Σάββατο 12 Ιουλίου 2014

ΟΟΣΑ: Ανεπαρκής η αντιμετώπιση στα ψυχιατρικά νοσήματα

Τα ψυχιατρικά νοσήματα αντιμετωπίζονται ανεπαρκώς στις 34 χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης καθώς το ένα τρίτο ή ακόμη και οι μισοί από τους ασθενείς δεν λαμβάνουν καμία θεραπεία και οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν διαθέτουν τους πόρους για να τους φροντίσουν, σύμφωνα με μια έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Ένας στους δύο ανθρώπους θα παρουσιάσει κάποια στιγμή της ζωής του κάποιο ψυχιατρικό πρόβλημα, εκτιμά ο ΟΟΣΑ. Τα ήπιας μορφής ψυχιατρικά νοσήματα, όπως η κατάθλιψη και οι αγχώδεις διαταραχές, είναι ιδιαίτερα συχνά καθώς αφορούν σχεδόν το 15% του ενεργού πληθυσμού. Συνήθως όμως, δεν αντιμετωπίζονται ικανοποιητικά ή και καθόλου: ο Οργανισμός υπολογίζει ότι το 33-50% των ασθενών δεν λαμβάνουν καμία θεραπεία. Συνολικά, το 56,3% όσων πάσχουν από κατάθλιψη δεν λαμβάνουν την κατάλληλη θεραπεία.

Τα ψυχιατρικά νοσήματα ωστόσο έχουν σοβαρές επιπτώσεις όχι μόνο στην καθημερινότητα των πασχόντων (αυξημένη θνησιμότητα, μείωση της παραγωγικότητας, απουσία από την εργασία λόγω ασθενείας ή και ανεργία) αλλά και στην οικονομία των χωρών.

"Το κοινωνικό και οικονομικό κόστος που σχετίζεται με την κακή ψυχική υγεία είναι σημαντικό και αυξάνεται" τονίζει ο ΟΟΣΑ. Το άμεσο και έμμεσο κόστος της κακής ψυχικής υγείας ξεπερνά το 4% του ΑΕΠ σε ορισμένες χώρες του Οργανισμού (4,4% στον Καναδά, 4,1% στη Βρετανία). Το 2010 το συνολικό κόστος υπολογίζεται ότι ανήλθε στα 2,493 δισ. δολάρια.

"Οι κυβερνήσεις πρέπει να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για να βελτιώσουν τη μέριμνα " απέναντι στους ασθενείς αυτούς καθώς σε πάρα πολλές χώρες "δεν δίνεται προτεραιότητα" στη φροντίδα αυτών των ανθρώπων.

"Στις περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ οι γενικοί γιατροί είναι αυτοί που κάνουν τη διάγνωση και χορηγούν τη θεραπεία όμως σε πάρα πολλές περιπτώσεις δεν διαθέτουν ούτε τους πόρους, ούτε τον χρόνο ούτε την ικανότητα για να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά" τις ψυχικές ασθένειες, σημειώνεται στην έκθεση. Για τον λόγο αυτό θα έπρεπε να στηρίζονται οι γενικοί γιατροί και οι νοσοκόμες με συνεχή εκπαίδευση όσον αφορά τα θέματα ψυχικής υγείας ενώ επιπροσθέτως θα έπρεπε να ενισχυθούν και οι ψυχοθεραπείες καθώς αποτελούν "μια ενδιαφέρουσα επιλογή σε σύγκριση με το κόστος τους", καταλήγει η έκθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου