Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016

Πώς μια ιδέα για περίεργες συνεντεύξεις βοηθάει τα παιδιά με καρκίνο;

Από τον ΑΡΗ ΔΗΜΟΚΙΔΗ στη LIFO

«Όλα ξεκίνησαν τον περσινό Οκτώβριο όταν άρχισε η συνεργασία μου με το Locked» λέει ο "δικός μας" Ευθύμης Σαββάκης σχετικά με την έκθεση πορτρέτων που θα γίνει για μια μέρα μόνο, στις 15 Ιουνίου στο Toms στην Τσιμισκή. 

«Η εταιρεία της Θεσσαλονίκης είναι η πρώτη που έφερε τα παιχνίδια απόδρασης στην πόλη, ενώ μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια λειτουργίας έχει καταφέρει να εξάγει την τεχνογνωσία της στο εξωτερικό και να αποτελεί Νο1 προορισμό στο είδος της στο Trip Advisor. Έτσι, συζητήσαμε με την Ειρήνη Ηλιάδου και τον Βασίλη Μάτσο, τους ιδιοκτήτες, να φτιάξουμε ένα καινούριο και καινοτόμο πρότζεκτ που θα μπορούσε να δώσει άλλη διάσταση στον όρο "απόδραση". 

Σκέφτηκα, λοιπόν, ως δημοσιογράφος ότι θα είχε ενδιαφέρον να δημιουργήσουμε μία στήλη όπου θα «φυλακίζαμε» κάθε Τετάρτη έναν καλεσμένο, θα του κάναμε την πιο περίεργη – spooky συνέντευξη που έχει φανταστεί και θα τον φωτογραφίζαμε με βάση τη θεματική των δωματίων! Συνεντεύξεις έχουν δοθεί σε άπειρα μέρη εντός και εκτός στούντιο ανά τον κόσμο, αλλά σε escape games ποτέ! Οπότε θεώρησα ότι αυτή την καινοτομία θα την αγαπήσει και ο κόσμος αλλά και οι καλεσμένοι. 

Και από ποιους ζήτησες συνεντεύξεις / φωτογραφήσεις; 
Πρόσωπα που εκτιμώ, που θαυμάζω, που παρακολουθώ και διαβάζω δέχτηκαν αμέσως την πρότασή μου να έρθουν και να «φυλακιστούν» απαντώντας με ειλικρίνεια και χιούμορ στις ερωτήσεις μου. Δε θα ξεχάσω ποτέ όταν στις πρώτες εβδομάδες έψαχνα να βρω ποιο άτομο θα καλέσω για να το συνδέσω με το Spooky δωμάτιό μας, το «479», όπου η θεματική λέει ότι κυκλοφορεί ένα φάντασμα μίας νεκρής φοιτήτριας. Άρχισα να απευθύνομαι, λοιπόν, σε οίκους τελετών της πόλης, και οι περισσότεροι πίστευαν ότι τους κάνω φάρσα. Ώσπου, ένας λειτουργός κηδειών τρελάθηκε με την ιδέα και ήρθε να φωτογραφηθεί μέσα στο δωμάτιο, σκορπώντας με τις απαντήσεις του το γέλιο σε όλη την ομάδα. 
Γενικότερα, οι καλεσμένοι μας, πρόσωπα γνωστή στην πόλη αλλά κι όχι μόνο, λόγω και της διαφορετικότητας του πρότζεκτ, έρχονταν και έφευγαν από την Αγίας Σοφίας με ένα μόνιμο χαμόγελο. Κάπως έτσι όταν άκουσε και ο Σταμάτης Κραουνάκης την ιδέα ζήτησε αμέσως περισσότερες πληροφορίες και ήρθε να «φυλακιστεί» τραγουδώντας στους διαδρόμους τους στίχους του «Κυκλοφορώ και Οπλοφορώ». 
Αισίως, η πρώτη σεζόν του πρότζεκτ ολοκληρώθηκε, με 32 εβδομάδες, 32 ξεχωριστές Τετάρτες και 42 συνολικά καλεσμένους. Πολιτικοί, επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι, παρουσιαστές, προσωπικότητες της τέχνης, του θεάτρου, ηθοποιοί, τραγουδιστές, καλλιτέχνες, αστέρες των social media, μα πάνω από όλα πρόθυμοι «φυλακισμένοι» παρέλασαν από τα δωμάτια απόδρασης, γνώρισαν από κοντά αυτό το νέο είδος διασκέδασης και υλοποίησαν μία τρελή ιδέα! 

Και τώρα τι ετοιμάζετε; 
Επειδή όλη η χρονιά κύλησε σαν ένα όμορφο παιχνίδι για όλη την ομάδα, αποφάσισα όλο αυτό να το μεταφέρω στο Toms, ένα από τα πιο δημοφιλή καφέ – πολυχώρους στο κέντρο της πόλης. Εκεί, λοιπόν, στις 15 Ιουνίου και για μία ημέρα, από τις 7 το απόγευμα έως αργά το βράδυ, θα εκτεθούν τα πορτρέτα των «φυλακισμένων» μας, έργο των φωτογράφων μας (Έλια Πατάγου, Βαγγέλης Δημόπουλος, Νικολέτα Σαββάκη, Γιώργος Πλάνακης) που αποθανάτισαν τους καλεσμένους μας στις πιο spooky στιγμές τους. Έτσι, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει πως κύλησε ένας πραγματικά δημιουργικός και ταυτόχρονα spooky χειμώνας! 

Υπάρχει και κοινωνική προέκταση στην έκθεση όμως... 
Αναγνωρίζοντας πως «η μεγαλύτερη απόδραση είναι η ίδια η ζωή», κάτι που αποτελεί και το σλόγκαν της εκδήλωσης, σκέφτηκα ότι όλο αυτό πρέπει να έχει και μία κοινωνική προέκταση. Έτσι, την ημέρα της έκθεσης θα μαζέψουμε όλη η ομάδα του Locked καινούρια παιδικά βιβλία και παιχνίδια για να τα παραδώσουμε στην σπουδαία οργάνωση «Λάμψη» και αυτή με τη σειρά της στο παιδοογκολογικό τμήμα του ΑΧΕΠΑ και του Ιπποκρατείου. Υπάρχουν εκατοντάδες παιδιά που περνούν ατελείωτες ώρες σε θεραπείες, σε αναμονές, σε εξετάσεις κτλ και χρειάζονται παρέα, ξεγνοιασιά και κάτι για να ξεφύγουν. Οπότε σκεφτήκαμε να συγκεντρώσουμε παιχνίδια και βιβλία, καινούρια αποκλειστικά, γιατί οι μικροί αυτοί μαχητές της ζωής δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με μικρόβια. 

Υπάρχει ανταπόκριση; 
Η μέχρι στιγμής ανταπόκριση όλων είναι συγκινητική, καθώς δεκάδες ιδιώτες έχουν επικοινωνήσει για να στείλουν πράγματα για τα παιδιά. Σέρρες, Ηράκλειο, Κομοτηνή, Πάτρα, Έδεσσα, Φλώρινα, Κοζάνη, Πτολεμαΐδα. Πολλοί ιδιώτες είδαν το event στο facebook και αμέσως ενδιαφέρθηκαν να βοηθήσουν, τη στιγμή που κορυφαίοι εκδοτικοί οίκοι, αλλά και εταιρείες παιχνιδιών έχουν ήδη στείλει τη δική τους συνεισφορά με χορηγίες ειδών. Θέλω να πιστεύω ότι στο τέλος θα καταφέρουμε να καλύψουμε όλες τις ανάγκες που υπάρχουν, βοηθώντας ακόμα περισσότερα παιδιά να παίξουν, να μάθουν και να αποδράσουν από πόνο, κρεβάτια και αναμονές. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε μπροστά στο μεγαλείο της ζωής που μας διδάσκουν. 

*Το event στο facebook: https://www.facebook.com/events/1026072664149416/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου