Δευτέρα 18 Απριλίου 2016

Υπερηχογράφημα πνευμόνων και διάγνωση πνευμονίας στα παιδιά

Το υπερηχογράφημα πνευμόνων μπορεί ενδεχομένως να αποτελεί πιο ασφαλή και το ίδιο αποτελεσματική εναλλακτική επιλογή σε σχέση με την ακτινογραφία, για τη διάγνωση πνευμονίας στα παιδιά, αναφέρουν ερευνητές.

Ο καθηγητής Dr. James Tsung, του Icahn School of Medicine του Mount Sinai, στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ότι οι υπέρηχοι στα παιδιά είναι φορητοί, εξοικονομούν χρήματα και είναι πιο ασφαλείς από τις ακτινογραφίες, καθώς δεν τα εκθέτουν σε ακτινοβολία.
Η έρευνα περιέλαβε 191 ασθενείς στα επείγοντα, ηλικίας 21 ετών και κάτω, που χωρίστηκαν σε δυο ομάδες.

Ασθενείς στην πρώτη ομάδα υποβλήθηκαν σε υπερηχογράφημα πνευμόνων και αν χρειαζόταν επιπλέον επαλήθευση ακολούθησε ακτινογραφία θώρακος. Όσοι ανήκαν στην ομάδα ελέγχου υποβλήθηκαν σε ακτινογραφία θώρακος και στη συνέχεια σε υπερηχογράφημα πνευμόνων.

Οι ασθενείς στην πρώτη ομάδα είχαν σχεδόν 39% λιγότερες ακτινογραφίες θώρακος, χωρίς να έχουν διαφύγει περιστατικά πνευμονίας και χωρίς αυξήσεις επιπλοκών.

Η μείωση των ακτινογραφιών θώρακος οδήγησε σε εξοικονόμηση 9.200 δολαρίων και μέση μείωση 26 λεπτών του χρόνου αναμονής στα επείγοντα.

Ο Tsung δήλωσε ότι η έρευνα θα μπορούσε να έχει σημαντική επίδραση στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Η πνευμονία είναι κύρια αιτία θανάτου σε παιδιά παγκοσμίως. Οι ακτινογραφίες θώρακος θεωρούνται ο καλύτερος τρόπος διάγνωσης της νόσου στα παιδιά αλλά περίπου τα τρία τέταρτα του παγκόσμιου πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση σε αυτές.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Chest.

Πηγή: iatronet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου