Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

Γιατί το "Ψάχνοντας το Νέμο" είναι πιο τραυματικό από το "Pulp Fiction"

Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι παιδικές ταινίες κινούμενων σχεδίων περιλαμβάνουν περισσότερες βίαιες σκηνές και βασανισμούς ακόμη και από τις πιο βίαιες ταινίες δράσεις, όπως είναι το "Pulp Fiction".

Παρόλο που ταινίες κινούμενων σχεδίων, όπως η ταινία "Ψάχνοντας το Νέμο" ή "Bambi", μοιάζουν να είναι αθώα παραμύθια, όπου το καλό στο τέλος θριαμβεύει αντί του κακού, περιλαμβάνουν τραυματικές σκηνές θανάτων που περνούν βίαια μηνύματα στο υποσυνείδητο των παιδιών.

Ακαδημαϊκοί του κολεγίου του Λονδίνου συνέκριναν 45 παιδικές ταινίες με 90 ενήλικες δραματικές και ταινίες δράσεις και εντόπισαν, ότι ο πρωταγωνιστής στις παιδικές ταινίες αντιμετώπιζε πιθανότητες να πεθάνει 2.5 φορές περισσότερες από ότι στις ταινίες που απευθύνονται στο ενήλικο κοινό.

Ακόμη, τα ευρήματα έδειξαν ότι οι γονείς των κεντρικών χαρακτήρων των κινουμένων σχεδίων είχαν 5 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν, γεγονός που προκαλεί αρνητικά συναισθήματα στους μικρούς θεατές.

"Οι περισσότερες δραματικές ταινίες ή ταινίες δράσεις είναι λιγότερο επιβλαβείς για την ψυχολογία των παιδιών, αφού υπάρχει πιθανότητα να συναντήσουν λιγότερες σκηνές βίας από ότι στις ταινίες κινούμενων σχεδίων", τόνισε ο Dr James Kirkibride, ο ένας εκ των επικεφαλής της έρευνας.

Την ίδια στιγμή ο ίδιος αναφέρει, " Ξεκινήσαμε τη μελέτη όταν ένας από τους συνεργάτες μας, αφού παρακολούθησε την ταινία Ψάχνοντας το Νέμο, εντόπισε ότι ο αριθμός των θανάτων που καταγράφονται κατά τη διάρκεια της ταινίας είναι μεγαλύτερος από αυτόν που καταγράφεται σε δραματικές ταινίες". Με το ίδιο να συμπληρώνει ότι, "Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι εκπληκτικά, γιατί υπολογίζαμε ότι οι θάνατοι μπορεί να ήταν ίσοι και για τις δύο περιπτώσεις, ωστόσο δεν αργήσαμε να καταλάβουμε ότι ο αριθμός αυτών που συναντώνται στις παιδικές ταινίες ήταν πολύ υψηλότερος".

Οι μελετητές εντόπισαν πυροβολισμούς σε πολλές παιδικές ταινίες όπως το Bambi, τον Πίτερ Παν, και τηΠοκαχόντας, ενώ εντόπισαν μαχαιρώματα στην Ωραία Κοιμωμένη και τη Μικρή Γοργόνα. Ακόμη, εντοπίστηκαν επιθέσεις από ζώα σε ταινίες όπως το Πως να εκπαιδεύσετε τον δράκο σας, Ψάχνοντας το Νέμο και το Ταρζάν, όπου η μητέρα του μικρού ελαφιού και οι γονείς του Ταρζάν σκοτώνονται στα πρώτα λεπτά των ταινιών.

"Δεν υπάρχει τίποτα πιο τραυματικό για ένα παιδί από το να παρακολουθεί έναν γονέα να τρώγεται από άγρια ζώα ή να σκοτώνεται στα πρώτα λεπτά μιας ταινίας", αναφέρει ένας εκ των μελετητών.

Εκτιμάται πως η εξέλιξη αυτή δεν είναι τυχαία, αφού για να επέλθει η κάθαρση στα παιδικά παραμύθια πρέπει πρώτα ο πρωταγωνιστής να περάσει από πολλές δοκιμασίες και δυσκολίες. "Οι γονείς πρέπει να ελέγχουν τι παρακολουθούν τα παιδιά τους και να τους εξηγούν τι ακριβώς συμβαίνει στις ταινίες, για να αποφευχθούν οι συγχύσεις και τα αρνητικά συναισθήματα που προκαλούνται", τονίζουν οι ειδικοί.

Πάντως το συγκεκριμένο μοτίβο δεν αποτελεί φαινόμενο των σύγχρονων ταινιών, αφού αντίστοιχες βίαιες σκηνές καταγράφονται και σε παλαιότερες εκδοχές τους, όπως για παράδειγμα στη Χιονάτη του 1937, όπου βλέπουμε τη κακιά μάγισσα να πέφτει από τα βράχια και να βρίσκει φρικτό θάνατο.

Πηγή: Telegraph via news247

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου