Σάββατο 7 Ιουνίου 2014

Πώς να επιλέξω την κατάλληλη κατασκήνωση για το παιδί μου

Η Κατασκήνωση δημιουργεί ερεθίσματα, δίνοντάς του την ευκαιρία να σκεφτεί και να κρίνει τα πάντα γύρω του διαφορετικά. Πώς μπορούν, όμως, οι γονείς να είναι σίγουροι ότι το παιδί τους θα βρίσκεται σε «καλά χέρια», θα διασκεδάζει και δεν θα νιώθει μοναξιά; Πώς μπορεί να επιλέξει κανείς την κατάλληλη κατασκήνωση; Είναι σαφές ότι τα κριτήρια επιλογής ποικίλλουν και σχετίζονται με τις ανάγκες, τις επιθυμίες και τα πιστεύω γονιών και παιδιών. Πώς να Επιλέξω την Κατάλληλη Κατασκήνωση για το Παιδί μου?

Επιλέξτε την κατάλληλη κατασκήνωση

Για να λειτουργήσει μια κατασκήνωση πρέπει να έχει πάρει άδεια, η οποία ανανεώνεται κάθε χρόνο από το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας και διασφαλίζει ότι πληρούνται οι βασικές προϋποθέσεις ασφάλειας και υγιεινής. Οι συχνοί υγειονομικοί έλεγχοι που πραγματοποιούνται σε όλες τις κατασκηνώσεις εξασφαλίζουν την ποιότητα του φαγητού, οπότε δεν πρέπει να ανησυχείτε για τη διατροφή του παιδιού σας. Όσον αφορά τις «σκηνές», σήμερα πρόκειται μάλλον για… σπιτάκια με όλες τις ανέσεις Μην επηρεαστείτε τέλος από την περιοχή που βρίσκεται η κατασκήνωση. Αν πληροί όλες τις προϋποθέσεις που επιθυμείτε, μη διστάσετε να την επιλέξετε, ακόμα και αν είναι μακριά.

Σε τι ηλικία πρέπει να στείλω το παιδί μου κατασκήνωση;
Ένα παιδί είναι έτοιμο να πάει κατασκήνωση όταν μπορεί να επεξεργαστεί ψυχικά τον αποχωρισμό από τους γονείς του. Αυτό έχει να κάνει περισσότερο με τον τρόπο που έχει μεγαλώσει και όχι τόσο με την ηλικία του. Συνήθως, τα παιδιά από τα 6 τους περίπου χρόνια μπορούν να αποχωριστούν τους γονείς. Παρ’ όλα αυτά, ένα παιδί που είναι προσκολλημένο στη μητέρα και στον πατέρα του, θα δυσκολευτεί να φύγει ξαφνικά για μεγάλο διάστημα μακριά τους. Καλό είναι ο αποχωρισμός να γίνει σταδιακά. Αν το παιδί παρουσιαστεί αρνητικό στην ιδέα της κατασκήνωσης, μπορείτε να συμφωνήσετε να μείνει λιγότερες μέρες.

H υγεία του στην κατασκήνωση
Στο χώρο της κατασκήνωσης κανονικά υπάρχει γιατρός και νοσοκόμα όλο το 24ωρο. Το προσωπικό δίνει ιδιαίτερη προσοχή στα παιδιά, ίσως και μεγαλύτερη από αυτήν που θα δίνατε εσείς οι ίδιοι, γιατί ο γιατρός είναι δίπλα τους και μπορούνε να τον συμβουλευτούν ανά πάσα στιγμή. Αυτό που πράγματι είναι πιθανό να κολλήσει το παιδί στην κατασκήνωση είναι ψείρες. Αν και οι υπεύθυνοι λαμβάνουν όλα τα μέτρα για την πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου, βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας δεν έχει ψείρες πριν το στείλετε και, αν είναι δυνατόν, φροντίστε να μην έχει πολύ μακριά μαλλιά εκείνη την περίοδο. Ενημερώστε τους αρμόδιους για όσα πιθανόν χρειάζεται να γνωρίζουν για το παιδί σας, π.χ. αν έχει αλλεργίες ή παίρνει κάποιο φάρμακο που πρέπει να έχει μαζί του.

Τι να προσέξετε
1. Αφήστε το παιδί να επιλέξει
Συζητήστε με το παιδί σας τους λόγους για τους οποίους θέλει να πάει. Θέλει να περάσει καλά, να αναπτύξει τις ικανότητές του, να αποκτήσει αυτοπεποίθηση και ανεξαρτησία; Του αρέσουν τα αθλήματα, προτιμάει την κολύμβηση ή ασχολείται με τη ζωγραφική; Ενθαρρύνετε το να θέσει όλα τα ερωτήματα που το απασχολούν. H καθοδήγησή σας είναι σημαντική. Προσέξτε, όμως, να μην καταλήξετε στην επιλογή κατασκήνωσης που καλύπτει τις δικές σας επιθυμίες. Άλλωστε, το παιδί είναι αυτό που θα ζήσει εκεί για αρκετές μέρες.
2. Κανόνες της κατασκήνωσης
Μπορεί οι εγκαταστάσεις και η περιγραφή των δραστηριοτήτων να σας συναρπάσει, μην παρασυρθείτε, όμως, από εντυπωσιακές εικόνες. Αυτό που πρέπει να έχετε στο μυαλό σας είναι η ασφάλεια του παιδιού. Μιλήστε τηλεφωνικά με τον αρχηγό της κατασκήνωσης και, αν είναι δυνατόν, συναντηθείτε μαζί του. Κάθε κατασκήνωση έχει τη δική της μέθοδο να «φτιάχνει» τα προγράμματα, βασισμένη σε συγκεκριμένες αρχές. Άλλες στηρίζονται στην αυστηρή πειθαρχία, άλλες προάγουν τον ανταγωνισμό και άλλες επιμένουν στη σημασία της χαράς του παιχνιδιού. Ρωτήστε π.χ. τον τρόπο που αντιμετωπίζουν μια άσχημη συμπεριφορά, πώς χειρίζονται τους τσακωμούς κλπ. Επιλέξτε την κατασκήνωση που ανταποκρίνεται στο δικό σας τρόπο σκέψης και στη «φιλοσοφία» που θέλετε να εμφυσήσετε στο παιδί σας.
3. Πρόγραμμα δραστηριοτήτων
Μην αρκεστείτε στις δραστηριότητες που προσφέρει η κάθε κατασκήνωση. Ζητήστε από τους υπεύθυνους να σας περιγράψουν μια αντιπροσωπευτική μέρα και βεβαιωθείτε ότι το επίπεδο των φυσικών δραστηριοτήτων και ο χρόνος που αφιερώνεται στις καλλιτεχνικές ασχολίες ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του παιδιού σας. Ρωτήστε, επίσης, πόση ελευθερία έχουν οι κατασκηνωτές να επιλέξουν αυτό που επιθυμούν. Αν το παιδί σας έχει και άλλες αναζητήσεις πέρα από τις αθλητικές δραστηριότητες, αναζητήστε και τις εναλλακτικές δυνατότητες που παρέχονται. Ενημερωθείτε σχετικά με το αν πραγματοποιούνται εκδηλώσεις, όπως θεατρικές παραστάσεις, κατασκευές με πηλό, παραδοσιακά κατασκηνωτικά παιχνίδια κ.ά.
4. «Γνωρίστε» το προσωπικό
Δεν αρκεί τα παιδιά να είναι απασχολημένα όλη τη διάρκεια της μέρας με διάφορες δραστηριότητες για να περνάνε καλά. Είναι απαραίτητο να υπάρχουν συνεχώς δίπλα τους άνθρωποι με αγάπη για τα παιδιά και την κατασκήνωση, που θα μπορέσουν να τα βοηθήσουν να αισθανθούν άνετα και ευχάριστα, να τους δώσουν ερεθίσματα και να κινητοποιήσουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους. Tα στελέχη επιλέγονται συνήθως με αυστηρά κριτήρια. Για να είστε σίγουροι, ρωτήστε για την κατάρτισή τους. Είναι σημαντικό τα στελέχη της κατασκήνωσης να έχουν γνώσεις παιδαγωγικής, αθλητισμού και εμπειρία σε κατασκηνώσεις. Σημαντικό είναι το παιδί να περιβάλλεται και από άτομα που έχουν υπάρξει κατασκηνωτές και είναι σε θέση να του εμφυσήσουν το πνεύμα και τις αρχές της κατασκήνωσης. Ως προς το θέμα της ασφάλειας, ακολουθείται ένα σύστημα «πυραμίδας» (ο ένας ελέγχει τον άλλον), προκειμένου τα παιδιά να βρίσκονται συνεχώς υπό επίβλεψη.
5. Προσοχή στο χώρο
Aν και είναι καλό να έχετε αρκετές εναλλακτικές λύσεις πριν την τελική σας απόφαση, προσέξτε να μην υπερβείτε τις 3 επιλογές, γιατί είναι πιθανό να μπερδευτείτε. Αφού καταλήξετε στις επικρατέστερες, οργανώστε μια ημερήσια εκδρομή με την οικογένειά σας και δείτε από κοντά το χώρο.

● Ελέγξτε κατά πόσο το ιατρείο είναι πλήρως εξοπλισμένο και παρατηρήστε το χώρο του αναρρωτηρίου.
● Aν προτεραιότητά σας είναι τα καθημερινά μπάνια του παιδιού σας, δείτε αν η θάλασσα είναι κοντά ή χρειάζεται μετακίνηση με πούλμαν. Στη δεύτερη περίπτωση, ρωτήστε τη συχνότητα με την οποία οι κατασκηνωτές επισκέπτονται την παραλία.

Πηγή: kidsfun

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου