Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

Οι γείτονες μηνύουν ένα αγόρι με αυτισμό ως δημόσια όχληση

Καλιφόρνια-.Όταν γείτονες παραπονέθηκαν στους Vidyut Gopal και Parul Agrawal για τον νεαρό τους γιο τους με αυτισμό επειδή τραβούσε τα μαλλιά άλλων παιδιών, δάγκωσε μια γυναίκα και εκδήλωσε και άλλες απειλητικές/επιθετικές συμπεριφορές, το ζευγάρι δήλωσε ότι έκαναν ό, τι μπορούσαν για να τον κάνουν να σταματήσει. Προσέλαβαν φροντιστές, έδωσαν στο αγόρι ειδική φαρμακευτική αγωγή και το έβαλαν σε θεραπευτικές συνεδρίες. Αλλά αντί να επικρατήσει ηρεμία στην οδό τους, Arlington Court, η οικογένεια «τιμωρήθηκε» με μια κλήση στο δικαστήριο, όπου ο γιoς τους χαρακτηρίζονταν ως «δημόσια όχληση», γεγονός που τους ανάγκασε μεταξύ των άλλων να εγκαταλείψουν και το σπίτι τους. Τώρα, οι Gopal και Agrawal βρίσκονται στη μέση μιας νομικής μάχης που έχει προκαλέσει την οργή των γονέων παιδιών με αυτισμό παντού, και εγείρει ανησυχητικά ερωτήματα σχετικά με το πώς μπορούν να συνυπάρχουν στις γειτονιές οικογένειες με παιδιά με και χωρίς ειδικές ανάγκες. "Η όλη κατάσταση είναι καταστροφική για εμάς, αλλά κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να την αντιμετωπίσουμε," δήλωσε ο Gopal, μηχανικός στην εταιρεία της Silicon Valley. 


Σύμφωνα με τη μήνυση - που κατατέθηκε το περασμένο καλοκαίρι από δύο ζευγάρια που ζούσαν στα διπλανά σπίτια - η ανάρμοστη συμπεριφορά του αγοριού δημιούργησε επίσης και σημαντική πτώση στην αξία των ακινήτων της περιοχής παράλληλα με τη συνεχή ενόχληση. 

Προς μεγάλη απογοήτευση των Gopal και Agrawal, ένας δικαστής του Santa Clara County Ανώτατου Δικαστηρίου τον περασμένο Οκτώβριο εξέδωσε την έκδοση προσωρινής διαταγής εναντίον τους να εξασφαλίσουν ότι ο γιος τους δεν θα δημιουργήσει ξανά πρόβλημα στη γειτονιά (επίθεση, ενόχληση) και στις προσωπικες περιουσίες των κατοίκων της περιοχής. Η υπόθεση επιστρέφει στο δικαστήριο την Τρίτη, όπου ένας δικαστής θα ακούσει τα επιχειρήματα σχετικά με το αν οι ενάγοντες θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στο σχολείο του παιδιού και στα ιατρικά του αρχεία.

Ο Gopal και η σύζυγός του, ερευνητής στη NASA Ames Research Center, δήλωσαν ότι εξακολουθούν να επικεντρώνονται στην παροχή βοήθειας στο γιο τους και ελπίζουν ότι η περίπτωσή τους θα αυξήσει την ευαισθησία των ατόμων σχετικά με τον αυτισμό και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες των παιδιών με αυτισμό. 

Οι ενάγοντες δεν βρέθηκαν για να κάνουν κάποια δήλωση σχετικά με την πράξη στην οποία προχώρησαν. Αλλά μερικοί γείτονες που δεν εμπλέκονται στην υπόθεση, δήλωσαν ότι νιώθουν συμπόνια για τον Gopal και την Agrawal. Ωστόσο, θεωρούν ότι η αγωγή ήταν απαραίτητη μετά από την επικοινωνία που υπήρξε με το ζευγάρι, η οποία ωστόσο δεν είχε αποτέλεσμα. Σύμφωνα με τη μήνυση όλα αυτά τα χρόνια το εντεκάχρονο αγόρι είχε χτυπήσει ένα μωρό, έφτυνε τους άλλους, έκανε ποδήλατο στις αυλές των γειτόνων και επανειλημμένα καθόταν πάνω στη γάτα του γείτονα.

"Ήταν οδυνηρό», είπε η Sue Alford, μια συνταξιούχος νοσοκόμα που ζει εδώ και δεκαετίες με την οικογένειά της σε ένα σπίτι δίπλα σε μια από τις οικογένειες που μήνυσε τον Gopal και την Agrawal. «Συναντηθήκαμε μαζί τους και τους μιλήσαμε για το γιο τους, αλλά δεν καταλάβαιναν την άποψή μας,» δήλωσε η Alford. «Θέλαμε ο δρόμος να είναι ένα ασφαλές μέρος για τα άλλα παιδιά». Δεν είχαν καμία πρόθεση να μαλώσουν με τους γείτονές τους, αλλα οι ξένοι δεν πρέπει να κρίνουν τους κατοίκους του Arlington Court εφόσον δεν έχουν ζήσει την κατάσταση. «Προσπαθήσαμε πραγματικά να δείξουμε κατανόηση για το παιδί και να είμαστε ευγενικοί μαζί του. Αν δει κανείς όλα τα κομμάτια του puzzle θα καταλάβει».

Η Nieves Diaz, 63 ετών, η οποία ζει απέναντι από τους Gopal και Agrawal, είπε ότι η η κατάσταση είναι «πολύ ανησυχητική». "Ήταν φοβερό, γιατί δεν μπορούσε να παίξει έξω με τα άλλα παιδιά," αναφέρει η Diaz, θυμούμενη πόσες φορές το παιδί κοιτούσε από το μπροστινό παράθυρο τα άλλα παιδιά της γειτονιάς να παίζουν στο δρόμο. "Ήταν πολύ λυπηρό θέαμα," δήλωσε η Diaz, προσθέτοντας ότι ο ισχυρισμός ότι η παρουσία του αγοριού οδηγεί στη μείωση της αξίας των ακινήτων της περιοχής, δεν έχει αποδεικθεί μέχρι σήμερα.

Οι γονείς των παιδιών με αυτισμό της ευρύτερης περιοχής, εν τω μεταξύ, φοβούνται ότι η δίκη αυτή μπορεί να οδηγήσει και σε άλλες παρόμοιες κινήσεις από την πλευρά των κατοίκων της περιοχής. «Αυτό που μας τρόμαξε είναι ότι υπάρχουν χιλιάδες παιδιά σαν και αυτό στην περιοχή μας», δήλωσε η Τζιλ Escher, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Εταιρείας Αυτισμού του San Francisco Bay Area."Φανταστείτε τι θα συμβεί αν αρχίσουν να κατατίθονται και άλλες αγωγές, στηριζόμενες σε παρόμοιους ισχυρισμούς. Θα μπορούσε να συμβεί σε όλες τις οικογένειες που έχουν παιδιά με αυτισμό. Πού θα πάνε τότε ;»

Ο Stephen Rosenbaum, λέκτορας στο πανεπιστήμιο του Berkeley στη Νομική Σχολή, ο οποίος ειδικεύεται στα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και είναι γνώστης της μήνυσης, δήλωσε έκπληκτος με το γεγονός ότι η υπόθεση έχει πάρει τέτοια έκταση και εξακολουθεί να υφίσταται. "Η υπόθεση αυτή δεν έπρεπε ποτέ να φτάσει στο δικαστήριο, κατά την άποψή μου,» είπε ο Rosenbaum, επίσης αναπληρωτής καθηγητής στο Golden Gate στη Νομική Σχολή. Σύμφωνα με τον καθηγητή, το θέμα θα έπρεπε να επιλυθεί μέσω μιας άτυπης διαδικασίας επίλυσης διαφορών ή διαμεσολάβησης. Οι πηγές, ωστόσο, ισχυρίζονται ότι αυτή η διαδρομή απέτυχε. "Οι ενάγοντες το παρουσιάζουν σαν να υπάρχει ένα μεγάλο τέρας στη γειτονιά. Ωστόσο, τόσο ως δικηγόρος αλλά και ως γονέας νεαρού άντρα με αναπηρία ξέρω ότι μερικές φορές η κοινότητα αντιλαμβάνεται κάποια πράγματα πολύ διαφορετικά από ότι είναι στην πραγματικότητα». 

Ανεξάρτητα με το αποτέλεσμα της δίκης, οι Gopal και Agrawal αναφέρουν ότι δεν υπάρχει πια καμία ελπίδα να επιστρέψουν στην παλιά τους γειτονιά αφού το σπίτι τους ήδη ενοικιάστηκε. «Δεν έχουμε καμία πρόθεση να επιστρέψουμε», δήλωσε ο Gopal. 

Απόδοση του άρθρου Neighbors Sue To Declare Boy With Autism A Public Nuisance της Tracy Seipel.

Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός- Νηπιαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου