Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

Πρωτάκια! Συμβουλές για γονείς

Προετοιμάστε το παιδί σας για την πρώτη μέρα στο σχολείο!

1) Μιλήστε στο παιδί με ενθουσιασμό για το σχολείο. Εξηγήστε του ότι τώρα που μεγάλωσε θα πάει σε άλλο σχολείο, όπου θα μάθει πολλά πράγματα και θα κάνει νέους φίλους. 

2) Επισκεφτείτε το σχολείο μαζί και δείξτε του την αυλή, την τάξη του, τις τουαλέτες, το κυλικείο, εξηγώντας του τι γίνεται σε κάθε χώρο (πχ πότε πηγαίνουμε στο κυλικείο και γιατί). Από την 1η Σεπτεμβρίου τα σχολεία είναι ανοιχτά. 

3) Μην είστε αγχωμένοι (ή τουλάχιστον μη δείχνετε αγχωμένοι) σχετικά με το αν θα τα καταφέρει μόνο του στο σχολείο, αν θα το κοροϊδεύουν τα παιδιά κτλ. Φανείτε ήρεμοι και σίγουροι. 

4) Προετοιμάστε το χώρο που θα διαβάζει, αγοράστε όλα όσα θα χρειαστεί με κέφι, χωρίς να γκρινιάζετε και να επιβάλλετε το γούστο σας. Μετατρέψτε την προετοιμασία για το σχολείο και το ίδιο το σχολείο σε μια μεγάλη γιορτή. 

5) Μην προκαλείτε άγχος στο παιδί λέγοντας του πόσες υποχρεώσεις θα έχει ή τι μπορεί να πάει στραβά στο σχολείο. Μην το τρομοκρατείτε με αυστηρούς δασκάλους που θα το τιμωρούν αν δεν διαβάζει ή δεν είναι καλό παιδί 

6) Θυμηθείτε όμορφα περιστατικά από τα παιδικά σας χρόνια και παρουσιάστε τα με τέτοιο τρόπο ώστε να μην φαίνονται απειλητικά στο παιδί 

7) Διαβάστε μαζί με το παιδί σας λογοτεχνικά βιβλία που αναφέρονται στην πρώτη μέρα στο σχολείο και έχουν γραφτεί για να βοηθήσουν στην ομαλή προσαρμογή των παιδιών 

8) Μιλήστε για τις διαφορές της Α’ Δημοτικού από το νηπιαγωγείο, τόσο όσο αφορά το περιβάλλον, όσο και το πρόγραμμα, τους κανόνες κ.ο.κ. Δείτε εικόνες από σύγχρονες τάζεις δημοτικών σχολείων στην Ελλάδα και αφήστε το παιδί να σας κάνει ερωτήσεις για όσα το απασχολούν. 

9) Αγοράστε του ξυπνητήρι και κάντε πρόβες. Δείξτε του πώς να το ρυθμίζει και αρχίστε να κοιμάστε και να ξυπνάτε νωρίς για να γίνει η προσαρμογή του σταδιακά (τουλάχιστον για 10 μέρες). Μην ξεχνάτε ότι τα πρωτάκια χρειάζονται περίπου 9 ώρες ύπνο. 

10) Ζωγραφίστε μαζί το σχολείο του σχολείο του μετά την επίσκεψη σε αυτό. Κάντε παιδιά μέσα στην τάξη να κάθονται στα θρανία τους χαμογελαστά, να παίζουν στην αυλή χαρούμενα έτσι ώστε το παιδί να καταλάβει ότι οι ώρες στο σχολείο θα είναι ευχάριστες και ενδιαφέρουσες. 

11) Ρυθμίστε πάλι την διατροφή του παιδιού, φροντίζοντας να τρώει σε σταθερές ώρες που θα συνεχιστούν και μετά την έναρξη του σχολείου. Επιστρέψτε στη μεσογειακή διατροφή κα ξεχάστε τα έτοιμα φαγητά. 

12) Όταν φτάσει η πρώτη μέρα στο σχολείο μην αγχωθείτε αν κλάψει ή ζητήσει να έρθει μαζί σας ή να μείνετε εσείς εκεί. Εξηγήστε του ότι μέσα στην τάξη είναι μόνο μαθητές και οι δάσκαλοι και ότι θα έρθετε να το πάρετε όταν σχολάσει. Αποχαιρετίστε το και φύγετε σταθερά. Μην φύγετε την στιγμή που δεν κοιτάζει γιατί αυτό θα το αγχώσει και θα το αποπροσανατολίσει. 

13) Όταν πάτε να το πάρετε, δείξτε ενθουσιασμό και ρωτήστε το πώς πέρασε. Ζητήστε του να σας διηγηθεί όλα όσα έγιναν στην αυλή και την τάξη. 

14) Παίξτε σχολείο. Χρησιμοποιείστε playmobil ή κούκλες και παίξτε σχολείο. 

15) Αν το δείτε ανήσυχο ή αγχωμένο, εξηγήστε του ότι και τα άλλα παιδιά νιώθουν το ίδιο και είναι λογικό. Μην του μιλάτε για άλλα παιδιά που δεν φοβούνται καθόλου. 

16) Μην παρουσιάσετε το σχολείο σαν αγγαρεία ή υποχρέωση που «πρέπει να πάνε όλα τα παιδιά». Μιλήστε του για τα όσα θα μάθει, τους νέους φίλους που θα κάνει, τα παιχνίδια που θα παίζει. 

17) Αποφύγετε τον πανικό της τελευταίας στιγμής την ημέρα του αγιασμού. Ξυπνήστε εγκαίρως, φάτε ήρεμα το πρωινό σας και αφήστε το παιδί να βάλει τα ρούχα που έχετε διαλέξει το προηγούμενο βράδυ μαζί του. Πηγαίνετε μαζί του στο σχολείο, ακόμα και αν εργάζεστε. Μην το στέλνετε την πρώτη μέρα με άλλο άτομο, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να πάρετε άδεια.

Καλή αρχή!!

Το άρθρο αυτό για τα αγαπημένα μας πρωτάκια και τους γονείς τους δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο ιστολόγιό μας το 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου