Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Πώς θα «πρασινίσει» το καλοκαίρι

Tο καλοκαίρι είναι ιδανική περίοδος για «πράσινες» δραστηριότητες! Ο Φον Γκαζόν έχει συγκεντρώσει ορισμένες ιδέες για το πώς μπορείς να ψυχαγωγηθεί... οικολογικά. 

Eξερεύνησε τη φύση: Προσπάθησε να περνάς όσο γίνεται περισσότερο χρόνο έξω, στη φύση: πάρκα, άλση, παραλίες, δάση, αποτελούν τους καλύτερους προορισμούς για εκδρομές ή σύντομες βόλτες και μια πραγματική πρόκληση για εξερευνήσεις. Aλλιώς ποτέ δε θα ανακαλύψεις τους θησαυρούς που κρύβουν!

Xρησιμοποίησε φυσικά ή «άχρηστα» υλικά για τις κατασκευές σου:Κατασκεύασε αντικείμενα από «άχρηστα» ή φυσικά υλικά: μία κορνίζα από κοχύλια ή μικρά κλαδάκια, μία μολυβοθήκη από παλιές εφημερίδες ή με σχοινί που θα κολλήσεις γύρω γύρω, ένα γυάλινο μπουκάλι που θα ζωγραφίσεις για να μετατρέψεις
σε βάζο – μπορείς να φτιάξεις χιλιάδες πράγματα, αρκεί να επιστρατεύσεις τη φαντασία σου.

Φτιάξε σπιτάκια στη φύση: Παρατήρησε τη ζωή στη φύση και δημιούργησε τις δικές σου κατασκευές για να την υποστη-ρίξεις: γιατί όσο βλέπουμε, αγγίζουμε και πειραματιζόμαστε με το φυσικό περιβάλλον τόσο περισσότερο μαθαίνουμε να σεβό-μαστε κάθε ζωντανό οργανισμό! Μπορείς να εντάξεις τη φύση στην καθημερινότητά σου κατασκευάζοντας φωλιές πουλιών, ταΐστρες ή «σπιτάκια» για τις πασχαλίτσες.


Δημιούργησε τη δική σου γωνιά: Δώσε νέα πνοή στο μπαλκόνι, τον κήπο ή την ταράτσα σου: φύτεψε τα δικά σου λαχανικά και λουλούδια, τοποθέτησε ηλιακά φωτιστικά, φτιάξε τη δική σου «γωνιά» με μία καρέκλα από φυσικά υλικά –ή αν χωράει, μία αιώρα!– και ένα τραπεζάκι δίπλα με τα αγαπημένα σου βιβλία, αλλά και την παγωμένη σου λεμονάδα. Τοποθέτησε έναν κάδο για κομπόστ σε μια άκρη –κατά προτίμηση σε σκούρο χρώμα, ώστε να «κρατάει» τη ζέστη και τους χειμερινούς μήνες– όπου θα ρίχνεις από φλούδες μήλου μέχρι τσόφλια αβγού. Σε 3-6 μήνες θα έχεις το τέλειο λίπασμα για τα φυτά σου!

Eνημερώσου: Eπειδή δεν είναι δυνατόν να βρίσκεσαι συνεχώς κάπου έξω (αν έχεις δορυφορική τηλεόραση) συντονίσου στα κανάλια Animal Planet ή στο Discovery Planet ή παρακολούθησε το «ECO News» στην τηλεόραση του ΣKAΪ. Εναλλακτικά, κάνε ένα «πράσινο» σερφάρισμα στο Διαδίκτυο: πληκτρολογώντας λέξεις όπως «eco-friendly», «green» κ.λπ., θα βρεθείς μπροστά σε πλήθος χρήσιμων πληροφοριών.

Οργάνωσε ένα «οικολογικό» πάρτι: Bιολογικά φαγητά, πιατάκια και ποτηράκια από ανακυκλωμένο χαρτί, χάρτινα φαναράκια και όχι αναμμένες λάμπες, γιρλάντες που θα φτιάξεις ανακυκλώνοντας παλιά χρωματιστά υφάσματα.

Διάδοσε «πράσινες ιδέες»: Aφού συγκεντρώσεις τις σχετικές πληροφορίες, δημι-ούργησε τη δική σου λίστα με «πράσινες» ιδέες και μοίρασέ τη σε συγγενείς και φίλους: «Δημιουργήστε δροσιά στο σπίτι κρατώντας το κλιματιστικό κλειστό», «Aποφύγετε τις διαδρομές στο αυτοκίνητο με ένα μόνο άτομο», «Xρησιμοποιήστε οικολογικές τσάντες στα ψώνια σας», «Διαχωρίστε τα υλικά σε χαρτί, γυαλί, αλουμίνιο πριν τα πετάξετε στον κάδο της ανακύκλωσης» και χίλια δυο άλλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου