Τρίτη 28 Απριλίου 2015

Ανακαλύψτε τα ταλέντα του παιδιού σας

Γράφει η Mυρτώ Aντωνοπούλου στο vita

Τι είδος νοημοσύνης έχει το δικό σας παιδί; Βρείτε τον τύπο του και βοηθήστε το να αναπτύξει τις κλίσεις του.

Τα 8 είδη νοημοσύνης 

1 Γλωσσική νοημοσύνη 
Χειρίζεται καλά τη γλώσσα, έχει πλούσιο λεξιλόγιο σε σχέση με τους συνομηλίκους του, συνθέτει φράσεις με περίπλοκο νόημα και απολαμβάνει τις συζητήσεις. 
Τip: Προσφέρετέ του ποικιλία βιβλίων, διηγηθείτε του ιστορίες, επισκεφτείτε μαζί βιβλιοθήκες και βιβλιοπωλεία. Ακόμη, ενθαρρύνετέ το να καταγράφει τις σκέψεις του και να δημιουργεί ιστορίες και προκαλέστε το σε συζητήσεις με επιχειρήματα. 

2 Λογικομαθηματική νοημοσύνη 
Του αρέσει να φτιάχνει κατασκευές, να οργανώνει και να ταξινομεί αντικείμενα. Ρωτάει συχνά «γιατί;», βλέπει τις διαφορετικές όψεις ενός προβλήματος και αναζητά πολλές λύσεις. 
Τip: Ικανοποιήστε την περιέργειά του, εφοδιάστε το με αντικείμενα που μπορεί να εξερευνήσει μόνο του, όπως ένα χαλασμένο ξυπνητήρι. Προμηθεύστε το με τουβλάκια, εργαλεία, αλλά και απλά υλικά που θα εξάψουν τη φαντασία του. Σε μεγαλύτερη ηλικία, θα το βοηθήσουν οι γρίφοι και οι σπαζοκεφαλιές. 

3 Κιναισθητική νοημοσύνη 
Κινείται πολύ, χορεύει και προτιμά τις δραστηριότητες εξωτερικού χώρου. Του αρέσει η ζωγραφική, η χειροτεχνία και η μαγειρική. 
Τip: Από το κρυφτό και το κυνηγητό μέχρι τον χορό και τα ομαδικά αθλήματα, προσπαθήστε να βάλετε στην καθημερινότητά του αρκετή κίνηση. Βοηθήστε το να εκφραστεί με τα χέρια του (π.χ. κατασκευές, χειροτεχνίες).

4 Νατουραλιστική νοημοσύνη 
Δείχνει περιέργεια και φιλομάθεια για ό,τι αφορά τη φύση και τα ζώα, απολαμβάνει την εξοχή. Επίσης, του αρέσει να κατηγοριοποιεί αντικείμενα και συμπεριφορές. 
Τip: Παρατηρήστε μαζί τα αστέρια, κάντε κάμπινγκ, περιποιηθείτε φυτά, φροντίστε ένα ζωάκι, κάντε εκδρομές στη φύση, δοκιμάστε επιστημονικά πειράματα με στοιχεία της φύσης. 

5 Χωροταξική νοημοσύνη 
Ασχολείται με παζλ, του τραβούν την προσοχή περισσότερο οι εικόνες παρά το κείμενο, ενώ μιλά ή σκέφτεται σχεδιάζει σε χαρτί, προσανατολίζεται εύκολα και μπορεί να διαβάζει χάρτες. 
Τip: Ενθαρρύνετέ το να ασχοληθεί με την τέχνη, εστιάζοντας στη διαδικασία της δημιουργίας και όχι τόσο στο εικαστικό αποτέλεσμα.

6 Μουσική νοημοσύνη 
Χρησιμοποιεί ήχους, ρυθμό και μουσική. Διαβάζει δυνατά ή φτιάχνει στιχάκια για να θυμάται τις δύσκολες έννοιες. 
Τip: Φτιάξτε μαζί ιστορίες χωρίς λόγια, με ήχους από τη φύση, μάθετέ του να χρησιμοποιεί το σώμα του για να βγάλει ήχους (π.χ. σφύριγμα, μίμηση της βροχής χτυπώντας τα δάχτυλα στο τραπέζι), ενθαρρύνετέ το να εκφραστεί μέσα από το τραγούδι. Σε μεγαλύτερη ηλικία, δώστε του τη δυνατότητα να μάθει κάποιο μουσικό όργανο.

7 Διαπροσωπική νοημοσύνη 
Απολαμβάνει την ανταλλαγή ιδεών και την ομαδική εργασία. 
Τip: Ακούστε το προσεκτικά, κατανοώντας τα συναισθήματά του. Παροτρύνετέ το να συνεργάζεται με άλλους, δώστε του τη δυνατότητα να εκφραστεί μέσα από το δημιουργικό παιχνίδι και τη δραματοποίηση.

8 Ενδοπροσωπική νοημοσύνη 
Εργάζεται μόνο του και απολαμβάνει την ηρεμία. Χρειάζεται χρόνο και μαθαίνει καλύτερα μόνο του. Άτομα με ανεπτυγμένη ενδοπροσωπική νοημοσύνη γίνονται εξαιρετικοί ψυχολόγοι, δάσκαλοι, κοινωνικοί λειτουργοί. 
Τip: Βοηθήστε το να… φιλοσοφήσει. Να ερευνήσει τον κόσμο γύρω του, να αναστοχαστεί και να διατυπώσει υποθέσεις για όσα παρατηρεί. Δώστε του ιδέες για σκέψη, όπως: φιλία, φαντασία, αλήθεια και ψέμα, ζωή και θάνατος. 

Διαβάστε περισσότερα στο βιβλίο της Ελένης Γαρυφαλάκη «Πολλαπλή νοημοσύνη, Ανακαλύψτε τις ικανότητες, τις κλίσεις και τα κρυφά ταλέντα των παιδιών σας!», των εκδόσεων Διόπτρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου