Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016

Δωρεά πολυώροφου ξενώνα στη «Φλόγα»

Χριστούγεννα του 2015 κι ένα νεαρό ζευγάρι με μια βαλίτσα ανά χείρας και το παιδί τους αγκαλιά περνάει το κατώφλι του συλλόγου «Φλόγα». «Το βλέμμα αυτών των ανθρώπων, γεμάτο αγωνία και φόβο, δεν θα το ξεχάσω ποτέ», διηγείται στην «Κ» η κ. Ελισσάβετ Φωτεινέλλη–Κριτικού, που εκείνη τη στιγμή έβγαινε από τα γραφεία του συλλόγου.

«Είχαν αφήσει το σπίτι τους στην επαρχία για να έρθουν στην Αθήνα, χωρίς να γνωρίζουν τι ακριβώς είχε το παιδί τους ούτε πόσο καιρό θα διαρκέσει η θεραπεία του». Την παραπάνω σκληρή πραγματικότητα, που λόγω οικονομικής κρίσης αφορά πολλές οικογένειες, θέλησε να απαλύνει η κ. Φωτεινέλλη–Κριτικού, που αγόρασε και εν συνεχεία παραχώρησε στη «Φλόγα» στη μνήμη του συζύγου της, Ιωάννη Δ. Κριτικού, ένα πενταώροφο κτίριο απέναντι από τον ήδη υπάρχοντα από το 2002 ξενώνα του συλλόγου, που ανέλαβε την ανακατασκευή του πενταώροφου. Το νέο κτίριο, του οποίου τα εγκαίνια θα κάνει σε λίγες ημέρες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, προορίζεται να φιλοξενήσει παιδιά από την επαρχία που έχουν κάνει μεταμόσχευση μαζί με ένα συνοδό τους.

«Για περίπου δύο μήνες μετά τη μεταμόσχευση τα παιδιά πρέπει να ζουν σε ένα προστατευμένο από μικρόβια περιβάλλον», λέει η πρόεδρος της «Φλόγας», Μαρία Τρυφωνίδη. «Ηταν ευτυχής συγκυρία που απελευθερώθηκε ένα κτίσμα που γειτνιάζει με τον παλιό μας ξενώνα, καθώς μας επιτρέπει να τον λειτουργήσουμε με το ίδιο προσωπικό και το ίδιο σχολείο», συμπληρώνει η πρόεδρος του συλλόγου, τον οποίο ίδρυσαν γονείς παιδιών με νεοπλασματικές ασθένειες πριν από 31 χρόνια. Η προσέγγιση της κ. Φωτεινέλλη–Κριτικού, που επέλεξε να στηρίξει έμπρακτα το έργο του συλλόγου, την ίδια εποχή, πριν από ακριβώς ένα χρόνο, ήρθε κυριολεκτικά ως θείο δώρο.

Στις χορηγίες του Ιω. Κριτικού, ο οποίος γεννήθηκε στην Πόλη έλκοντας την καταγωγή του από τη Χάλκη, μεγάλωσε στη Ρουμανία, δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά στο Μπουένος Αϊρες και μεγαλούργησε με τη ναυτιλιακή εταιρεία Good Hope Shipping Ltd στο Λονδίνο, συγκαταλέγονται εν Ελλάδι η ανέγερση νέας πτέρυγας του Γηροκομείου Πειραιώς (1998), όπως και η ανακαίνιση του Γηροκομείου. Επί των ημερών της συζύγου του, σημαντική βοήθεια έχουν λάβει η Ενωση Γονέων Νοητικά Υστερούντων Ατόμων, ο Σύλλογος Νεφροπαθών, καθώς και η «Πνοή Αγάπης», που χάρη στη χορηγία της κ. Φωτεινέλλη δημιούργησε ξενώνα για τους ενηλίκους καρκινοπαθείς από την επαρχία. «Οταν μια δομή τη διαχειρίζονται οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, το έργο που επιτελείται είναι ουσιαστικό και διέπεται από διαφάνεια», σχολιάζει στην «Κ» η κ. Φωτεινέλλη, η οποία από το 2001, οπότε απεβίωσε ο σύζυγός της Ιωάννης Κριτικός, συνεχίζει το φιλανθρωπικό του έργο με σημαντικές δωρεές, έπειτα, όμως, από ενδελεχή έρευνα. Στα κριτήριά της, βέβαια, για την επιλογή των δωροδόχων είναι και η ανταπόκριση που βρίσκει η πρότασή της στους εκάστοτε υπευθύνους: άλλοι απαντούν εντός 24ώρου, άλλοι... ποτέ. «Βέβαια, ρόλο παίζει και η χημεία μεταξύ εμού και του συνομιλητή· κάποιοι άνθρωποι πείθουν ότι είναι ικανοί να αξιοποιήσουν την προσφορά», υπογραμμίζει, «πράγμα που συνέβη με τη “Φλόγα”».

«Με τον σύζυγό μου είχαμε την ίδια κοσμοθεωρία ότι στον κόσμο αυτόν ερχόμαστε γυμνοί και γυμνοί φεύγουμε από αυτόν», λέει με έμφαση η κ. Φωτεινέλλη, που διατηρεί στενές σχέσεις με τους φορείς που στηρίζει, δίνοντας μάλιστα συχνά το «παρών». «Στο περίφημο καφενείο του Γηροκομείου, μια πρότασή μου για την κοινωνικοποίηση των ηλικιωμένων εφαρμόζεται με επιτυχία – πηγαίνω κάθε Τρίτη και κάνω συντροφιά στους τροφίμους, που θα μπορούσαν να ήταν γονείς μου», περιγράφει η χορηγός, η οποία επιλέγει όλα αυτά τα χρόνια να μένει μακριά από τη δημοσιότητα.

«Δύο φορές τον χρόνο νοικιάζουμε ένα πούλμαν και πάμε όλοι μαζί βόλτα στη θάλασσα», προσθέτει. Αλλά και ο ξενώνας στα πέριξ του Αγίου Σάββα έχει την προσωπική της σφραγίδα, «διάλεξα μόνη μου τα σεντόνια και τις κουρτίνες, ήθελα ο χώρος να αποπνέει χαρά». Η ίδια θεωρεί την κάθε δωρεά «προσωπική υπόθεση», «ό,τι κάνουμε στη ζωή πρέπει να πηγάζει από μέσα μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου