Σάββατο 14 Ιουνίου 2014

Η παχυσαρκία είναι αναπηρία; Το Στρασβούργο θα αποφασίσει

Μια ιδιαίτερη υπόθεση έχει φτάσει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, που καλείται ουσιαστικά ν΄ αποφανθεί εάν η παχυσαρκία πρέπει ν΄ αντιμετωπίζεται στο χώρο εργασίας ως αναπηρία, με συνεπαγόμενες επιπρόσθετες υποχρεώσεις για τους εργοδότες.

Η Δανία ζήτησε από το ανώτατο Δικαστήριο της Ε.Ε. να κρίνει την περίπτωση ενός άνδρα νηπιαγωγού που ζυγίζει 160 κιλά και υποστηρίζει ότι απολύθηκε εξαιτίας του βάρους του. Ο ίδιος θεωρεί ότι το βάρος του δεν του δημιουργεί κανένα πρόβλημα στη δουλειά του. Οι δικαστές πρέπει ν΄ αποφασίσουν εάν η παχυσαρκία καλύπτεται από την ευρωπαϊκή Οδηγία Εργασιακής Ισότητας, η οποία απαγορεύει τις διακρίσεις στην εργασία λόγω αναπηρίας. Πιο συγκεκριμένα πρέπει ν΄ αποφασίσουν εάν η παχυσαρκία από μόνη της πρέπει να επιφέρει προνομιακή μεταχείριση ή εάν πρέπει να λαμβάνεται υπόψη μόνο όταν ο εργαζόμενος έχει άλλα διαπιστωμένα προβλήματα υγείας λόγω παχυσαρκίας. Εάν κρίνουν ότι η παχυσαρκία συνιστά αναπηρία, τότε οι εργοδότες ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωποι στο μέλλον με νέες υποχρεώσεις, όπως π.χ. η δημιουργία ειδικών θέσεων πάρκινγκ ή η προσαρμογή των επίπλων γραφείου στις ανάγκες των παχύσαρκων εργαζομένων. Η απόφαση αναμένεται με ενδιαφέρον, καθώς θα έχει δεσμευτική ισχύ σε όλη την Ε.Ε.

Εάν όμως η παχυσαρκία χαρακτηριστεί αναπηρία με επιπρόσθετες υποχρεώσεις για τους εργοδότες, μήπως αυτό θα ωθήσει τους εργοδότες να μην προσλαμβάνουν εξ αρχής παχύσαρκα άτομα;



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου