Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

Πλαστές συνοδευτικές επιστολές αποκαλύπτουν τις προκαταλήψεις που υπάρχουν στον εργασιακό τομέα.

Οι εργοδότες – ιδίως στις μικρές επιχειρήσεις- είναι λιγότερο πιθανό να ανταποκριθούν/ να απαντήσουν σε άτομα με αναπηρία που αναζητούν εργασία, σύμφωνα με μια έρευνα που εξέτασε εκατοντάδες αιτήσεις. Χρησιμοποιώντας πλαστές συνοδευτικές επιστολές οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι για κάποια θέση εργασίας οι υποψήφιοι με αναπηρία είχαν 26% λιγότερες πιθανότητες να λάβουν απάντηση από τους εργοδότες, σύμφωνα με τα ευρήματα που αναφέρονται από το Εθνικό Γραφείο Οικονομικών Ερευνών (National Bureau of Economic Research). 

Στα πλαίσια της μελέτης οι ερευνητές έστειλαν αιτήσεις σε 6.016 θέσεις εργασίας που αφορούσαν τον κλάδο της λογιστικής. Όλοι οι φανταστικοί υποψήφιοι είχαν τα κατάλληλα/απαιτούμενα προσόντα. Οι μισοί μάλιστα από αυτούς παρουσιάζονταν σαν έμπειροι επαγγελματίες. Στο 1/3 των περιπτώσεων οι υποψήφιοι ανέφεραν ότι είχαν Σύνδρομο Asperger , στο 1/3 ότι είχαν κάκωση νωτιαίου μυελού, ενώ στο 1/3 δεν υπήρχε καμία αναφορά σε αναπηρία. 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, τα ποσοστά ανταπόκρισης δεν διέφεραν ανάλογα με τον τύπο της αναπηρίας. Αντιθέτως, σημαντικό ρόλο φαίνεται ότι έπαιζε το μέγεθος της επιχείρησης και το είδος της εργασίας. Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις με λιγότερους από 15 υπαλλήλους ήταν λιγότερο πιθανό να ανταποκριθούν στους υποψηφίους με κάποια αναπηρία. Αυτοί οι υποψήφιοι αντιμετωπίστηκαν με μεγαλύτερο ενδιαφέρον όταν έκαναν αίτηση για κάποια κυβερνητική θέση ή σε δημόσιες επιχειρήσεις και εταιρείες που είχαν συμβόλαια με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. 

Οι πιο πεπειραμένοι υποψήφιοι με αναπηρία ήταν αυτοί που είχαν τη μεγαλύτερη δυσκολία, έχοντας 34% λιγότερες πιθανότητες να κερδίσουν το ενδιαφέρον των εργοδοτών σε σχέση με τους υποψηφίους χωρίς αναπηρία. 

«Τα συνολικά ευρήματα της έρευνας συμφωνούν με το γεγονός ότι οι διακρίσεις (λόγω αναπηρίας) εξακολουθούν να εμποδίζουν την επαγγελματική εξέλιξη των ατόμων με αναπηρία. Μεγαλύτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στη συμπεριφορά του εργοδότη καθώς και στην αγορά εργασίας» αναφέρουν οι ερευνητές από το Rutgers University και το Syracuse University. 

Απόδοση του άρθρου Fake Cover Letters Reveal Disability Job Bias

Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική παιδαγωγός - Νηπιαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου