Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

Περιοδικό "Επιμελούμαι"

Το «Επιμελούμαι» έχει ιστορία
Η ιδέα του περιοδικού αυτού είναι πολύ παλιά. Ξεκίνησε για πρώτη φορά το 1963 από τον Σύνδεσμο Επιμελητών Δικαστηρίων Ανηλίκων (ΣΕΔΑ), όπου και δημοσιεύθηκαν 4 φύλλα συνολικά. Μετά από απουσία κάποιων ετών, το 1977, άλλη μία προσπάθεια πραγματοποιήθηκε, ξανά με πρωτοβουλία του ΣΕΔΑ, η έκδοση αυτή τη φορά τριμηνιαίων ενημερωτικών φυλλαδίων, που διήρκησε για μία διετία. Σήμερα λοιπόν, 32 χρόνια μετά, ο ΣΕΔΑ αναλαμβάνει πάλι την πρωτοβουλία να ενώσει τις φωνές των συναδέλφων και να κάνει τη σκέψη όλων των μελών του πραγματικότητα, δημιουργώντας ένα περιοδικό που θα είναι το μέσο επικοινωνίας μεταξύ τους και όχι μόνο. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η δημιουργία του περιοδικού αυτού είναι αποτέλεσμα μίας συλλογικής και συντονισμένης προσπάθειας όλων των συναδέλφων. Η έκδοση θα ήταν αδύνατη αν δεν υπήρχε η πολύτιμη και άμεση κινητοποίηση των συναδέλφων, που είτε ως μέλη του συμβουλίου του ΣΕΔΑ, είτε ως συντακτική επιτροπή, είτε ως συνάδελφοι στις κατά τόπους υπηρεσίες της χώρας, δεν το αγκάλιαζαν και δεν το ενίσχυαν. Αν δεν αποτελούσαν την άμεση τροφοδότηση του με πλούσια και ποικίλη θεματολογία και δεν συνέβαλαν στην ανάδειξη του ως πεδίο παρουσίασης και συζήτησης προβληματισμών.

Βέβαια πρέπει να παραδεχτούμε ότι η πρώτη μας εκδοτική απόπειρα αποτέλεσε και για τον ΣΕΔΑ μία σημαντική πρόκληση, προκειμένου να βρει το ιδιαίτερο ύφος και στυλ που αντιπροσωπεύει τον επαγγελματικό μας κλάδο. Προσπαθήσαμε και πετύχαμε να συμπεριλάβουμε όλες τις γνώμες και τις απόψεις, ώστε να γνωριστούμε, να ενημερωθούμε και να μοιραστούμε τις επαγγελματικές μας ανησυχίες. Απώτερος σκοπός μας πάντα θα είναι να αποτελεί το περιοδικό αυτό έναν ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας τόσο μεταξύ ημών και όλων των υπολοίπων υπηρεσιών και φορέων με τους οποίους συνεργαζόμαστε, όσο και μεταξύ όλων εμάς. 

Οι νέες συνθήκες απαιτούν επικοινωνία και συνεργασία 

Ο επαγγελματικός κλάδος των επιμελητών ανηλίκων είναι αριθμητικά μικρός με ένα πολύ σοβαρό και μεγάλο έργο να φέρει σε πέρας. Ένα έργο που συνεχώς εμπλουτίζεται με νέα δεδομένα που επιφέρουν οι αλλεπάλληλες κοινωνικές εξελίξεις. Για το λόγο αυτό απαιτείται διαρκής επαγρύπνηση, ενημέρωση, έρευνα, νέες συνεργασίες, συνδιαλλαγή με άλλους επαγγελματίες από συναφείς επαγγελματικούς χώρους και όχι μόνο, ώστε να μοιραστούμε τους προβληματισμούς μας, να εκφράσουμε τις ιδέες μας και ακόμη να προτείνουμε καινοτόμες πρακτικές και ουσιαστικές αλλαγές. 

Στην πραγματικότητα λοιπόν στόχος μας είναι το «Επιμελούμαι» να αποτελεί ένα πολυθεματικό έντυπο, που θα υπάρχει έδαφος να ακουστούν και να παρουσιαστούν όλες οι απόψεις. Να φιλοξενηθούν δηλαδή επιστημονικά άρθρα, έρευνες, απόψεις, σκέψεις, αλλά και νέες τάσεις αντιμετώπισης των θεμάτων που άπτονται των ανηλίκων, της ιδιαίτερης ομάδας των εξυπηρετούμενων των επιμελητών ανηλίκων. Επίσης να παρουσιαστούν τα νέα του κλάδου των επιμελητών ανηλίκων, βιβλιοπαρουσιάσεις, διάφορες ειδήσεις και προτάσεις, στα φύλλα του περιοδικού μας.

Το «Επιμελούμαι» επανεκδόθηκε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2010 σε τρίμηνη έντυπη 16σέλιδη μορφή και σύντομα θα επιχειρηθεί και η ηλεκτρονική του ανάρτηση. Βρισκόμαστε λίγο πριν την έκδοση του 2ου τεύχους και μόλις στην αρχή της εκδοτικής μας προσπάθειας. Επιδίωξη μας είναι να συνεχίσουμε με το ίδιο πάθος να εμπλουτίζουμε τα φύλλα μας με θέματα που αφορούν τους καθημερινούς μας προβληματισμούς. Ακόμη θέλουμε το περιοδικό μας να αποτελεί ένα ανοικτό «μέσο» προς όλους καθώς και ένα βήμα έκφρασης. Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής επιθυμούμε να φιλοξενήσουμε και τα δικά σας κείμενα.

Τεύχος 1Οκτώβριος-Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2011
Τεύχος 2Ιανουάριος-Φεβρουάριος-Μάρτιος 2011
Τεύχος 3Απρίλιος-Μάιος-Ιούνιος 2011
Τεύχος 4Ιούλιος-Αύγουστος-Σεπτέμβριος 2011
Τεύχος 5Σεπτέμβριος-Οκτώβριος-Νοέμβριος 2012
Τεύχος 6: Ιούνιος-Ιούλιος-Αύγουστος 2013
Τεύχος 7Μάρτιος - Απρίλιος - Μάιος 2014

Πηγή: ΣΕΔΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου