά που αντιμετωπίζουν πρόβλημα υγείας και νοσηλεύονται στην παραπάνω μονάδα, προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα της ευχάριστης απασχόλησης κατά τη διάρκεια της θεραπείας τους.

Δεκάδες παιχνίδια γέμισαν το χώρο του Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Βόλου, μια δομή που πέρα από την εκπαιδευτική και εν γένει πολιτιστική του δράση αναπτύσσει πλέον δημιουργικό πεδίο και στην κατεύθυνση της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Το έναυσμα για την υλοποίηση της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας ήταν η σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης, που κινητοποίησε άμεσα το ενδιαφέρον των υπευθύνων του Μουσείου, οι οποίοι με τη σειρά τους απηύθυναν σχετικό κάλεσμα στην τοπική κοινωνία.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο υπεύθυνος του Μουσείου Μάρκος Βαξεβανόπουλος, Δρ. Γεωλογίας, τονίζει ότι το Μουσείο βρίσκεται εκ των πραγμάτων κοντά στα παιδιά, μέσα από τις δράσεις και τα εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιεί και στη συγκεκριμένη περίπτωση, η πρωτοβουλία συγκέντρωσης επιτραπέζιων παιχνιδιών, ήταν ενταγμένη στη γενικότερη φιλοσοφία του Μουσείου αλλά και τους δεσμούς που υπάρχουν με τη Θεσσαλονίκη, λόγω του Πανεπιστημίου.

«Όταν είδαμε την ανακοίνωση, θεωρήσαμε υποχρέωσή μας να συνδράμουμε την προσπάθεια, δεδομένου ότι ασχολούμαστε με τα παιδιά ως Μουσείο και θέλουμε να βοηθήσουμε αυτό το σκοπό», όπως υπογραμμίζει ο ίδιος.

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Βόλου, εξάλλου, είναι πόλος έλξης για τα παιδιά, τους μαθητές σχολείων του Βόλου, της Μαγνησίας, αλλά και ευρύτερα, ενώ παράλληλα πολλοί τουρίστες, δεν παραλείπουν να επισκεφτούν το Μουσείο, για να δουν από κοντά εκθέματα εκατομμυρίων ετών.

Τα παιδιά, ειδικότερα, συμμετέχουν με πολύ ενθουσιασμό στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου, ενώ το πλέον δημοφιλές έκθεμα είναι οστό ηλικίας εκατομμυρίων ετών, το οποίο προέρχεται από το μηρό και την κνήμη μαμούθ αρκετά μεγάλων διαστάσεων, που ανακαλύφθηκε στην κοιλάδα του Αξιού. «Τα παιδιά μένουν εντυπωσιασμένα και εντυπωσιάζονται ακόμη περισσότερο, όταν τους ενημερώνουμε ότι δεν πρόκειται για ενήλικο, αλλά ανήλικο ζώο, και συγκεκριμένα ένα μικρό ελεφαντάκι», όπως αναφέρει ο κ. Βαξεβανόπουλος.

Στο μεταξύ, στη διάρκεια της χρονιάς προγραμματίζονται πολλές ακόμη ενδιαφέρουσες δραστηριότητες, ενώ στους άμεσους στόχους των υπευθύνων του Μουσείου είναι η μεταστέγασή του σε μεγαλύτερο χώρο, λόγω της μεγάλης επισκεψιμότητας που παρατηρείται.

ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ(ΓΛ. ΥΔΡ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου