Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

Έφηβοι αντιγράφουν γονείς που καπνίζουν

Αν και πολλοί έφηβοι δεν αντιγράφουν συχνά τη συμπεριφορά των γονέων τους, υπάρχει μια συνήθεια που μπορεί ενδεχομένως να υιοθετήσουν από τον μπαμπά ή τη μαμά- το κάπνισμα.

Οι έφηβοι έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να καπνίσουν τουλάχιστον ένα τσιγάρο και οι πιθανότητες της εξάρτησης από τη νικοτίνη είναι σχεδόν διπλάσιες, αν ένας από τους γονείς εξαρτάται από τη νικοτίνη, ανακάλυψε νέα έρευνα.

Μεγαλύτερο κίνδυνο αντιμετωπίζουν κόρες γυναικών που καπνίζουν. Τα νέα κορίτσια είχαν σχεδόν τετραπλάσιες πιθανότητες να εξαρτώνται από τη νικοτίνη, αν η μητέρα τους κάπνιζε τακτικά.

Η ερευνήτρια Denise Kandel, του Columbia University Medical Center και του Mailman School of Public Health στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ότι οι περισσότεροι καπνιστές αρχίζουν το κάπνισμα στην εφηβεία. Όπως δείχνει η έρευνα, οι γονείς αποτελούν ισχυρή επιρροή.

Πρόσθεσε, ότι για να εμποδίσουμε τους εφήβους να αρχίσουν το κάπνισμα και να εθιστούν πρέπει να βοηθήσουμε τους γονείς να διακόψουν το κάπνισμα.

Ερευνητές επισκόπησαν πληροφορίες για τις συνήθειες καπνίσματος 35 ζευγών γονέων και των έφηβων παιδιών τους.

Από τους εφήβους των οποίων οι γονείς δεν κάπνισαν ποτέ, το 13% δήλωσε ότι κάπνισαν τουλάχιστον 1 τσιγάρο στη ζωή τους. Αντίθετα, από τους γονείς που είχαν ένα γονέα να εξαρτάται από τη νικοτίνη, ποσοστό 38% δήλωσε ότι κάπνισαν τουλάχιστον ένα, αποκάλυψε η έρευνα.

Όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη μόνο τους εφήβους που παραδέχτηκαν ότι κάπνιζαν τουλάχιστον ένα τσιγάρο, ανακάλυψαν ότι το 5% είχε εξάρτηση αν ο γονέας δεν κάπνιζε και το 15% είχε εξάρτηση αν ο γονέας κάπνιζε.

Τα κορίτσια δεν φάνηκε να έχουν περισσότερες πιθανότητες να εξαρτηθούν αν κάπνιζε ο πατέρας τους και αν κάπνιζε ένας γονέας ή όχι δεν φάνηκε να επηρεάζει τον κίνδυνο εξάρτησης από τον καπνό, στα αγόρια.

Οι ερευνητές υπέδειξαν ότι η ενημέρωση των γονέων για το κάπνισμα και την επίδρασή του στα παιδιά κατά τις επισκέψεις στον παιδίατρο θα μπορούσε να βοηθήσει τους γονείς να προσπαθήσουν να διακόψουν το κάπνισμα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ''American Journal of Public Health.''

Πηγή: iatronet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου