Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

UNICEF: Η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας θα μπορούσε να αφήσει τα παιδιά εκτεθειμένα

Την ανησυχία ότι η νέα συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας θα μπορούσε να αφήσει τα παιδιά εκτεθειμένα σε κίνδυνο εκφράζει με ανακοίνωσή της η UNICEF.

Η συμφωνία, αναφέρει ο διεθνής οργανισμός, δεν θα αντιμετωπίσει «τις πιεστικές ανθρωπιστικές ανάγκες των 19.000 παιδιών προσφύγων και μεταναστών, που βρίσκονται αποκλεισμένα στην Ελλάδα». Επίσης θα μπορούσε «να ωθήσει τα παιδιά και τις οικογένειες να επιλέξουν άλλες, πιο επικίνδυνες διαδρομές, συμπεριλαμβανομένης της κεντρικής Μεσογείου».

Η UNICEF καλωσορίζει τη δέσμευση των ηγετών της ΕΕ για εξέταση της ατομικής κατάστασης των προσφύγων και των μεταναστών, αντί να καταφύγουν σε μαζικές απελάσεις, σε πρακτικές απώθησης ή στη λήψη άλλων μέτρων που μπορεί να είναι επιβλαβή για τα παιδιά. Ζητάει ωστόσο να ληφθούν υπόψη μια σειρά από προτεραιότητες, όπως η σωστή ταυτοποίηση και φροντίδα των ασυνόδευτων παιδιών, η παροχή εκπαίδευσης, ακόμα και βραχυπρόθεσμης, για τα παιδιά που βρίσκονται αποκλεισμένα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στην Ελλάδα, και ο εμβολιασμός των παιδιών προσφύγων και μεταναστών, κυρίως κατά της ιλαράς, της πολιομυελίτιδας και λοιμώξεων του αναπνευστικού.

Πηγή: Σκάι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου