Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

Παιδί και αλλαγή σχολείου λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων!

Πολλοί γονείς λόγω εργασίας οι περισσότεροι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την Πόλη που μένουν για να πάνε σε μία άλλη. Τι γίνεται όμως με τα παιδιά που μετά τις διακοπές επιστρέφουν σε διαφορετικό σχολείο; Πόσο εύκολο είναι να προσαρμοστούν ξανά; Μόλις που «βολεύτηκαν» και πρέπει να αλλάξουν περιβάλλον, φίλους και σχολείο; Πάντα μια προσαρμογή θα είναι δύσκολη σε όποια ηλικία και αν βρίσκεται το παιδί ακόμη και αν είναι κοινωνικό. Εάν χάσει την «ρουτίνα» του βγαίνει έξω από τα νερά του.

Να θυμάστε πως τα παιδιά του δημοτικού είναι πιο ευάλωτα στις απρόσμενες αλλαγές. Η αλλαγή σχολείου συχνά βιώνεται από το παιδί σαν ένας σημαντικός αποχωρισμός. Αρχικά μπορεί να εκδηλώσει φόβο και ανασφάλεια. Τις πρώτες μέρες τις σχολικής χρονιάς μπορεί και να αρνηθεί να πάει στο νέο του σχολείο. Σε αυτή τη φάση θα πρέπει εσείς να κρατήσετε μια απόλυτα φυσιολογική στάση και να το διαβεβαιώσετε πως τίποτε δεν θα αλλάξει και πως αμέσως θα κάνει καινούριους φίλους.

Σαν γονείς τι πρέπει να κάνετε:
- Να το προετοιμάσετε για τις νέες συνθήκες που πρόκειται να αντιμετωπίσει
- Να ανακοινώσετε στο παιδί για την αλλαγή σχολείου πολύ νωρίς και όχι την τελευταία στιγμή.
- Οργανώστε ένα αποχαιρετιστήριο πάρτι ώστε όλοι του οι φίλοι να έχουν την δυνατότητα να το αποχαιρετίσουν και να τους αποχαιρετίσει.
- Αφουγκράζεστε τα συναισθήματά του και το βοηθάτε να ξεπεράσει τυχόν στενοχώρια.
- Το βοηθάτε να προσαρμοστεί όσο το δυνατόν περισσότερο στο σχολείο του.
- Εξηγούμε πως δεν υπάρχει άλλη λύση και πως πρέπει να αλλάξετε σχολείο.
- Τέλος φτιάξτε από την αρχή και διατηρήστε μία οικογενειακή ρουτίνα ώστε να αντισταθμίσει τυχόν ανασφάλειες που νιώθει. Να θυμόσαστε να ενισχύετε καθημερινά την αυτοπεποίθηση του παιδιού. Η προσαρμογή του παιδιού στο νέο σχολείο αποτελεί σημαντικό στοίχημα για εκείνο και έναν προθάλαμο για να διεκδικήσει σταδιακά την αυτονομία και την αυτοεκτίμηση που δικαιούται στη ζωή του.

Πηγή: mothersblog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου