Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016

Χανιά: Μάθημα… φιλοζωίας στα σχολεία

Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών για ανάληψη δράσεων στο σχολείο για θέματα που αφορούν τη σχέση ανθρώπου και ζώων αποτελούν στόχους του νέου Εκπαιδευτικού Προγράμματος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας με τίτλο “Ανθρωποι και Ζώα, Συγκάτοικοι στον ίδιο πλανήτη”, όπως επισημάνθηκε χθες στη διάρκεια παρουσίασής του, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Τράπεζας Χανίων.

Tο πρόγραμμα παρακολούθησαν εκπαιδευτικοί της Α/βάθμιας Εκπαίδευσης, μέλη και εθελοντές των φιλοζωικών συλλόγων Ρεθύμνου και Χανίων, ώστε να μπορέσει διοχετευτεί το πρόγραμμα στα δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία των δύο Νομών. Μιλώντας στα “Χ.Ν.” η εμπνεύστρια του διαδραστικού αυτού προγράμματος επίκουρος καθηγήτρια Πρωτεϊνικής Χημείας στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας και πρόεδρος του Φιλοζωικού Συλλόγου Λάρισας Μαρία Κοντού τόνισε ότι «το πρόγραμμα έχει την επίσημη άδεια από το Υπουργείο Παιδείας, ενώ μέχρι στιγμής έχει παρουσιαστεί σε σχολεία της Λάρισας και της Αθήνας». Η κα Κοντού επεσήμανε ότι «το πρόγραμμα έχει φτιαχτεί με τέτοιο τρόπο, ώστε η εφαρμογή του στη σχολική τάξη να διαρκεί μία ώρα, μέσα στην οποία οι εκπαιδευτικοί μπορούν να καλύψουν πολλά και ουσιαστικά θέματα φιλοζωίας, όπως αυτά που αφρούν τα δικαιώματα των ζώων, δεσποζόμενων και αδέσποτων, τρόπους ασφαλούς προσέγγισης άγνωστων ζώων στο δρόμο, ενώ τους δίνουμε και κάποια χρήσιμα μαθησιακά εργαλεία (έντυπο υλικό, βίντεο κ.ά) τα οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν στις τάξεις τους, στη διάρκεια εφαρμογής του προγράμματος».

ΤΟ ΚΠΕ ΒΑΜΟΥ

Την ικανοποίησή του για την επιτυχημένη ολοκλήρωση του σεμιναρίου με θέμα: “Ανθρωποι και ζώα: συγκάτοικοι στον ίδιο πλανήτη”, που είχε στόχο την ευαισθητοποίηση εκπαιδευτικών για την ανάληψη δράσεων στο σχολείο, εκφράζει με ανακοίνωσή του το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Βάμου. Το σεμινάριο οργανώθηκε από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου με τη συνεργασία της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας κα τις Υπεύθυνες Σχολικών Δραστηριοτήτων των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, προχθές στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων.

Την παρουσίαση έκανε η Επίκουρη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Μαρία Κοντού, η οποία και δημιούργησε το εκπαιδευτικό υλικό της Πανελλήνιας Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας.

Οπως σημειώνει ο υπεύθυνος του ΚΠΕ Βάμου, Φώτης Ποντικάκης, «σκοπός της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών για ανάληψη δράσεων στο σχολείο για θέματα που αφορούν τη σχέση ανθρώπου και ζώων. Καθώς ο αριθμός των αδέσποτων ζώων πολλαπλασιάζεται και παράλληλα μεγάλος αριθμός των άγριων ζώων απειλείται με εξαφάνιση, αποτελεί επιτακτική ανάγκη να αλλάξει η στάση του ανθρώπου και οι πολιτικές που ακολουθούνται απέναντι στα ζώα και τη φύση. Στόχος της εκδήλωσης ήταν να ενημερωθούν οι συμμετέχοντες για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που έχει δημιουργηθεί για τη σχέση ζώων και ανθρώπων, να ευαισθητοποιηθούν για θέματα σχετικά με το περιβάλλον και τη σχέση ανθρώπων και ζώων, να αναλάβουν δράση μέσα από εκπαιδευτικές δραστηριότητες και προγράμματα στο σχολείο τους για το θέμα αυτό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου