Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

Κάλεσμα για σχολεία «Υπερασπιστές των Παιδιών» από τη UNICEF

Ένα ανοιχτό κάλεσμα προς όλα τα σχολεία της χώρας, ανεξαρτήτως βαθμίδας, απευθύνει η UNICEF Ελλάδος, προκειμένου να γίνει κάθε σχολείο «Υπερασπιστής των Παιδιών». Πρόκειται για το συμμετοχικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Οργάνωσης, που έχει κερδίσει ήδη την αγάπη εκπαιδευτικών, μαθητών και γονιών, με σκοπό την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των παιδιών για την κατάσταση των συνομηλίκων τους σε όλο τον κόσμο, καθώς και την εξοικείωση με τα δικαιώματά τους, ώστε να μάθουν να τα σέβονται και να συμβάλλουν και τα ίδια ως ενεργοί πολίτες στην προώθησή τους. Εφετινό μήνυμα του πανελλήνιου προγράμματος είναι: «Όχι στη βία και την εκμετάλλευση - Ναι στην αλληλεγγύη και την ανθρωπιά με εμβόλια, φαγητό και σχολείο για τα φτωχά παιδιά του κόσμου».

Το θέμα του προγράμματος γίνεται αφορμή για συζήτηση, προβληματισμό και δημιουργικές δραστηριότητες μέσα στην τάξη και με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών. Η UNICEF Ελλάδος διαθέτοντας το κατάλληλο εκπαιδευτικό υλικό για όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες παροτρύνει τα σχολεία να επιστρατεύσουν τη φαντασία, τις γνώσεις, τη δημιουργικότητα, την πρωτοβουλία, την εμπειρία τους και τη συστηματική εργασία για να αναδείξουν τη δυναμική που έχει η αλληλεγγύη και ο αλτρουϊσμός.

Οι μαθητές μέσα από ευχάριστες δραστηριότητες θα διασκεδάσουν θα παίξουν, θα έχουν την ευκαιρία όχι μόνο να ασκηθούν στις αξίες της κοινωνικής δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης, της ειρήνης, αλλά ταυτόχρονα να μάθουν να εξερευνούν, να συνδιαλέγονται, να επιχειρηματολογούν, να συμβιώνουν ειρηνικά.

Τα παιδιά δημιούργησαν για τη UNICEF

Τον κόσμο που επιθυμούν και ονειρεύονται για όλα τα παιδιά ζωγράφισαν με ζωηρά χρώματα επάνω στο χαρτί οι μαθητές της Δ΄ τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου της Ορεστιάδας συμμετέχοντας πέρυσι στο πρόγραμμα «Σχολεία Υπερασπιστές των Παιδιών» της UNICEF. Οι μαθητές αφού ενημερώθηκαν από τη δασκάλα τους για το έργο της Οργάνωσης, τις δράσεις και τις προσπάθειές της να προσφέρει ζωή εκεί που οι ελπίδες για ζωή μειώνονται, αποφάσισαν να μη μείνουν αμέτοχοι, αλλά θέλησαν να δείξουν και έμπρακτα την αγάπη τους ενισχύοντας το έργο της.

Τον τίτλο «UNICEF - χαρά των παιδιών όλου κόσμου» έδωσαν στις δημιουργίες τους οι μικροί μαθητές του Αρσακείου Νηπιαγωγείου Ιωαννίνων, ζωγραφίζοντας χαρούμενες εικόνες αφιερωμένες στα παιδιά όλου του πλανήτη που έχουν ανάγκη βοήθειας. Ολοκληρώνοντας το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, κατασκεύασαν ένα τρισδιάστατο δέντρο στο επάνω μέρος του οποίου απεικονίζεται η Γη.

Έπειτα, τα παιδιά πιάστηκαν χέρι-χέρι γύρω από την κατασκευή και έδωσαν τις ευχές τους αγκαλιασμένα και αγαπημένα, στέλνοντας το δικό τους ξεχωριστό μήνυμα «Αγκαλιάζουμε τη Γη και βοηθάμε τη UNICEF να δίνει ζωή». Στη συνέχεια, διοργάνωσαν με τη βοήθεια των νηπιαγωγών τους μια εορταγορά, όπου διέθεσαν χειροποίητες κατασκευές τους, προκειμένου να συγκεντρώσουν χρήματα για τη UNICEF με την ευχή να συνεχίσει το έργο της.

Η Σερίνα από την Αφρική, ο Τανοσί από την Κίνα...

Στο απομακρυσμένο χωριό Ασκύφου της Χώρας Σφακίων στα Χανιά, οι νηπιαγωγοί εισήγαγαν στο πρόγραμμα το θέμα της πολυπολιτισμικότητας με την οποία οι μικροί μαθητές δεν ήταν εξοικειωμένοι. Επέλεξαν λοιπόν να παρουσιάσουν τα δικαιώματα των παιδιών μέσα από κούκλες προερχόμενες από διάφορα μέρη του κόσμου.

Έτσι, έκανε την εμφάνισή της η Σερίνα, μια κούκλα από την Αφρική, η οποία παρουσιάστηκε πολύ λυπημένη διότι στη χώρα της τα περισσότερα παιδιά δεν έχουν φαγητό, ούτε σπίτι ούτε φάρμακα και η ίδια δεν ήξερε πώς να τα βοηθήσει. Παράλληλα, τα παιδιά παρακολούθησαν το βίντεο που περιείχε ο φάκελος του προγράμματος, ώστε να δουν εικόνες των ανθρώπων που ζουν στην εξαθλίωση. Τα παιδιά λοιπόν ενθουσιασμένα με τη Σερίνα και απογοητευμένα με την κατάσταση των συνομηλίκων τους στην Αφρική, πρότειναν να φτιάξουν αφίσες για να ζητήσουν όσα λείπουν από εκείνα τα παιδιά. 

Ακολούθησε ο Τανοσί από την Κίνα, που έγινε εκπαιδευτικό εργαλείο, καθώς τα παιδιά έπαιξαν «μαθαίνοντάς» του αστείους γλωσσοδέτες. Στο τέλος της επίσκεψής του έφτιαξαν μια χειροποίητη κούκλα Κινεζούλα ώστε ο φίλος τους να έχει παρέα. Μετά ήρθε η σειρά του Πίτσου-Πίτσου από το Περού, στον οποίον έδειξαν πώς να ζωγραφίζει με διάφορα υλικά: μαρκαδόρους, ξυλομπογιές, τέμπερες και πινέλα.

Η τελευταία κούκλα που επισκέφθηκε τους μαθητές του νηπιαγωγείου ήταν ή Ζαχρά, ένα καταπιεσμένο κορίτσι από την Ινδία, θύμα ενδοοικογενειακής βίας. Με τη Ζαχρά οι μιρκοί καλλιτέχνες ζωγράφισαν τα όνειρά τους επάνω σε φύλλα που μάζεψαν από την αυλή του σχολείου. Στο τέλος του προγράμματος διοργάνωσαν μια γιορτή όπου όλα τα παιδιά ντύθηκαν Αφρικανάκια, Κινεζάκια, Ινδές και Περουβιανοί.

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος η UNICEF Ελλάδος θα ανακηρύξει και θα βραβεύσει τα «Σχολεία Υπερασπιστές των Παιδιών» που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα και που με τη δράση τους θα υποστηρίξουν ενεργά το έργο της για ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά όλου του κόσμου. Όσα σχολεία επιθυμούν να δηλώσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα μπορούν να συμπληρώσουν την αίτηση συμμετοχής στην ιστοσελίδα της UNICEF.

Πηγή: Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου