Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

«Ανοίγω τα φτερά μου στον κόσμο και μαθαίνω την πραγματική ζωή»

O Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Α.με.Α Κέρκυρας υλοποίησε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανταλλαγής νέων με αναπηρία της «Νέας Γενιάς σε Δράση» από την 9η Ιουλίου μέχρι και την 16η Ιουλίου με τίτλο: «Ανοίγω τα φτερά μου στον κόσμο και μαθαίνω την πραγματική ζωή - Κάνω πράξη όσα έχω μάθει μέχρι σήμερα».

Συγκεκριμένα, 33 άτομα, νέοι και συνοδοί του σωματείου «Αγάπη» Λευκωσίας Κύπρου, φιλοξενήθηκαν στην Κέρκυρα ανταποδίδοντας έτσι και κλείνοντας τον κύκλο που άνοιξε με την άριστη υποδοχή του Κέντρου Ειδικής Αγωγής και Προεπαγγελματικής Κατάρτισης «η Μέλισσα» τον περασμένο Οκτώβρη στην Κύπρο. Κύριος σκοπός του εκπαιδευτικού προγράμματος ήταν να υλοποιήσουν τα παιδιά μας όλα όσα έχουν διδαχθεί μέσα από τα εκπαιδευτικά προγράμματα των σχολείων τους και να περάσουν από τη θεωρία στην πράξη εφαρμόζοντάς τα.

Πάνω απ’όλα όμως ήταν το αντάμωμα, η πραγματοποίηση της υπόσχεσης για φιλία και αγάπη που δόθηκε μεταξύ των δυο συλλόγων 9 μήνες πριν στην Κύπρο.

Βασικές προτεραιότητες του προγράμματος της «Νέας Γενιάς» είναι η κοινωνική ένταξη και ενσωμάτωση των νέων μας, η καταπολέμηση της περιθωριοποίησης και των ταμπού και η διεκδίκηση του δικαιώματος της ενεργούς και ισότιμης συμμετοχής στη ζωή. Μέσα από αυτή τη συμμετοχή να πραγματοποιείται κοινωνική ενδυνάμωση, να προάγεται μέσω αθλητικών δραστηριοτήτων η υγεία των παιδιών και η εκμάθηση ενός αντίστοιχου ευεργετικού τρόπου ζωής που προασπίζεται τις θεμελιώδεις αξίες της ευγενούς άμιλλας, της συνεργασίας και της αλληλεπίδρασης, επιβραβεύοντας τους νέους βελτιώνοντας το κοινωνικό και ψυχολογικό προφίλ και την αυτοεκτίμησή τους.

Καθόλη τη διάρκεια του εβδομαδιαίου προγράμματος έγιναν πολλές δράσεις μέσα στα προεπαγγελματικά εργαστήρια εκπαίδευσης και κατάρτισης της Μέλισσας. Συμμετοχή στα προγράμματα ζαχαροπλαστικής, αρτοποιίας, μαγειρικής και χειροτεχνίας, ζωγραφικής και ανακύκλωσης.

Όπως τονίζει η σχετική ανακοίνωση:
Σημαντική ήταν επίσης η συμμετοχή των νέων σε πολιτιστικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες που υλοποιήθηκαν σε κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους και ανάλογα με τις δεξιότητες των νέων μας.

Αξίζει να αναφέρουμε μερικές από τις δραστηριότητες: παρασκευή ειδών ζαχαροπλαστικής στα εργαστήρια της Μέλισσας, παρασκευή λουκουμάδων στο κέντρο της πόλης, μαγείρεμα και ομαδικές βιωματικές δραστηριότητες στην προσκοπική κατασκήνωση στο Βίδο, ημερήσια εκδρομή στους Παξούς, εκμάθηση κανόνων κολύμβησης και πρώτων βοηθειών, προσκύνημα και εκκλησιασμός στον Άγιο Σπυρίδωνα, προσκύνημα σε μονές της Βόρειας Κέρκυρας, μουσειακή αγωγή, συνδιοργάνωση Κυπριακής βραδιάς με μουσική, χορό και κυπριακά εδέσματα ήταν κάποιες μόνο από τις κοινές δράσεις των νέων μας.

Το πρόγραμμα της Νέας Γενιάς αποτελεί μια μοναδική εμπειρία και μια μοναδική ευκαιρία για παιδιά με αναπηρία και τους συνοδούς τους να ταξιδέψουν οργανωμένα σε μια άλλη χώρα και να διαπιστώσουν πόσα κοινά όνειρα, ανησυχίες, αγωνίες και χαρές υπάρχουν ανάμεσα στους ανθρώπους που μοιράζονται τις ίδιες έννοιες.

Ευχόμαστε και ελπίζουμε ο κύκλος αυτός που ολοκληρώθηκε να είναι μόνο η αρχή!

Από τη Μέλισσα….με Αγάπη!

Πηγή: corfupress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου