Τρίτη 28 Απριλίου 2015

Τα παιδιά με αυτισμό επωφελούνται σημαντικά από το μασάζ

Μια ειδική θεραπεία που στηρίζεται στο μασάζ και έχει σχεδιαστεί για παιδιά με αυτισμό μπορεί να μειώσει την βαρύτητα των συμπτωμάτων κατά το 1/3 τους πρώτους 5 μήνες μετά τη διάγνωση, καθιστώντας τη συγκεκριμένη θεραπεία αποτελεσματική πρακτική της πρώιμης παρέμβασης, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε. 

Η θεραπεία αυτή, που αναπτύχθηκε από την Louisa Silva, ιδρύτρια του Qigong Sensory Training Institute στο Όρεγκον και επισκέπτρια καθηγήτρια στο Western Oregon University, βρέθηκε ότι είναι αποτελεσματική για παιδιά με αυτισμό υψηλής και χαμηλής λειτουργικότητας. 

«Είναι πολύ σημαντικό γιατί υπάρχουν ελάχιστες αποτελεσματικές και επιστημονικά τεκμηριωμένες θεραπείες για τα παιδιά με αυτισμό χαμηλής λειτουργικότητας» λέει η Silva που κατέχει πτυχίο ιατρικής από το Πανεπιστήμιο University of California Los Angeles καθώς και μεταπτυχιακό στη δημόσια υγεία από το Ιατρικό Κολέγιο του Wisconsin. 

Αυτό συμβαίνει επειδή οι περισσότερες θεραπείες για τον αυτισμό απαιτούν κάποιο βαθμό γλωσσικής ικανότητας και ικανότητας συγκέντρωσης, αναφέρει. Η θεραπεία της ξεπερνά αυτά τα εμπόδια επικεντρώνοντας σε μια 15λεπτη συνεδρία μασάζ σε ολόκληρο το σώμα. Η θεραπεία, στην οποία εκπαιδεύει τους γονείς προκειμένου να την χρησιμοποιούν καθημερινά με τα κάτω των 6 ετών παιδιά τους, είναι τώρα αντικείμενο μελέτης δύο ετών για να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητά της. 

Η πρώτη αναφορά σχετικά με την μελέτη, δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Autism Research and Treatment. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η σοβαρότητα του αυτισμού σε 103 παιδιά προσχολικής ηλικίας στο Oregon μειώθηκε κατά 32%, δείχνοντας σημαντική βελτίωση στον τομέα της γλώσσας και της συμπεριφοράς. Η σοβαρότητα του αυτισμού προσδιορίζεται με την αξιολόγηση των συμπτωμάτων μέσω συγκεκριμένων εργαλείων ελέγχου όπως η Autism Behavior Checklist. 

Συγκεκριμένα, οι αισθητηριακές διαταραχές βελτιώθηκαν κατά 38%, η ευαισθησία από άγγιγμα και στην υφή των αντικειμένων βελτιώθηκε κατά 49% μετά από 5 μήνες θεραπείας. Τα παιδιά που συμμετείχαν στη μελέτη παρουσίασαν επίσης 18% αύξηση στον τομέα πρόσληψης της γλώσσας. Για τα παιδιά με αυτισμό χαμηλής λειτουργικότητας η έλλειψη της ικανότητας προσληπτικής γλώσσας σημαίνει ότι «δεν απαντούν στο όνομά τους, δεν καταλαβαίνουν». Για τα παιδιά με αυτισμό υψηλής λειτουργικότητας σημαίνει «δεν ακούνε – είναι σαν να κάνουν μονόλογο» αντί για συνομιλία. 

Το άγχος των γονιών, μια έκφραση που σύμφωνα με την Silva αναφέρεται στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γονείς των παιδιών με αυτισμό λόγω των μεγάλων επικοινωνιακών και αισθητηριακών προκλήσεων, βελτιώθηκε κατά 44%.

Επίσης, αξιοσημείωτη ήταν και η βελτίωση της σχέσης και της αλληλεπίδρασης γονέων- παιδιού, σύμφωνα με την Silva. Παρά το γεγονός ότι πολλοί γονείς παιδιών με αυτισμό ασχολούνται συνέχεια με τα παιδιά τους, έχουν μεγάλες δυσκολίες στη δημιουργία μιας στενής σχέσης με αυτά. Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα αυτή η δυσκολία μπορεί να οφείλεται στην ιδιαίτερη ευαισθησία των παιδιών στπ άγγιγμα που αποτελεί βασικό στοιχείο για τη δημιουργία δεσμού. 

Οι γονείς που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν θετικά σχόλια που περιλαμβάνονταν στο άρθρο του περιοδικού. Συγκεκριμένα, ανέφεραν ότι :

- Το παιδί αισθανόταν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη όταν έπρεπε να αγγίξει κάτι. 

- Το παιδί είχε μεγαλύτερη επίγνωση για το σώμα του και έκανε περισσότερο οπτική επαφή. Το μασάζ έδινε στους γονείς ένα εργαλείο προκειμένου να ηρεμούν το παιδί τους. Μπορεί να χρησιμοποιείται και την ώρα που θέλουμε να το βάλουμε για ύπνο. Πρόοδος παρατηρήθηκε και στον τομέα της τουαλέτας (στην προσπάθεια του παιδιού να απαλλαγεί από την πάνα). 

- Ήρθαμε πολύ κοντά και αναπτύξαμε ισχυρότερους δεσμούς μεταξύ μας. Στον τομέα του λόγου εμφάνισε τρομερή πρόοδο. Τώρα πια χρησιμοποιεί πλήρεις προτάσεις, προς μεγάλη μας χαρά και έκπληξη.

Οι Celeste και Mike Descloux αναφέρουν ότι έχουν δει τα ίδια αποτελέσματα με τον γιό τους Kristoffer, 4 ετών, ο οποίος έλαβε τη διάγνωση της διαταραχής του φάσματος του αυτισμού στα 3 του χρόνια. Στην οικογένεια προσφέρθηκε μια θέση στη μελέτη, προκειμένου να δεχτεί πρώιμη παρέμβαση. Από τον περασμένο Απρίλιο, η μητέρα και ο πατέρας έχουν αναλάβει να κάνουν μασάζ κάθε βράδυ, μετά το μπάνιο και πριν τον ύπνο. 

Η Celeste Descloux αναφέρει ότι ο γιος της πριν τη θεραπεία φαινόταν να μην έχει επίγνωση των χεριών και των ποδιών του, σχεδόν σαν να μην είχε συνειδητοποιήσει ότι τα είχε. Τώρα πια όμως φαίνεται να έχει επίγνωση της ύπαρξής του. Ο ίδιος, στην αρχή, δεν ήθελε να τον κρατάνε για πολλή ώρα ή να αγγίζουν κάποια σημεία του σώματός του, αλλά τώρα πια δεν έχει αυτά τα προβλήματα. Έχει ανοιχτεί περισσότερο. Επίσης, ανέφερε ότι παρατήρησε μεγάλη πρόοδο και στον τομέα της γλώσσας, χωρίς ωστόσο να μπορεί κανείς να πει με βεβαιότητα ότι το μασάζ είναι ο παράγοντας που προκάλεσε αυτή την αλλαγή. «Νιώθω πολύ τυχερή που συμμετέχω στη μελέτη και έχουμε δει όλη αυτή την πρόοδο» λέει η Descloux. Η μελέτη εξετάζει τώρα αν η προσέγγιση αυτή θα έχει τα ίδια αποτελέσματα και σε μεγαλύτερα παιδιά με αυτισμό. 

Η έκθεση αναφέρει, ωστόσο, και κάποιους περιορισμούς: 

- Τα αποτελέσματα της θεραπείας εξαρτώνται και από το βαθμό δέσμευσης και συνέπειας των γονέων. Για να είναι αποτελεσματική η πρακτική θα πρέπει να γίνεται μασάζ σταθερά 6-7 φορές την εβδομάδα. 

- Τα παιδιά που συμμετείχαν στην έρευνα δεν είχαν κάποιο χρόνιο πρόβλημα υγείας ή κάποια πρόσθετη αναπηρία. 

- Μόνο 2 από τα 103 παιδιά που συμμετείχαν στην μελέτη λάμβαναν εντατική συμπεριφορική θεραπεία για 10 ή λιγότερες ώρες την εβδομάδα. 

Σύμφωνα με την έκθεση, τα αποτελέσματα της μελέτης είναι αρκετά ώστε να συστήνεται η συγκεκριμένη θεραπεία στους γονείς και να εφαρμόζεται σε εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά μικρής ηλικίας, όταν γίνεται η διάγνωση του αυτισμού στα 2 χρόνια περίπου. 

Η Silva αρνήθηκε να σχολιάσει πόσο καιρό μπορεί να διαρκούν αυτά τα θετικά αποτελέσματα, καθώς η μελέτη δεν έχει ολοκληρωθεί. Σε προηγούμενες μελέτες, όπου το δείγμα ήταν 50 παιδιά, τα αποτελέσματα του μασάζ εξακολουθούσαν να είναι ορατά και μετά τους 10 μήνες.

Απόδοση στα ελληνικά του άρθρου "Kids With Autism See Big Benefits From Massage" της Amy Wang

Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου