Τετάρτη 3 Αυγούστου 2016

Εκατοντάδες ασυνόδευτα παιδιά ανάμεσα στους αιτούντες άσυλο

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία προ- καταγραφής των αιτημάτων για διεθνή προστασία στην ηπειρωτική Ελλάδα από την ελληνική Υπηρεσία Ασύλου, η οποία είχε ξεκινήσει στις 8 Ιουνίου και υλοποιήθηκε με τη στήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για Άσυλο (EASO).

Για τις ανάγκες της προ-καταγραφής είχαν τεθεί σε προσωρινή λειτουργία ειδικά κέντρα με στόχο τη χορήγηση καρτών αιτούντων άσυλο σε χιλιάδες άτομα.


Η απόκτηση της κάρτας επιτρέπει στους αιτούντες άσυλο να διαμείνουν νόμιμα στη χώρα και να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης.

Όσοι συμμετείχαν στη διαδικασία προ-καταγραφής θα ενημερωθούν σύντομα από την Υπηρεσία Ασύλου για την ημερομηνία και το χώρο, όπου θα μπορέσουν να υποβάλουν το αίτημά τους, μεταξύ άλλων και για την οικογενειακή επανένωση ή μετεγκατάσταση.

Εκατοντάδες ασυνόδευτα παιδιά

Σύμφωνα με την πρώιμη ανάλυση των στοιχείων, που συλλέχθηκαν κατά την προ-καταγραφή μεταξύ 9 Ιουνίου και 5 Ιουλίου από ένα σύνολο 20.100 ατόμων, τουλάχιστον το 48% ήταν παιδιά με 690 από αυτά να έχουν φτάσει ασυνόδευτα στην Ελλάδα.


Από τα παιδιά αυτά, το μεγαλύτερο μέρος ανήκε στην ηλικιακή ομάδα των 15-17 ετών (75%), ενώ το 19% ανήκε στην ηλικιακή ομάδα των 10-14 ετών.


Ως προς τη χώρα προέλευσης, περισσότερα από τα μισά παιδιά, που κατέφθασαν στην Ελλάδα χωρίς να συνοδεύονται από ενήλικα, κατάγονται από το Αφγανιστάν (51%). Το 33% εκ των 690 ασυνόδευτων παιδιών προέρχεται από τη Συρία και το 13% από το Ιράκ.


Όπως αναφέρει στη σχετική της ανακοίνωση η Υπηρεσία Ασύλου, τουλάχιστον 2.143 άτομα που αιτούνται άσυλο ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες με το 16% να είναι έγκυες ή σε περίοδο λοχείας γυναίκες.


Από τα 20.100 άτομα το 56% ήταν άνδρες και το 44% γυναίκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου