Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

Το Χαμόγελο του Παδιού είναι οικογένεια για 755 παιδιά

«Μου πρόσφερε αγάπη από τότε που πήγα μέχρι και τώρα, που είμαι φοιτητής στο δεύτερο έτος στην Πάτρα. Με πήρε στην αγκαλιά του και σήμερα είμαι υπερήφανος που ανήκω στην οικογένεια του Χαμόγελου του Παιδιού»: Με αυτά τα λόγια ευχαρίστησε ο Νόα, ένα από τα παιδιά του Οργανισμού, τους ανθρώπους που άνοιξαν την αγκαλιά τους στον ίδιο και στα υπόλοιπα 755 παιδιά που από το 1997 μέχρι σήμερα έχουν μεγαλώσει κοντά στο «Χαμόγελο του Παιδιού».

Σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη συναισθηματικά εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, νέοι μίλησαν για την οικογένεια που βρήκαν όταν ως ανήλικοι έφτασαν στα 11 - πλέον - σπίτια για τη διαμονή και φροντίδα παιδιών του Οργανισμού. 

Η σημερινή εκδήλωση για την παρουσίαση των σπιτιών και της λειτουργίας τους ήταν ουσιαστικά μια απάντηση στην υπουργική απόφαση που υπέγραψε τον περασμένο Οκτώβριο ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Βασίλης Κεγκέρογλου, βάσει της οποίας αναθεωρείται ο τρόπος ίδρυσης και οργάνωσης Μονάδων Προστασίας παιδιών. 

Ωστόσο, με την απόφαση αυτή, αποκλείονται δομές, οι οποίες λειτουργούν με το μοντέλο οικογενειακού τύπου φροντίδας - παιδιά, δηλαδή, που ζουν σε σπίτια ως οικογένειες, καθώς η υπουργική απόφαση προωθεί το διαχωρισμό ανά ηλικίες των παιδιών σε διαφορετικά κτίρια και αφαιρείται η δυνατότητα στα φυσικά αδέλφια να μεγαλώνουν στον ίδιο χώρο. «Πριν από οχτώ χρόνια που ήρθα στο Χαμόγελο του Παιδιού ένιωσα σαν να μπήκα στην οικογένειά μου, απέκτησα αδέρφια», τόνισε η Άννα, η οποία φέτος έδωσε πανελλαδικές εξετάσεις. «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να χαθεί το Χαμόγελο. 

Σε μια εποχή που όλα διαλύονται, υπάρχει κάτι που πάει σωστά, που είναι αληθινό και ίσως είναι αυτό που τους τρομάζει», συμπλήρωσε ο Αλέξανδρος, ο οποίος πριν εννέα χρόνια πήγε στον Οργανισμό και σήμερα είναι φοιτητής στο τμήμα Διοίκηση Επιχειρήσεων στην Πάτρα. «Εάν ισχύσει αυτή η υπουργική απόφαση σημαίνει πως 35 παιδιά από τα 11 σπίτια μας πρέπει να αποχωρήσουν, να τα ξεχωρίσουμε. Ποιος θα πάρει αυτή την απόφαση;», υποστήριξε σε έντονο ύφος ο πρόεδρος του Οργανισμού, Κώστας Γιαννόπουλος, επιρρίπτοντας ευθύνες γι' αυτή την απόφαση που οδηγεί τους ιδιωτικούς φορείς φροντίδας παιδιών σε λουκέτο την Γενική Γραμματέα Πρόνοιας του Υπουργείου Εργασίας, Έφη Μπέκου. 

Λίγη ώρα πριν την έναρξη της εκδήλωσης, πάντως, οι υπεύθυνοι του «Χαμόγελου του Παιδιού» ενημερώθηκαν πώς τα 87.643,93 ευρώ που ήταν ένα κομμάτι συνεισφοράς του κράτους προς τον Οργανισμό και αναμενόταν από το πρώτο εξάμηνο του 2013, παρακρατήθηκαν υπέρ του ΕΝΦΙΑ, τη στιγμή που το «Χαμόγελο του Παιδιού» είναι σε διαδικασίες απαλλαγής.

Πηγή: Νεα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου