Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

Πρόσωπο: Δημήτρης Χατζής

Ο Δημήτρης Χατζής από την Καβάλα είναι ανάμεσα στους 6 κατασκευαστές ρομπότ σε όλο τον κόσμο.

Μετά από ένα χρόνο συστηματικής καθημερινής ενασχόλησης, 475 εκτυπωμένα κομμάτια, πάνω από ένα χιλιόμετρο πλαστικού ABS (πρώτη ύλη) και πάνω από 1.400 ώρες εκτύπωσης, συναρμολόγησης, προγραμματισμού και πειραματισμού ο 15χρονος μαθητή της Α” Λυκείου Δημήτρης Χατζής είναι ο μικρότερος στον κόσμο κατασκευαστής ρομποτικού ανθρωποειδούς ανοικτού κώδικα, με ανθρώπινες διαστάσεις και εξολοκλήρου εκτυπωμένου από αυτοσχέδιο τρισδιάστατο εκτυπωτή, δηλαδή κατασκευστής «InMoov», όπως είναι η επίσημη επιστημονική ονομασία του ρομπότ.

Το ρομπότ με την κωδική ονομασία «Troopy», όπως το βάφτισε ο Δημήτρη Χατζής, έφερε τον 15χρονο μαθητή σε μια ξεχωριστή κοινότητα αποτελούμενη από έξι κατασκευαστές, όσοι δηλαδή και οι δημιουργοί του συγκεκριμένου τύπου ρομπότ στον κόσμο.

Με αυτή τη μεγάλη εμπειρία στις βαλίτσες του, ο μαθητής της Α” τάξης του 5ου Γενικού Λυκείου Καβάλας συμμετείχε στο 6ο Φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής που διοργανώθηκε στην Καβάλα και στο εκθεσιακό κέντρο «Απόστολος Μαρδύρης», κερδίζοντας επάξια το πρώτο βραβείο του Κέντρου Τεχνολογικής Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που μαζί με το ΤΕΙ Α.Μ.Θ., την Περιφέρεια Α.Μ.Θ. και το Δήμο Καβάλας ήταν οι διοργανωτές του φεστιβάλ.

Η επαγγελματική ιδιότητα του πατέρα του Γιώργου που εργάζεται ως ηλεκτρολόγος μηχανικός τον βοήθησε να κατανοήσει πολλά σημεία της επιστημονικής αναζήτησης. Ο Γιώργος Χατζής βρίσκεται πάντα δίπλα στον Δημήτρη, τον στηρίζει οικονομικά και ηθικά σε κάθε βήμα του, τον εμψυχώνει και τον βοηθάει με τις δικές του γνώσεις στην άρτια παρουσίαση κάθε project που δημιουργεί ο Δημήτρης.


Η συνεχής παρότρυνση της μητέρας του, που εργάζεται ως καθηγήτρια γερμανικής φιλολογίας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, τον οδήγησε να παρακολουθεί σεμινάρια ρομποτικής και να συμμετάσχει σε εκθέσεις όπως το Φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής. Και οι δυο γονείς του, έδωσαν στον 15χρονο Δημήτρη εκείνα τα εφόδια ώστε να μην εγκαταλείψει την προσπάθειά του, να ζήσει το όνειρό του και μέρα με την ημέρα να το δει να γίνεται πραγματικότητα.

Πηγή: thetoc.gr via familyinaction

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου