Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

2ο Ευρωπαϊκό Παιδικό Φεστιβάλ

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης διοργανώνει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το Ευρωπαϊκό Παιδικό Φεστιβάλ, συνεχίζοντας την ιδιαίτερη επιτυχημένη πρώτη διοργάνωση του 2014. Για ένα τριήμερο (15-17 Μαΐου 2015) η Θεσσαλονίκη θα μετατραπεί σε έναν μεγάλο “παιδότοπο”, φιλοξενώντας εντελώς δωρεάν σε ανοιχτούς και στεγασμένους χώρους της πόλης, τα παιδιά της Θεσσαλονίκης τους γονείς τους και όλους τους φίλους του Παιδικού Φεστιβάλ.

Όσον αφορά το πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων, το Παιδικό Φεστιβάλ περιλαμβάνει ποικίλα προγράμματα εκπαιδευτικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα, όπως μουσικά-θεατρικά παραμύθια, κινηματογραφικές και μουσικές εκδηλώσεις, παραστάσεις κλόουν και ζογκλέρ, κουκλοθέατρο, καλλιτεχνικά εργαστήρια από Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες από την Ιταλία και την Τσεχία, ξεναγήσεις σε ιστορικά μνημεία της πόλης και πλήθος πρωτότυπων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, όπως για παράδειγμα το εργαστήρι Κεραμικής Τέχνης που διοργανώνει ο Σύλλογος Αγγειοπλαστών-Κεραμιστών Βορείου Ελλάδος, όπου τα παιδιά θα παίξουν, θα μάθουν και θα εξοικειωθούν με μια από τις πιο παραδοσιακές ελληνικές τέχνες.

Στόχοι του Φεστιβάλ είναι αφενός να προσφέρει στα παιδιά και στις οικογένειές τους ένα τριήμερο ψυχαγωγίας και δημιουργίας, αφετέρου να συμβάλλει τα μέγιστα στην εκπαίδευση των μελλοντικών πολιτών της κοινωνίας μας, μέσα από τις δράσεις και τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ. Η ενεργός συμμετοχή των θεατών στα διαδραστικά δρώμενα θα αποτελέσει επίσης βασικό γνώρισμα του Παιδικού Φεστιβάλ. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της διοργάνωσης αποτελεί ο διεθνής χαρακτήρας που προσλαμβάνει το Φεστιβάλ μέσα από τη συμμετοχή καλλιτεχνών από διάφορες ευρωπαϊκές και μη χώρες και η δημιουργική συνύπαρξη με τους εγχώριους καλλιτέχνες.

Στην υλοποίηση του 2ου Ευρωπαϊκού Παιδικού Φεστιβάλ εξέχουσα είναι η συμβολή φορέων της πόλης, όπως ινστιτούτα και πολιτιστικά κέντρα ευρωπαϊκών χωρών που εδρεύουν στην πόλη, οι παιδικές βιβλιοθήκες, μουσεία της πόλης, η Δ.Ε.Θ-Helexpo, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, καθώς το Τμήμα Θεάτρου θα διοργανώσει για πρώτη φορά ένα θεατρικό παιχνίδι σε πολλά μνημεία της πόλης, όπου τα παιδιά θα περιηγηθούν, θα παίξουν και θα μάθουν την ιστορία της Θεσσαλονίκης. Η πόλη της Θεσσαλονίκης “ανοίγει” για το τριήμερο 15-17 Μαΐου 2015, τις πλατείες, τους πεζοδρόμους, τα μνημεία και τους στεγασμένους χώρους της, για το παιχνίδι και την δημιουργική φαντασία όλων των παιδιών, των εφήβων της πόλης, αλλά και σε όλους όσους αισθάνονται ακόμα παιδιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου