Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015

Eνα κινητό σχολείο για τα παιδιά που δεν κάθονται στα θρανία

-->
Ένα κοριτσάκι από τη Συρία παίρνει την κιμωλία και αρχίζει να αντιγράφει τα γράμματα της ελληνικής αλφαβήτου στον πίνακα. Ένα άλλο, κι αυτό προσφυγόπουλο, ψάχνει να βρει στον χάρτη την Ελλάδα αλλά και την πατρίδα του, την οποία άφησε πριν λίγο καιρό. Πιο δίπλα ένα αγοράκι από την Αφρική ζωγραφίζει στον πίνακα. Κι ένα παιδί από την Πολωνία - λάτρης των μαθηματικών - λύνει αριθμητικές πράξεις. 

Οι παραπάνω εικόνες δεν προέρχονται από μία σχολική αίθουσα αλλά από την Πλατεία Αμερικής όπου μία φορά την εβδομάδα εγκαθίσταται εκεί για λίγες ώρες ένα…κινητό σχολείο! 

Πρόκειται για το «mobile school». Ένα σχολείο με ρόδες που μεταφέρεται με τρέιλερ και διαθέτει πίνακες, παιχνίδια, χάρτες για τα παιδιά εκτός σχολείου. Τα παιδιά που ζουν ή εργάζονται στο δρόμο και δεν έχουν πρόσβαση στο σχολικό περιβάλλον. Που δεν μπορούν να καθίσουν στα θρανία και να αντλήσουν τα οφέλη που προσφέρει η κοινωνικοποίηση μέσα στο σχολείο - όπως οι φιλίες και οι διαπροσωπικές σχέσεις - και η επαφή με τον δάσκαλο και τη δασκάλα.

Από τον περασμένο Μάρτιο το «mobile school» - το πρόγραμμα που υλοποιείται από την μη κυβερνητική οργάνωση υποστήριξης νέων «ΑΡΣΙΣ» - επισκέπτεται τρεις φορές την εβδομάδα Πλατείες της Αθήνας. Στόχος είναι παιδιά που δεν πηγαίνουν σχολείο να έχουν σύνδεση με την Εκπαίδευση αλλά και να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και δεξιότητες για τη ζωή. Δηλαδή, όταν τα παιδιά δεν πάνε στο σχολείο, πάει το σχολείο στα παιδιά! 

Τα πολύχρωμα πάνελς αυτού του διαφορετικού σχολείου «μαγνητίζουν» και ενθουσιάζουν τα πιτσιρίκια. Ανάμεσά τους είναι παιδιά που έχουν αφήσει το σχολείο διότι εργάζονται στον δρόμο, όπως τα τσιγγανόπουλα. Ή παιδιά μεταναστών και προσφύγων που μόλις έχουν φτάσει στην Ελλάδα και δεν έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση. Αλλά βέβαια το κινητό σχολείο προσελκύει και παιδιά που πηγαίνουν σχολείο. Δίπλα στους μπόμπιρες που μπορεί να μην πηγαίνουν στο κανονικό σχολείο αλλά έχουν δίψα για μάθηση βρίσκονται οι άνθρωποι της «ΑΡΣΙΣ», οι οποίοι τους βοηθούν, τους κατευθύνουν και τους ενθαρρύνουν. 

Τι μαθαίνουν τα παιδιά

«Το "Μobile school" είναι ένα εκπαιδευτικό εργαλείο. Δεν είναι αυστηρά ένα σχολείο. Δεν έχει μόνο μαθηματικά και γλώσσα. Διδάσκει δεξιότητες για τη ζωή, για την καθημερινότητα» εξηγεί η υπεύθυνη της δράσης του «Μobile school» από την οργάνωση «ΑΡΣΙΣ» Μαρία Σελήνη. «Αυτό που προσπαθούμε είναι να περάσουμε το μήνυμα σ' αυτά τα παιδιά ότι παρά τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουν μπορούν να συμμετέχουν στην εκπαίδευση και να πάνε σχολείο. Θέλουμε δηλαδή να τους ανεβάσουμε την αυτοπεποίθηση» συμπληρώνει. 
Το κινητό σχολείο διαθέτει περίπου διακόσιους διαφορετικούς πίνακες. Σ' αυτούς ένα παιδί μπορεί να ασχοληθεί όχι μόνο με αριθμητική και την ανάγνωση αλλά και «με θέματα για την προσωπική υγιεινή, την υγεία, τη σεξουαλική συμπεριφορά». Άλλωστε οι ηλικίες στις οποίες απευθύνεται ξεκινούν από αυτές του δημοτικού και φτάνουν έως την εφηβεία.

Πού αλλού πάει 

Το «Μobile school» επισκέπτεται επίσης τα παιδιά που συχνάζουν στην Πλατεία της Βικτώριας αλλά και στο Θησείο. Στα σχέδια της «ΑΡΣΙΣ» είναι το κινητό σχολείο να προσφέρει την ευκαιρία για μάθηση και σε παιδιά της περιοχής του Κολωνού και του Ν.Φαλήρου. Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει να μπορέσει να βγει στην κυκλοφορία το ειδικό βαν του σχολείου το οποίο για την ώρα είναι ακινητοποιημένο για γραφειοκρατικούς λόγους. 

Το mobile school 

Το «Mobile School είναι ένα κινητό σχολείο που δημιουργήθηκε από το Βελγικό οργανισμό Mobile School για τις ανάγκες των παιδιών που δεν έχουν τη δυνατότητα να πάνε σχολείο. 

Το πρόγραμμα Mobile School έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του στην Ελλάδα το 2009 από τη Θεσσαλονίκη με τη συνεργασία των Μ.Κ.Ο. ΑΡΣΙΣ και PRAKSIS. Εκεί, πραγματοποιεί παρεμβάσεις στους οικισμούς Ρομά στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. 

Η ΑΡΣΙΣ

Η «ΑΡΣΙΣ» είναι κοινωνική μη κυβερνητική οργάνωση που δραστηριοποιείται από το 1992 για την υποστήριξη των παιδιών και των νέων και την προάσπιση των δικαιωμάτων τους. Διαθέτει κέντρα στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, το Βόλο, την Κοζάνη και την Αλεξανδρούπολη, ενώ έχει αναπτύξει δραστηριότητες και σε πολλές άλλες πόλεις.

Οι εικόνες που υπάρχουν στο άρθρο θα σας εντυπωσιάσουν ! Δείτε τις προσεκτικά ! 

Πηγή: Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου