Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014

Ο παππούς και η γιαγιά δεν θυμούνται

Η νόσος του Αλτσχάιμερ προσβάλλει τον εγκέφαλο. Οι άνθρωποι που έχουν αυτή την ασθένεια έχουν πρόβλημα στο να θυμούνται, να σκέφτονται, να μιλάνε και να φροντίζουν τον εαυτό τους. Ίσως να ξεχνάνε το όνομά σου, να βλέπουν ή να ακούν πράγματα που δεν υπάρχουν, να χάνονται, να μην μπορούν να κοιμηθούν, να κλαίνε εύκολα, να λένε τα ίδια πράγματα ξανά και ξανά.

Αλλαγές που συμβαίνουν βαθιά μέσα στον εγκέφαλό τους καταστρέφουν τη μνήμη, τη σκέψη και τα αισθήματά τους. Δεν καταλαβαίνουν πια τον κόσμο γύρω τους. Αυτό τους κάνει να νιώθουν μπερδεμένοι, φοβισμένοι, νευρικοί ή και θυμωμένοι μαζί σου χωρίς λόγο. Είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι δεν το θέλουν να σε στενοχωρούν. 

Οι επιστήμονες δεν ξέρουν γιατί οι άνθρωποι αρρωσταίνουν από Αλτσχάιμερ, αλλά αγωνίζονται σκληρά για να βρουν την αιτία ώστε να τη σταματήσουν. Η ασθένεια για την ώρα δεν έχει γιατρειά.

Θα ήθελες να βοηθήσεις;
Υπάρχουν πολλά που θα μπορούσες να κάνεις για να βοηθήσεις κάποιον με Αλτσχάιμερ στην οικογένειά σου: να πηγαίνεις βόλτα μαζί του να του διαβάζεις αγαπημένα του βιβλία ή την εφημερίδα να κοιτάτε μαζί παλιές φωτογραφίες να παρακολουθείτε μαζί τηλεόραση να τραγουδάτε μαζί. Θυμήσου πως, ακόμη και αν ξεχνάει, έχει την ικανότητα να νιώθει την αγάπη και τη στοργή σου.


Κατασκεύασε ένα «Κουτί Αναμνήσεων»
Σίγουρα θα έχεις περάσει πολύ σημαντικές στιγμές με το πρόσωπο που πάσχει από τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Γέμισε ένα κουτί με 5 ιδιαίτερα πράγματα που θα σε βοηθάνε να θυμάσαι πάντα αυτές τις στιγμές. 

Βλέποντας τον παππού ή τη γιαγιά με Αλτσχάιμερ, ίσως νιώθετε:
• Λύπη για την αλλαγή στην αγάπη τους για σένα. 
• Μπερδεμένοι με αυτή την αλλαγή.
• Ανήσυχοι μήπως η νόσος είναι μεταδοτική (δεν είναι).
• Θυμωμένοι που πρέπει να επαναλαμβάνετε πράγματα και απαντήσεις.
• Ενοχές που θυμώνετε μαζί τους.
• Άβολα όταν έχετε φίλους στο σπίτι.

ΜΗΝ ΑΝΗΣΥΧΕΙΤΕ! ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ 

Είναι σημαντικό να γνωρίζεις ότι, αν κάποιος στην οικογένειά σου έχει Αλτσχάιμερ, δε σημαίνει ότι θα την «κληρονομήσουν» και οι γονείς σου ή εσύ.

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο;
• Οι ασθενείς με Αλτσχάιμερ έχουν λιγότερα νευρικά κύτταρα από έναν υγιή εγκέφαλο.
• Μεταξύ των νευρικών κυττάρων σχηματίζονται «πλάκες», ανώμαλοι σωροί μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται βήτα-αμυλοειδές.
• Μέσα στα νευρικά κύτταρα υπάρχουν μπερδεμένες αλυσίδες μιας άλλης πρωτεΐνης (πρωτεΐνη-ταυ). 

Οι σωροί από τις πρωτεΐνες αυτές εμποδίζουν τα θρεπτικά συστατικά να περνούν στα εγκεφαλικά κύτταρα, με αποτέλεσμα να μην τρέφονται και να πεθαίνουν.

Χτυπάει Silver Alert; Άκουσέ το!
Έχεις δει στην τηλεόραση πόσο συχνά χτυπάει η σειρήνα του Silver Alert για ηλικιωμένα άτομα που χάνονται; Τα περισσότερα πάσχουν από τη νόσο του Αλτσχάιμερ και δε θυμούνται να γυρίσουν σπίτι τους! Στην Ελλάδα υποφέρουν πάνω από 150.000 άνθρωποι.

Ελένη Φατσέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου