Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2015

Η υπνική άπνοια δημιουργεί προβλήματα στο σχολείο

Τα παιδιά που κοιμούνται ανήσυχα επειδή εξαιτίας διαταραχών της αναπνοής όπως η αποφρακτική άπνοια ύπνου μπορεί να αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα μαθήματά τους αναφέρει νέα έρευνα.

«Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι διαταραχές ύπνου προκαλούν άμεσα τα ακαδημαϊκά προβλήματα» διευκρίνισε η κύρια ερευνήτρια Barbara Galland, research associate professor, University of Otago, Dunedin, New Zealand.

«Μάλλον έμμεση είναι η επίδρασή τους, επειδή υποβαθμίζουν την ποιότητα του ύπνου και κάνουν τα παιδιά να δυσκολεύονται το επόμενο πρωί να προσέξουν το μάθημα και μειώνουν την ικανότητά τους να μαθαίνουν και να αποδίδουν καλά στα μαθήματα».

Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι οι νυχτερινές διαταραχές της αναπνοής στα παιδιά σχετίζονται με δυσκολίες στον έλεγχο της συμπεριφοράς, γράφουν η Galland και συνεργάτες της στο επιστημονικό περιοδικό «Pediatrics». Όμως δεν είναι αρκετά μελετημένο τι συνέπειες έχουν στις επιδόσεις των παιδιών στα μαθήματα.
Διαταραχές

Η νέα έρευνα ήταν συνδυαστική ανάλυση 16 προηγούμενων και εξέτασε πως επηρεάζουν οι νυχτερινές διαταραχές της αναπνοής τις επιδόσεις σε βασικά μαθήματα όπως η γλώσσα, τα μαθηματικά και οι επιστήμες.

Το γενικό συμπέρασμα ήταν πως όσα παιδιά έπασχαν από διαταραγμένη αναπνοή στον ύπνο, είχαν κατά μέσο όρο χειρότερες επιδόσεις και στα τρία. Επίσης είχαν αυξημένη πιθανότητα μη ικανοποιητικής εξέλιξης στο σχολείο και προβλημάτων μάθησης.

Σε πρακτικό επίπεδο, η ερευνητική ομάδα υπολόγισε πως «αν υποτεθεί ότι μία ομάδα παιδιών χωρίς νυχτερινά προβλήματα αναπνοής πέτυχαν βαθμολογία 70% σε ένα τεστ, τα συνομήλικά τους παιδιά με τέτοιου είδους διαταραχή θα πετύχαιναν βαθμολογία 59%» είπε η Galland.
Διαφορά

Πρόσθεσε όμως πως η διαφορά του 11% δεν ισχύει για όλα τα παιδιά, αφού υπήρχαν αποκλίσεις στις βαθμολογίες ανάμεσά τους. Όμως «δεν ξέρουμε ποια θα πετυχαίνουν πολύ χαμηλές επιδόσεις στα μαθήματα εξαιτίας της υπνικής διαταραχής και ποια μέτριες» είπε.

Η αποφρακτική άπνοια ύπνου είναι μία από τις συχνότερες νυχτερινές διαταραχές της αναπνοής. Χαρακτηρίζεται από διακοπές της αναπνοής για λίγα δευτερόλεπτα πολλές φορές στη διάρκεια της νύχτας, με συνέπεια να κοιμάται ανήσυχα ο ασθενής και την άλλη μέρα να νιώθει κουρασμένος, σύμφωνα με το U.S. National Institutes of Health.

Πηγή: iatronet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου