Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

Περιήγηση στα Ελληνικά Κάστρα και Φρούρια των Μεσαιωνικών και νεότερων χρόνων με τον "Καστρολόγο"

Ο Καστρολόγος είναι ένας δίγλωσσος δικτυακός τόπος -στα Ελληνικά και στα Αγγλικά- με αντικείμενο τα Ελληνικά Κάστρα και Φρούρια των Μεσαιωνικών και νεότερων χρόνων. Απέχει πολύ από το να περιέχει όλα τα Ελληνικά οχυρά, αλλά αναπτύσσεται συνεχώς με την προσθήκη νέων κάστρων και καινούργιου πληροφοριακού υλικού.

Για κάθε κάστρο αφιερώνεται μία σελίδα με πληροφορίες και οπτικό υλικό. Υπάρχουν πολλά ακόμα κάστρα που πρέπει να προστεθούν, αλλά τα πιο σημαντικά συμπεριλαμβάνονται ήδη.

Η αρχική ιδέα ήταν να δημιουργηθεί μια ιστοσελίδα αποκλειστικά για τα Μεσαιωνικά κάστρα της Ελλάδας. Στην πορεία, έγινε αντιληπτό ότι αυτή η προσέγγιση θα άφηνε απ’ έξω πολλά σημαντικά κάστρα, όπως το Λευκό Πύργο, το Παλαμήδι και άλλα πολλά. Έτσι η χρονική περίοδος διευρύνθηκε και τελικά καλύπτονται κάστρα από την πρώιμη Βυζαντινή περίοδο (5ος αιώνας) μέχρι και τον 19ο αιώνα.

Αρχαία οχυρά που δεν ήταν σε χρήση μετά την Αρχαιότητα (π.χ. η Ιθώμη) δεν περιλαμβάνονται. Όπως δεν περιλαμβάνονται ούτε πρόσφατα οχυρωματικά έργα που κατασκευάστηκαν μετά το τέλος του 19ου αιώνα. Άλλωστε ο όρος «κάστρο» στην πράξη ποτέ δεν χρησιμοποιείται για να περιγράψει μνημεία της αρχαιότητας ούτε σύγχρονα οχυρά.

Για να δείτε τα κάστρα, πατήστε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου