Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

Project που μπορείτε να δώσετε στους μαθητές για τα Χριστούγεννα

Από τις αρχές του Δεκέμβρη πολλοί εκπαιδευτικοί έρχονται αντιμέτωποι με το πνεύμα των Χριστουγέννων που καταλαμβάνει μικρούς και μεγάλους μαθητές (και όχι μόνο). Ωστόσο, μέχρι να κλείσουν τα σχολεία για τις διακοπές, ο χρόνος είναι αρκετός και μαθησιακά πολύτιμος. Τι μπορείτε να κάνετε, για να εκμεταλλευτείτε παραγωγικά τη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα;

Μια πολύ καλή λύση είναι μια ομαδική ή ατομική δραστηριότητα σχετικά με το πώς γιορτάζονται τα Χριστούγεννα στις διάφορες περιοχές της Ελλάδας, αλλά και σε όλο τον κόσμο (σε διαφορετικούς πολιτισμούς). Στα μεγαλύτερα παιδιά μπορούμε να ζητήσουμε να εντοπίσουν την αντίστοιχη γιορτή σε άλλες θρησκείες, να περιγράψουν τι σημαίνει, πώς γιορτάζεται και να εντοπίσουν ομοιότητες και διαφορές με τη γιορτή των Χριστουγέννων των Ορθόδοξων Χριστιανών στην Ελλάδα. 

Ζητήστε από τα παιδιά να βρουν πληροφορίες και να γράψουν σύντομα κείμενα για τα έθιμα και τις παραδόσεις, εικόνες και φωτογραφίες, λογοτεχνικά βιβλία, ταινίες, ντοκιμαντέρ, συνταγές από γλυκά και φαγητά, τραγούδια, συνεντεύξεις από άλλα άτομα και να τα παρουσιάσουν στους συμμαθητές τους με κείμενα, ζωγραφιές, τραγούδια, χειροτεχνίες, εικόνες όταν επιστρέψουν από τις διακοπές. Αν στην αίθουσα υπάρχει υπολογιστής, μπορεί να γίνουν όλα σαν παρουσιάσεις στο power point. Ζητήστε από τους μαθητές να παρουσιάσουν πράγματα που τους έκαναν εντύπωση με όποιν τρόπο θεωρούν καταλληλότερο. 

Με αυτό τον τρόπο τα παιδιά θα ασχοληθούν με κάτι ενδιαφέρον, δημιουργικό, πρωτότυπο που δεν τους θυμίζει μαθήματα και υποχρεώσεις, αλλά αποτελεί πολύ καλό τρόπο εξάσκησης στην ανάγνωση, τη γραφή, τη γεωγραφία, την ιστορία, καθώς και την αναζήτηση, την επεξεργασία και την παρουσίαση πληροφοριών. 

Αν στην τάξη σας υπάρχουν αλλοδαποί μαθητές ή μαθητές από άλλες περιοχές της Ελλάδας, ζητήστε τους να παρουσιάσουν πώς γιορτάζονται τα Χριστούγεννα στην πατρίδα τους (ή η αντίστοιχη γιορτή της θρησκείας τους). Οι μαθητές που δεν έχουν πρόσβαση σε βιβλία ή στο διαδίκτυο μπορούν να αναλάβουν να παρουσιάσουν τα Χριστούγεννα του τόπου τους, στηριζόμενοι στα βιώματά τους και στις διηγήσεις των δικών τους. 

Μην ξεχνάτε σε τέτοιου είδους εργασίες να καθοδηγείτε τους μαθητές, εξηγώντας τους τι ακριβώς ζητάτε και πώς μπορούν τα παιδιά να βρουν αυτές τις πληροφορίες. Ζητήστε από τα παιδιά να σκεφτούν πώς ακριβώς θα μπορούσε να γίνει αυτή η εργασία (πηγές, περιεχόμενο, τρόπος παρουσίασης) και αποφασίστε από κοινού τη μορφή αυτής της δραστηριότητας (θα μπορούσε να αποτελέσει και τη χριστουγεννιάτικη γιορτή του σχολείου). 

Ενδεικτικά, σας δίνουμε μερικές διευθύνσεις προκειμένου να πάρετε μερικές ιδέες για να τις προτείνετε στα παιδιά. 

Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου