Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

Οικογενειακά βίντεο και διάγνωση του αυτισμού.

Ερευνητές αναφέρουν ότι έχουν ανακαλύψει μια νέα προσέγγιση για τον εντοπισμό του αυτισμού που θα μπορούσε να επιταχύνει την επίσημη διάγνωση. Η χρήση βίντεο από το YouTube, δηλαδή σύντομων οικογενειακών ταινιών, μπορεί να είναι επαρκής για τον ακριβή εντοπισμό παιδιών που έχουν κάποια αναπτυξιακή διαταραχή, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από την Ιατρική Σχολή του Harvard και του Stanford που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS ONE. 

Για τη μελέτη, οι ερευνητές βρήκαν 100 βίντεο στο YouTube, κάθε ένα από τα οποία διαρκούσε 10 λεπτά ή λιγότερο και έδειχναν παιδιά ηλικίας 1-15 ετών να παίζουν. Από αυτά τα βίντεο, τα 45 είχαν χαρακτηριστεί από τους δημιουργούς τους σαν βίντεο που περιγράφουν παιδιά με αυτισμό, ενώ τα υπόλοιπα παρουσίαζαν τυπικώς αναπτυσσόμενα παιδιά. 

Μια ομάδα φοιτητών εκπαιδεύτηκαν να αξιολογούν τη συμπεριφορά των παιδιών που παρουσιάζονται στα βίνετο χρησιμοποιώντας μια κλίμακα αξιολόγησης που βασίζεται στην κλίμακα Autism Diagnostic Observation Schedule, που χρησιμοποιείται συχνά στη διάγνωση του αυτισμού. Παρά την περιορισμένη εκπαίδευσή τους, οι φοιτητές κατάφεραν και εντόπισαν σωστά στο 97 % των περιπτώσεων τα παιδιά με αυτισμό. 

“Η μελέτη αποδεικνύει την αρχική μας υπόθεση ότι μπορούμε να εντοπίσουμε/ να ανιχνεύσουμε τον αυτισμό γρήγορα και με μεγάλη ακρίβεια χρησιμοποιώντας σύντομα οικογενειακά βίντεο” λέει ο Dennis Wall, ένας αναπληρωτής καθηγητής παιδιατρικής στο Stanford και κύριος συγγραφέας του άρθρου. Ο Wall διευκρινίζει ότι είναι αδύνατο να αντικαταστήσει η μελέτη των βίντεο πλήρως την παραδοσιακή προσέγγιση της κλινικής αξιολόγησης για την διάγνωση του αυτισμού, ωστόσο η τεχνική αυτή μπορεί να προσφέρει έναν γρήγορο τρόπο να αναγνωριστούν παιδιά που πιθανώς ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού προκειμένου να αρχίσουν κάποιο πρόγραμμα παρέμβασης μέχρι να γίνει η επίσημη διάγνωση. 

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι ο εντοπισμός του αυτισμού όσο πιο νωρίς γίνεται είναι το κλειδί, καθώς η παρέμβαση- θεραπεία είναι πιο αποτελεσματική όταν αρχίζει νωρίς. Ωστόσο, μέχρι σήμερα, τα περισσότερα παιδιά δεν διαγνώσκονται πριν τα 4 τους χρόνια, αν και οι διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές μπορούν να εντοπιστούν από τα 2 έτη, σύμφωνα με το Αμερικάνικο Κέντρο για τον έλεγχο και την πρόληψη των ασθανειών (US Centers for Disease Control and Prevention). 


Δείτε ενδεικτικά κάποια βιντεάκια που ανέβασαν στο YouTube μητέρες παιδιών με αυτισμό. Τα βιντεάκια δείχνουν κάποιες συμπεριφορές που αρχικά πέρασαν απαρατήρητες από τις οικογένειες και θεωρήθηκαν χαριτωμένες, αλλά στο πέρασμα των χρόνων και μετά από την επίσημη διάγνωση, διαπιστώθηκε ότι ήταν σημάδια της αυτιστικής διαταραχής. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στα παιδιά και στους γονείς που τολμούν να εκτεθούν προκειμένου να βοηθήσουν στην κατανόηση και στον πρώιμο εντοπισμό των διάχυτων αναπτυξιακών διαταραχών

Απόδοση στα ελληνικά του άρθρου Home Videos May Allow For Quicker Autism Diagnosis

Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου