Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

Δεύτερη η Ελλάδα στα περιστατικά σχολικού ομοφοβικού εκφοβισμού στην Ευρώπη

Το εντυπωσιακό 96% των ελλήνων μαθητών στα σχολεία απαντούν σε πανευρωπαϊκή έρευνα ότι έχουν υπάρξει μάρτυρες ή ακόμα και θύματα ομοφοβικού εκφοβισμού. Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη προς το παρόν για την αποφυγή και την καταδίκη των περιστατικών σε σχολεία και πανεπιστήμια, ενώ τα περισσότερα κράτη μέλη αρνούνται να υπάρξει παρέμβαση από τις Βρυξέλλες στα εθνικά τους εκπαιδευτικά συστήματα.

Πρόσφατη έρευνα του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναδεικνύει τη χώρα μας μαζί με τους Κύπριους γείτονες πρώτες στα περιστατικά ομοφοβικού εκβιασμού στα σχολεία.

Συγκεκριμένα, η πανευρωπαϊκή έρευνα, η οποία να σημειωθεί ότι αναδεικνύει πολύ υψηλά ποσοστά σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, τοποθετεί τη χώρα μας δεύτερη και την Κύπρο πρώτη, με ποσοστό 96% και 97% αντίστοιχα, που αντιστοιχεί στους μαθητές οι οποίοι απάντησαν ότι έχουν υπάρξει μάρτυρες, ή ακόμα και θύματα ομοφοβικού εκβιασμού στο σχολείο.

Μιλώντας στον ευρωπαϊκό ιστότοπο Euractiv, ο Γιώργος Χαρώνης, μέλος του ΔΣ του Διεθνούς οργανισμού νεολαίας και σπουδαστών των ομοφυλοφιλικών και αμφισεξουαλικών κοινοτήτων, υπογράμμισε την ιδιαίτερα ανησυχητική κατάσταση στα ελληνικά σχολεία, αλλά αναφέρθηκε και στην προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για περαιτέρω ευαισθητοποίηση και ρύθμιση στα κράτη μέλη.

Πράγματι από το 2008 οι Βρυξέλλες προσπαθούν να εξασφαλίσουν μία ευρωπαϊκή νομοθεσία για την ίση μεταχείριση ανεξαρτήτως θρησκείας ή πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή σεξουαλικού προσανατολισμού σε σχολεία και πανεπιστήμια της ΕΕ.

Ωστόσο η εν λόγω νομοθεσία δεν περνάει από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που εκπροσωπεί τα 28 κράτη μέλη της Ευρώπης, καθώς δεν υπάρχει ομοφωνία. Σε μία ύστατη προσπάθεια, μετά από έξι χρόνια πολιτικού αδιεξόδου, επιχειρείται σήμερα να παρουσιαστεί εκ νέου το νομοσχέδιο προς υιοθέτηση από το Συμβούλιο με ενισχυμένη πλειοψηφία.

Η μέχρι και σήμερα κόντρα μεταξύ Κομισιόν και ορισμένων κρατών μελών είναι πως δεν είναι στη δικαιοδοσία των Βρυξελλών να νομοθετούν για εθνικά εκπαιδευτικά συστήματα και πως μπορούν από μόνα τους να διασφαλίσουν την ασφάλεια μειονοτήτων.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.

Σταύρος Σαμουηλίδης
Πηγή: Σκάι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου