Πολλά αρνητικά γράφονται και λέγονται για τις επιπτώσεις των «έξυπνων» συσκευών στην υγεία των παιδιών. Ωστόσο, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική μελέτη οι ταμπλέτες μπορούν να αποτελέσουν μέσο θεραπεία της αμβλυωπίας στα παιδιά, και μάλιστα πιο αποτελεσματικό από την συμβατική αγωγή.
Η αμβλυωπία ή «τεμπέλικο μάτι» είναι η πιο συχνή οφθαλμολογική πάθηση της παιδικής ηλικίας, όπου η λειτουργία της όρασης δεν αναπτύχθηκε με τον φυσιολογικό τρόπο, με αποτέλεσμα να έχουμε ελαττωμένη οπτική οξύτητα του ενός ή και των δύο ματιών.
Παραδοσιακά, η αμβλυωπία αντιμετωπίζεται με κάλυψη του κυρίαρχου ματιού ώστε να εξαναγκαστεί το πάσχον να καλύψει το λειτουργικό υστέρημα. Ωστόσο, αυτό δεν εξασφαλίζει την πλήρη αποκατάσταση του οπτικού ελλείμματος.
Όπως αναφέρεται σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυποJAMA Ophthalmology, επιστημονική ομάδα του Ιδρύματος Αμφιβληστροειδούς του Ντάλας, με επικεφαλής την Δρ Κριστα Κελλυ, με τυχαία επιλογή ζήτησε από 28 παιδιά με αμβλυωπία, κατά μέσο όρο επτά ετών, είτε να παίξουν ένα παιχνίδι, είτε να ακολουθήσουν θεραπεία με κάλυψη του κυρίαρχου ματιού.
Το παιχνίδι δράσης ήταν «φορτωμένο» σε ταμπλέτα και απαιτούσε από τα παιδιά να φορούν ειδικά γυαλιά που διαχώριζαν τα αντικείμενα κοίταζε το κάθε μάτι ώστε τα στοιχεία με χαμηλή ένταση να γίνονται αντιληπτά από το κυρίαρχο μάτι και τα υψηλή έντασης στοιχεία να γίνονται αντιληπτά από το αμβλυωπικό μάτι, ενώ τα φωτισμένα αντικείμενα που βρίσκονταν στο φόντο να γίνονται αντιληπτά και από τα δύο μάτια. Για επιτυχημένο παίξιμο και τα δύο μάτια έπρεπε να βλέπουν τα αντίστοιχα στοιχεία του παιχνιδιού.
Τα παιδιά έπρεπε να παίζουν το παιχνίδι στο σπίτι για μια ώρα την ημέρα, για συνολικά δέκα ημέρες.
Το κύριο αποτέλεσμα ήταν η διορθωμένη οπτική οξύτητα (BCVA) στο αμβλυωπικό μάτι κατά την επίσκεψη στον οφθαλμίατρο μετά το πέρας της δεύτερης εβδομάδας.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι, κατά την επανεξέταση η οπτική οξύτητα στο αμβλυωπικό μάτι ήταν πράγματι καλύτερη μετά το παιχνίδι στην ταμπλέτα, συγκριτικά με την απλή κάλυψη του ματιού, με την μέση βελτίωση της οπτικής οξύτητας να είναι διπλάσια αυτής με την κάλυψη του ματιού και μάλιστα σε 50% λιγότερο χρόνο (10 έναντι 28 ωρών). Μάλιστα, πέντε από τα 13 παιδιά πέτυχαν οπτική οξύτητα 20/32, συγκριτικά με ένα στα 14 παιδιά, που είχαν ακολουθήσει συμβατική θεραπεία για το τεμπέλικο μάτι.
Μετά το πέρας των δύο εβδομάδων, τα παιδιά που αρχικά είχαν καλύψει το «καλό» μάτι εντάχθηκαν και αυτά στην ομάδα του ηλεκτρονικού παιχνιδιού για δύο εβδομάδες. Μετά το τέλος των συνολικά τεσσάρων εβδομάδων, δεν υπήρχε διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων ως προς την οπτική οξύτητα του αμβλυωπικού ματιού.
Μαίρη Μπιμπή
Πηγή: health.in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου