Θέλετε να βοηθήσετε. Οι φίλοι σας έχουν το παιδί τους στο νοσοκομείο και η κατάσταση είναι σοβαρή. Δεν ξέρετε τι να κάνετε, αλλά θέλετε πραγματικά να βοηθήσετε και να κάνετε κάτι για αυτούς.
Σαν μητέρα ενός παιδιού με σοβαρό πρόβλημα υγείας, θα ήθελα να σας γράψω μερικά πράγματα από την εμπειρία μου – αυτά τα πράγματα που μας βοήθησαν να επιβιώσουμε τις πιο τρομακτικές μέρες.
Ελπίζω με αυτό τον τρόπο να βοηθήσω και άλλους γονείς.
- Μην σταματήσετε να παίρνετε τηλέφωνο επειδή νομίζετε ότι θα ενοχλήσετε. Δείξτε ενδιαφέρον και δώστε τους να καταλάβουν ότι είστε εκεί για ό,τι χρειαστούν. Απομακρυνόμαστε γιατί «δεν θέλουμε να ενοχλούμε» κάποιον που έχει μεγάλα προβλήματα. Επιτρέψτε μου να απομυθοποιήσω αυτή την άποψη: αν σταματήσετε να επικοινωνείτε μαζί τους, είναι σαν να τους λέτε ότι αυτό που περνάει δεν είναι σημαντικό. Θα το θυμούνται.
- Μην ξεχνάτε τη διάγνωση. Κάντε ερωτήσεις, αλλά θα πρέπει να θυμάστε τα βασικά σημεία και αν χρειάζεται να ψάχνετε όσα δεν καταλαβαίνετε στο διαδίκτυο ή σε άλλες πηγές. Ζητήστε να μάθετε πώς γράφεται η ασθένεια και φροντίστε να ενημερωθείτε για αυτήν. Δεν χρειάζεται να μιλάτε με ιατρικούς όρους, αλλά να καταλαβαίνετε τα ζητήματα που αντιμετωπίζει το παιδί. Αυτό θα είναι ένα πολύ σημαντικό δώρο για τους γονείς. Ρωτήστε αν έχετε κάποια ερώτηση. Αυτό δείχνει ότι ενδιαφέρεστε.
- Μην ξεχνάτε μια σημαντική εγχείριση ή εξέταση. Σημειώστε το στο ημερολόγιό σας και στείλτε μήνυμα συμπαράστασης. Το να το θυμάται κάποιος σημαίνει τα πάντα για αυτούς τους ανθρώπους. Θα ευχαριστηθούν πολύ με το μήνυμά σας, ακόμα και αν δεν έχουν χρόνο να σας απαντήσουν. Θα είναι μεγάλη βοήθεια όταν κάθονται στην εντατική και περιμένουν ώρες ατελείωτες.
- Μην τους αγνοείτε επειδή φοβάστε ότι θα αρχίσουν να κλαίνε. Να έχετε το κουράγιο να επικοινωνείτε μαζί τους, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ακούσετε τα συναισθήματά τους. Η κουλτούρα μας φοβάται τα κλάματα. Δεν χρειάζεται. Απλά πείτε : «Λυπάμαι που σου συμβαίνει αυτό. Ενδιαφέρομαι για σένα και το μικράκι σου πολύ. Είμαι εδώ». Και μετά, να είστε όντως εκεί.
- Μην ξεχνάτε ότι είναι στο νοσοκομείο όταν εσείς γιορτάζετε στις διακοπές. Θυμηθείτε ότι χρειάζονται αγάπη αυτές τις ιδιαίτερες μέρες. Μολονότι δεν θέλουν να χάσετε από τον χρόνο που περνάτε με την οικογένειά σας, θα είναι πραγματικό δώρο για αυτούς αν θυμηθείτε να τους πάρετε τηλέφωνο, αν τους στείλετε μια ευχητήρια κάρτα ή αν κάνετε video chat με όλους τους φίλους να κάθονται μαζί και να φωνάζουν «σας αγαπάμε».
- Μην τους πιστεύετε όταν σας λένε ότι «πραγματικά δεν χρειάζονται τίποτα». Πηγαίνετέ τους φαγητό, καθαρίστε το σπίτι, προθυμοποιηθείτε να προσέξετε τα παιδιά. Και πάντα μπορείτε να τους κάνετε ένα δωράκι ή να προσευχηθείτε για αυτούς. Οι περισσότεροι άνθρωποι δυσκολεύονται πραγματικά να ζητήσουν αυτό που χρειάζονται και όταν ξέρουν ότι έχουν έτοιμο φαγητό, ένα καθαρό σπίτι και κάποιον να προσεύχεται για αυτούς, παίρνουν κουράγιο και μπορούν να βγάλουν την ημέρα.
- Μην το παρακάνετε στις επισκέψεις μένοντας πολλή ώρα. Φέρτε μαζί σας φαγητό ή προμήθειες. Κατανοήστε ότι μπορεί να μην έχουν την ενέργεια να συναναστραφούν μαζί σας ή να είναι καλοί οικοδεσπότες, εκτός και αν θέλουν να σας μιλήσουν. Σε αυτή την περίπτωση καθίστε, βοηθήστε τους, ακούστε τους. Το πρόγραμμά τους περιλαμβάνει παραμονή στο νοσοκομείο, φροντίδα της οικογένειας, ύπνο και φαγητό. Επομένως, θα πρέπει να καταλάβετε ότι έχουν πολλά να κάνουν όσο είναι σπίτι. Αν όμως η φίλη σας επιμένει ότι το να σας έχει εκεί είναι μεγάλη παρηγοριά, μείνετε και βοηθήστε.
- Μην πληγωθείτε αν δεν μπορούν να σηκώσουν το τηλέφωνο. Να ξέρετε ότι πρέπει να φυλάνε την ενέργειά τους. Καταλάβετε ότι αυτό δεν αντανακλά το αν και πόσο σας αγαπάνε. Απλά προσπαθούν να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν με ελάχιστο ύπνο και καθόλου ελεύθερο χρόνο.
- Μην ξεχνάτε να απαντάτε στα μηνύματα ή στα emails που σας στέλνουν. Στείλτε αμέσως μια απάντηση με κάτι ενθαρρυντικό. Σας στέλνουν μήνυμα, γιατί σας χρειάζονται. Μολονότι μπορεί να μην έχουν χρόνο για πρόσωπο με πρόσωπο συνομιλία, θα παρηγορηθούν όταν στη μέση της νύχτας καθώς είναι ξύπνιοι στο νοσοκομείο, διαβάσουν το μήνυμά σας που θα τους υπενθυμμίζει ότι δεν είναι μόνοι(γιατί έτσι αισθάνονται).
- Μην απλοποιείτε ή απορρίπτετε την ιατρική κατάσταση του παιδιού λέγοντας ότι «όλα συμβαίνουν για κάποιο λόγο». Δείξτε ότι κατανοείτε τη σοβαρότητα της κατάστασης του παιδιού και επιβεβαιώστε ότι αυτό που αντιμετωπίζουν είναι πραγματικά πολύ δύσκολο. Πείτε λέξεις αγάπης και ελπίδας. Μιλήστε για την αξία του παιδιού και την αγάπη σας για αυτούς. Μην υποβιβάζετε το μέγεθος της κρίσης. Πείτε «πραγματικά είμαι πολύ στεναχωρημένη που εσείς και το παιδί σας περνάτε αυτή τη δυσκολία. Κάντε κουράγιο, κρατηθείτε. Πολλοί άνθρωποι ενδιαφέορνται για εσάς».
- Μην συμπεριφέρεστε σαν να μπορείτε να κατανοήσετε 100% τι περνάνε οι γονείς, εκτός και αν πραγματικά έχετε αντιμετωπίσει το ίδιο πράγμα. Δείξτε ότι προσπαθείτε να καταλάβετε. Μην προσπαθείτε να ταυτίσετε αυτό που περνάνε με κάποια δική σας ιστορία. Αν μπορείτε να ταυτιστείτε μαζί τους, προσφερθείτε να «περπατήσετε» δίπλα τους στο δύσκολο αυτό δρόμο.
- Μην τους λέτε όλες τις λεπτομέρειες για την εβδομάδα σας στην παραλία ενώ αυτοί ήταν στο νοσοκομείο. Ενθαρρύνετέ τους να κάνουν κάτι «φυσιολογικό» αν το παιδί τους σταθεροποιηθεί. Προσφερθείτε να μείνετε εσείς με το παιδί ή οργανώστε μια συνάντηση με την παρέα όταν το χρειάζονται. Θυμηθείτε ότι δεν έχουν νιώσει «φυσιολογικά» το τελευταίο χρονικό διάστημα- και τους λείπει αυτό.
- Μην εμφανιστείτε με φαγητό από φαστ φουντ. Ενδιαφερθείτε πραγματικά και φτιάξτε τους πραγματικό, υγιεινό φαγητό. Κάντε μια βόλτα μαζί τους στους διαδρόμους του νοσοκομείου. Αφού δεν προσέχουν (λόγω των συνθηκών) τον εαυτό τους, το υγιεινό φαγητό και η κίνηση θα τους βοηθήσουν. Φέρτε τους σπιτικό φαγητό, υγιεινά σαντουιτσάκια από τα χεράκια σας, φρουτοσαλάτες. Βοηθήστε τους να χαλαρώσουν με μια βόλτα στον εξωτερικό χώρο του νοσοκομείου.
- Μην ξεχνάτε να πλένετε τα χέρια σας. Μην τους επισκέπτεστε αν δεν είστε υγιής. Να πηγαίνετε στο δωμάτιο του παιδιού μόνο αν είστε απολύτως καλά και να τηρείτε πάντα τους κανόνες υγιεινής. Ένας απλός ιός για εσάς μπορεί να σημαίνει μια καταστροφική μόλυνση για το παιδί.
- Μην ξεχνάτε να ρωτάτε τους γονείς του παιδιού πώς είναι. Ρωτήστε «πώς είσαι» και περιμένετε να σας μιλήσει για το πώς είναι πραγματικά μετά την τυπική απάντηση «μια χαρά». Πολλές φορές ξεχνάμε τους γονείς που παλεύουν με την εξάντληση, το φόβο και τη σύγχυση. Να είστε εκεί για αυτούς, παρόντες στη μάχη τους. Ακούστε τους – ξέρουν ότι δεν μπορείτε να φτιάξετε τα πράγματα. Απλώς χρειάζονται την αγάπη σας.
Απόδοση του άρθρου 15 Dos and Don'ts for Helping a Friend With a Sick Child in the Hospital της Dr. Karin L. Smithson
Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου